– Jeremy Corbyn tillhör dem som står längst till vänster i Labour. Det finns en tradition sedan några år att nominera någon från den kanten för att de ska bli representerade i debatten, men ingen trodde att han skulle ha minsta chans, säger Katrine Marçal, skribent och författare som numera bor i London.
Nu har Jeremy Corbyns chanser dock fått omvärderas. Enligt de senaste opinionsmätningarna är det han som ligger bäst till. Katrine Marçal är dock tveksam till hur tillförlitliga opinionsmätningarna egentligen är.
– Inför valet i våras hade mätningarna totalt fel. Det visar hur svårt det är att förutsäga utgången i val här, säger hon.
Starkt stöd hos gräsrötter
Samtidigt visar uppslutningen när Jeremy Corbyn har åkt runt i landet och kampanjat att det finns ett starkt stöd. I alla fall hos gräsrötterna. När det kommer till Corbyns egna partikamrater har hans motståndare varit mer högljudda än supportrarna. Tony Blair har till exempel avrått från att rösta på honom, andra menar att opinionsläget är en katastrof för partiet, och Blairs före detta talesperson och strateg Alastair Campell uppmanar partimedlemmarna att rösta för vem som helst utom Jeremy Corbyn eftersom en vinst skulle innebära en krasch för partiet. Och Liz Kendall säger i en intervju med Sky News att Corbyns politik är otidsenlig:
– Jag tror inte att hans politik är rätt för Storbritannien 2015, och än mindre 2020 och 2025.
Många avfärdar Corbyn på liknande sätt. De menar att han vill uppnå något som inte är realistiskt när han talar om att investera istället för att skära ned, om att höja lönerna för statligt anställda, och om att höja skatterna för dem med högst inkomst. Samtidigt menar andra att det är detta som gör Corbyn så populär. Han pratar om det som Labour tidigare handlade om – om ökad jämlikhet och minskade klyftor. Han viker tydligt av från Tony Blairs väg som ledde partiet mot mitten.
”Längtan efter Labours själ”
– Jag tror att det finns en längtan efter Labours själ. Våra grundläggande värderingar, vår känsla för rättvisa och tro på jämlikhet och demokrati och mänskliga rättigheter, säger före detta Labour-ministern Peter Hain till the Guardian.
Även den brittiske debattören och journalisten Owen Jones ser partimedlemmarnas stöd för vänsterkandidaten som ett tecken på att många vill ha ett annat Labour.
– Vi måste se Corbyns popularitet i ett större sammanhang, i ett europeiskt sammanhang. Hela Europa präglas av privatiseringar, av skattesänkningar för de som har mest, av ökade klyftor. Corbyn pratar om det, och han står för en politik som på allvar vill bryta det, säger Owen Jones.
Om Corbyn är den som presenteras som Labours nya partiledare den 12 september tror Owen Jones att han kommer få det tufft. Både ”mainstream-media” och de konservativa kommer attackera honom. Katrine Marçal tror dessutom att hans svaga Labour-stöd kan bli svårt att hantera.
– Det kommer bli dramatiskt i så fall. Jag tror det kommer att bli kaos. Det finns de som stöttar honom, men det finns också många som aldrig skulle kunna tänka sig att jobba under honom.
Kamp om partiledarposten
Jeremy Corbyn
Har suttit i parlamentet i drygt 30 år. Han är skeptisk till EU, republikan, vill att Storbritannien ska gå ur Nato och var en av få Labour-parlamentariker som röstade emot de konservativas nedskärningsbudget tidigare i somras. Har gjort sig känd för att ha röstat emot partillinjen 500 gånger sedan 1997. Som ung engagerade han sig mot kärnkraft, har också varit aktiv i fredsfrågor, engagerat sig för Palestina och jobbat som volontär i Jamaica.
Bakgrund: 66-åring som växte upp i Shropshire i västra England. Som 15-åring blev han aktiv i kampanjen mot kärnvapen och livet har sedan dess präglats av politiken.
Yvette Cooper
Partiets talesperson i inrikespolitiska frågor som var arbetsminister i Gordon Browns regering – därmed välförankrad i partiet. Vill införa gratis barnomsorg och för fram den skandinaviska välfärdsmodellen som något att sträva efter. Vill inte att Tony Blair-anhängarna ska få för stort inflytande. En av dem som oftast har förekommit i diskussioner om framtida partiledare för Labour de senaste åren. Anses stå lite mer till vänster än höger, även om hon är långt ifrån Corbyns vänsterkant.
Bakgrund: 46-åring som har studerat filosofi, statsvetenskap och ekonomi på universitetet i Oxford. Född i Skottland men flyttade sedan till Hampshire.
Andy Burnham
Har suttit i parlamentet sedan 2001. Var under Gordon Browns styre vice finansminister, kulturminister och därefter hälsominister. Ställde upp i partiledarvalet även 2010, då han kom på fjärdeplats av fem kandidater. Den av kandidaterna som pratat mest om invandring, och kritiserat Labour för att vara för otydliga i var de står, till exempel när det gäller immigranter från Östeuropa. Menar också att partiet måste ta människors oro för ökad invandring på allvar. Har till skillnad från Liz Kendall kritiserat regeringen för privatiseringar inom vården.
Bakgrund: 45-åring som ägnat sig åt politiken större delen av sitt liv. Gick i katolsk skola och läste sedan engelska i Cambridge.
Liz Kendall
Sitter i parlamentet sedan 2010. Har av brittiska medier kallats ”den nya stålkvinnan inom brittisk politik”. Har kritiserat partiets vänstersväng och själv klassats som höger. Vill se större försvarsbudget och är positiv till privatiseringar inom vården. Hon ses som en kandidat som skulle gå i Tony Blairs fotspår, som skulle fortsätta de reformer han påbörjade. Har propagerat för att partiet måste bli bättre på att nå ut till medelklassen, och de mer konservativa väljarna.
Bakgrund: 43-åring som växt upp i Hertfordshire norr om London. Har en examen i historia från Cambridge.