I det brittiska Labourpartiet råder lättnad sedan Skottland röstade nej till självständighet – 2010 kom drygt en miljon av Labours 8,6 miljoner röster från skotska röstare. Men när nästa val hålls i vår kan det vara motvilliga skottar som röstar på partiet.
– De ses som försvarare av etablissemanget, säger Lena Karlsson, redaktör tidskriften Världspolitikens dagsfrågor.
Skottland har röstat mot självständighet efter några veckor där resultatet verkade vara väldigt ovisst. Trots vinsten i omröstningen väntar nu en stor omprövning för de stora brittiska politiska partierna, inte minst Labour, som länge har varit stort i Skottland. I det senaste brittiska valet 2010 fick Labour 41 av Skottlands 59 mandat i parlamentet i Westminster. Men efter den kampanjen de, tillsammans med konservativa Tories och Liberaldemokraterna, har drivit mot skotsk självständighet har det blivit tydligt att många skottar saknar förtroende för partiet.
– Det har inte alls gått bra för Labour under den här kampanjen och partiledaren Ed Milibands inhopp har inte heller varit någon framgång. Det var redan klart att premiärminister David Cameron inte har mycket förtroende i Skottland, men nu märks också att Miliband inte heller är särskilt populär, säger Lena Karlsson på Utrikespolitiska institutet.
Det finns en stark vänstervåg i Skottland som Labour inte är en del av, berättar Karlsson.
– De ses som försvarare av etablissemanget och nej-kampanjen har nära band med näringslivet.
Trots det tror hon att Labour kan fortsätta räkna med röster från Skottland, även om det till viss del handlar om en brist på rikstäckande alternativ.
– Det är mycket möjligt att Labour ändå får röster i Skottland eftersom det skotska nationalpartiet SNP:s politik får mindre genomslag i Westminster. Jag tror också att väljarna känner ett stort motstånd mot att byta parti, men å andra sidan finns nu en ung generation som inte har samma traditioner. Gröna partiet kan också vara ett alternativ, trots att det är mindre än SNP, eftersom det finns i hela landet.
Det är oklart hur kampanjen mot skotsk självständighet kan komma att påverka nästa brittiska val, som förväntas hållas i vår. Lena Karlsson tror eventuellt att det kan öppna för mindre partier, trots att de, på grund av få mandat i parlamentet, inte får mycket att säga till om i Westminster. Den engelska journalisten och författaren Owen Jones tror också att kampanjen mot självständighet kan komma att få konsekvenser för Labour i deras nästa kampanj.
– Labour borde betrakta etablissemangets kampanj mot skotsk självständighet som en försmak på det som komma skall. Men däri ligger så klart problemet. Labours ledare har hejat på den här kampanjen, det kommer de att påminnas om varje gång de klagar när samma strategi används emot dem nästa vår, skriver han i the Guardian.
Han menar att både företag och medier kommer att smutskasta Labour och dess partiledare Ed Miliband så fort valkampanjerna drar igång.
– Men när partiets ledning så förtjust har deltagit i samma sorts kampanj i Skottland kommer de att få svårt att bibehålla ett moraliskt övertag i nästa valrörelse.