”Kvinnors rätt, sekularism och yttrandefrihet står på spel”
Yeşim Özsoy är teaterskådespelare och bor i Istanbul där hon driver den fristående teatern Galata Perform. Samtidigt försöker hon kämpa för demokratin.
Bild: Privat
Dagens ETC
Stora protester, tusentals gripanden och polisbrutalitet. Ända sedan Istanbuls populära borgmästare Ekram Imamoglu arresterades för tre veckor sedan, har folk gett sig ut på gatorna och kämpat för demokrati och rättigheter.
– Vi har yttrandefrihet och rösträtt, men bakom fasaden händer det mycket som inte går i linje med en fri demokrati, säger Yeşim Özsoy som bor i Istanbul.
De pågående protesterna i Turkiet beskrivs som de största sedan 2013 och satte i gång när den populära oppositionspolitikern tillika borgmästaren i Istanbul, Ekram Imamoglu, greps. Han anklagas för bland annat korruption, men kritiker menar att gripandet är politiskt motiverat eftersom han utmanar president Recep Tayyip Erdogan om presidentposten.
Yeşim Özsoy bor i Istanbul. Hon är teaterskådespelare, direktör och manusförfattare och driver den fristående teatern Galata Perform, som hon grundade 2002.
– Samtidigt som jag jobbat med teater har har jag haft utbytesprojekt med internationella organisationer, festivaler och workshops. Det är svårt att jobba inom den privata sektorn men vi försöker så gott vi kan i situationen som vi har inom kultursektorn, med begränsningar i budgeten och yttrandefriheten.
Hon har främst uttryckt stöd för protesterna på sina sociala medier. Majoriteten av demonstranterna på Istanbuls gator är studenter och unga vuxna, i samma ålder som hennes barn, förklarar hon. Det hänger ihop med att Imamoglus universitetsexamen drogs in, berättar hon. Även det har beskrivits som politiskt motiverat. En högre utbildning är nämligen en förutsättning för att kunna kandidera till president i Turkiet.
Kulturpersonen Yeşim Özsoy deltog på en av de första demonstrationerna i Istanbul och har uttryckt stöd till demonstranterna på bland annat sociala medier.
Bild:
Privat
Händer saker bakom fasaden
Utåt sett verkar landet vara en demokrati och rättsstat, med lagar som ska skydda människor, säger Yeşim Özsoy.
– Men det är mycket som regeringen förändrar. Vi har yttrandefrihet, rättigheten att vistas offentligt och rösta, men något kan hända med dig om du säger en viss sak som uppfattas som felaktig, eller stöttar fel parti. Det är som en fasad och bakom den händer det mycket som inte går i linje med en fri demokrati.
Bara dagar efter att Imamoglu greps på onsdagen den 19 mars, deltog Yeşim Özsoy på en demonstration i området Saraçhane, där stadshuset ligger. Det var fullsmockat på platsen.
– Mobilerna fungerade inte, troligen för att man försökte störa telefonnätet, så jag kunde inte nå mina vänner. Internet fungerade inte heller, säger hon.
Utöver det upplevde hon inga större störningar under demonstrationen, utan det gick att lyssna på talen som hölls. Polisen sprutade ingen tårgas mot folkmassorna medan hon var där, men någonting var det med luften, berättar hon.
– Jag hade på mig mask men vi hostade hela tiden.
Protesterna utanför stadshuset mot arresteringen av Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu i Istanbul, onsdagen den 19 mars 2025.
Bild:
Francisco Seco/TT
Demonstration varje onsdag
De våldsamma sammandrabbningarna mellan polisen och demonstranter som fått stor medial uppmärksamhet, uppstår oftast när demonstranterna försöker marschera vidare och blockeras av polisen, berättar Yeşim Özsoy.
– Det mesta du ser på klipp är sånt som sker efter själva huvudprotesterna, om folk inte går hem eller börjar röra sig mot en plats som polisen inte vill att de ska till, som Taksimtorget, säger hon.
Mycket står på spel nu, enligt Yeşim Özsoy. Hon lyfter kvinnors rättigheter, sekularism och yttrandefrihet.
– Jag är självklart orolig för mig, mina vänner och familj. Men samtidigt är det här vårt land och vår stad, där vi verkar. Att prata med dig kanske är problematiskt, men jag tycker inte att jag gör något fel när jag påtalar vad som är rätt och fel, eller att unga inte ska sitta inne bara för att de yttrar sig.
Till en början hölls dagliga demonstrationer i Saraçhane. Yeşim Özsoy förklarar att det funnits en rädsla att islamkonservativa AKP skulle tillsätta en egen borgmästare efter gripandet av Imamoglu.
– Det händer i många andra kommuner, som de kurdiska.
Nu har det republikanska partiet ställt in demonstrationerna i Saraçhane, berättar hon. Nyligen utlovade Imamoglus partikollega Özgur Özel, partiledare för republikanska CHP, fortsatta protester. Varje helg kommer partiet att arrangera demonstrationer i en ny stad i landet och varje onsdagskväll i ett nytt distrikt i Istanbul, rapporterar Reuters.
Därtill har en bojkott inletts sedan en tid tillbaka, berättar Yeşim Özsoy. Inte minst av den statskontrollerade pressen och bolag som är kopplade till dess ägare.
– Sen får vi se vad som händer. Det är långt kvar till valen. Jag vill tro att det inte blir värre och att folk tar sitt förnuft till fånga.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.