Det är några av punkterna i Labours manifest inför det brittiska nyvalet nästa torsdag.
Finansieringen ska ske via skattehöjningar på 83 miljarder pund, över 1 000 miljarder kronor, per år. Bland annat en höjd bolagsskatt, höjd förmögenhetsskatt och en ny skatt på olje- och gasbolagen. Precis som tidigare lovar Labour att skattehöjningarna endast ska påverka de fem procent som tjänar över 80 000 pund, cirka en miljon kronor, om året.
Ekonomisk demokrati
Humanekologen och författaren Andreas Malm menar att Labour-manifestet står ”långt till vänster om Vänsterpartiet”.
– När man har planer på att förändra egendomsförhållandena och nationalisera stora områden, tvinga företag att gå med på arbetarstyrda fonder, kasta ut företag från börsen om de inte sköter sig. Då är det hårdare än något annat, säger han till Dagens ETC.
Han kallar Labours manifest för ”socialdemokrati i yttersta vänsterkanten”.
– Det är den absolut mest radikala socialdemokratin under efterkrigstiden som går att tänka sig.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitetet, tycker att Labours manifest står betydligt längre åt vänster än på 40–50 år.
– Man får gå tillbaka till 70-talet för att se liknande förslag om ekonomisk demokrati, säger han.
– Man står långt till vänster i de omfattande förslagen om nationaliseringar, och förslaget om en löntagarfonds-variant. Och man lägger stora resurser på sjukvården, NHS, och stora satsningar på offentlig sektor, där man går ganska långt. Sedan finns det väldigt mycket där de försöker koppla ihop ekonomisk politik med grön politik.
Hoppfull grön ny giv
Andreas Malm lyfter också satsningen på klimatet som det mest anmärkningsvärda i Labours manifest.
– Att alltihop börjar med klimatet, att det sätter ramarna för hela processen. Det är det bästa av allt, säger han.
Labours gröna nya giv ska genom ett stort statligt investeringsprogram ha som mål att nå nettonollutsläpp till 2030, samtidigt som hundratusentals nya gröna jobb ska skapas.
– Det är en ambition av en helt annan karaktär än svenska regeringen som har nollmål till 2045. Labour har tagit ett enormt intryck av mobiliseringen runt klimatet. De fångar upp den otroliga frustration som finns hos vanligt folk och de är bäst på att driva klimatpolitik, vilket är väljarnas största oro. Det är perfekt politik som lockar en massa folk tillbaka, säger Andreas Malm.
Fattigdom i fokus
Susanna Kierkegaard, socialdemokratisk ledarskribent och expert på brittisk politik, menar att Labour flyttar debatten.
– I ett svenskt sammanhang är det inte så radikalt egentligen, men i England så flyttar de debatten från Brexit till att handla om fattigdom, säger hon.
I nästa vecka reser hon till England och kampanjarbetar för Labour i valupptakten.
– Jag tycker att deras politik är väldigt hoppfull. Jag har bott i England tidigare och sett hur det är. Det är ett samhälle som är väldigt skadat av nedskärningar, pådrivet av konservativa men också fortsatt av vissa Labour-regeringar tidigare. Det är sjukt många britter som måste försörja sig på ”food banks ” (mat från välgörenhet). Det här är politik som många britter ser att det finns ett behov av. Hemlösheten är fruktansvärt hög och nivån av fattigdom som man accepterar är fullständigt bisarr. Folk har börjat tröttna, säger hon.
– Jag hoppas att om om det går bra för Corbyn så kan det inspirera socialdemokrater i andra länder, däribland Sverige.
Socialdemokratin krisar över nästan hela Europa, men det är få andra som gjort en så tydlig riktningsförändring vänsterut som Labour.
– Jag tror att man i många länder, som Sverige, är lite rädda och att samtalet i stort har fastnat i att handla om hårda frågor som migration och brott och straff. Labour är modiga som vågar prova nya saker och ser på vad folk faktiskt vill ha, säger Susanna Kierkegaard.
Socialdemokratin i kris
Andreas Malm talar om en ”pasokifiering”, där grekiska Pasok – som gick från att regera i 21 år till att helt raderas – får stå som exempel för en europeisk socialdemokrati i djup kris, och där Labour visar en alternativ väg.
– Det är fullständigt logiskt att de försöker göra politik av det som folk vill ha. Blair-politiken är vägen till pasokifiering och 2 procent. Det är den vägen som Socialdemokraterna i Frankrike, Italien och flera andra länder har gått, och Sverige är på god väg dit också, säger han.
– Alla andra socialdemokratiska partier i hela övriga världen håller ju på att avskaffa sig själva, förutom i Portugal. Alla socialdemokratiska partier som inte har en extrem dödsdrift borde ju se att om man vill ta sig ur detta så måste man göra en radikal förändring. Det gäller inte minst i Sverige.
Kan vinna väljare i spurten
Avståndet i opinionen är alltjämt stort upp till Tories, men mycket kan hända sista veckan inför valet. Donald Trumps besök i Storbritannien kan påverka, liksom partiledardebatten på fredagen mellan Boris Johnson och Jeremy Corbyn.
– Det är ett samhälle som är desillusionerat med lågt förtroende från väljarna, och en lättrörlig väljarkår. Det är först nu som människor börjar upptäcka att det är ett val, säger Jonas Hinnfors.
Många tror att Labour kan ta över väljare från Liberaldemokraterna.
– Gapet är på väg att minska, och taktiskt röstande diskuteras som aldrig förr. Många liberaldemokrater kan tänka sig rösta på Labour för att stoppa en omedelbar Brexit.
Vagheten, som varit Labours problem, kanske inte är så problematiskt till slut, säger Jonas Hinnfors.