BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Nu har även ett brev signerat Michael Gove och Boris Johnson, med kritik mot premiärministern, läckt ut.
Finns det en komplott inom Tories för att avsätta Theresa May?
Nja. Rapporterna om de 40 parlamentsledamöterna som vill att Theresa May ska avgå tyder såklart på att många har fått nog av henne. Samtidigt pågår kampanjer bakom kulisserna för att påverka Theresa Mays politiska inriktning, någonting som framgick med all önskvärd tydlighet i det läckta brevet från Michael Gove och Boris Johnson. Gove och Johnson var fram till nyligen fiender efter ett bråk i samband med att Michael Gove ställde upp i den förra ledaromröstningen i stället för att stödja Boris Johnson.
I deras gemensamma brev klagas det på ”otillräcklig energi” i delar av regeringen och i förberedelserna inför EU-utträdet.
Kommer regeringen att hålla?
Osäkert. Det sägs att EU förbereder sig för ett scenario där regeringen (som de förhandlar med om Storbritanniens utträde ur EU) faller före nyår. Och till Sunday times säger en anonym minister att ”det är hemskt att säga … men vi kommer allt närmare en punkt där vi behöver lite tid i opposition för att samla oss”. Att regeringen, som just nu förlitar sig på nordirländska DUP för sitt regeringsmandat, faller – och det snart – är långt ifrån otroligt.
Hur mycket är egentligen Theresa Mays fel?
Långt från allt. Theresa May har inte varit den starkaste ledaren, men skandalerna som tvingat fram ministeravgångar – försvarsministern som anklagats för sexuella trakasserier och biståndsministern som hade hemliga möten i Israel – är inte direkt hennes fel. Och att förhandlingarna med EU går långsamt handlar i alla fall delvis om att ingen verkar vara överens om vad brexit ska innebära. Theresa May har misslyckats med att få sin regering att ge ett samlat intryck, en uppgift som även en eventuell efterföljare kommer att få svårt att ro iland.
Hur går det under tiden med brexitförhandlingarna?
Inte så bra. Ett preliminärt brexitavtal skulle ha blivit klart i december, men nu kan det dröja till mars. EU:s förhandlare kräver att Storbritannien ska betala en nota på 60 miljarder euro innan handelssamtal inleds och har uttryckt oro för att interna bråk i regeringspartiet kan förhindra den brittiska sidan från att binda sig till ett sådant avtal.
I måndags tillkännagav brexitministern David Davies att det brittiska parlamentet ska få rösta om det slutgiltiga brexitavtalet – men oavsett om parlamentet lyckas komma överens om ett avtal eller inte så kommer Storbritannien att lämna EU den 29 mars 2019.
Vem kan tänkas ersätta May?
Utrikesminister Boris Johnson finns alltid med i diskussionen om vem som ska ta över Tories. Detta kommer dock olägligt för honom eftersom han är i blåsväder efter att ha gjort ett uttalande som ledde till att en småbarnsmamma fick ett förlängt fängelsestraff i Iran. Men det är en annan – snårig – historia. Kvar står bland andra Andrea Leadsom, nu ledare för parlamentets underhus, som var nära att vinna förra gången. Även Michael Gove, miljöminister, fanns med bland de som ställde upp innan Theresa May tog över partiet. Både Andrea Leadsom och Michael Gove kampanjade också för brexit inför folkomröstningen i fjol, vilket kan ses som meriterande om Tories vill förmedla att de tänker hålla fast vid sin linje i brexit-frågan.
Och vad säger Jeremy Corbyn?
Labourledaren Jeremy Corbyn har sagt åt Theresa May att ”regera eller försvinna” och tryckt hårt på att Torypartiets interna stridigheter försvagar Storbritannien i förhandlingarna med EU. Hans hårda ord går för ovanlighetens skull hem hos vissa av parlamentets konservativa politiker, men det erkänner de inte öppet.