Hon dömdes för ingenting, det handlade om anklagelser fabricerade för att kväsa den feministiska rörelsen i Saudiarabien som växt sig starkare än vad landets de facto härskare, kronpris Muhammed Bin Salman, hade tänkt sig.
Efter att fått lämna fängelset är Loujain al-Hathloul föremål för tre års villkorlig frigivning och ett femårigt reseförbud. Syftet är att hålla henne utanför debatten och stoppa henne från att åka på solidaritetsresor utomlands.
Saudiarabien har aldrig haft fristående institutioner. Sedan 1932 har landet styrts som ett familjeföretag av furstefamiljen Ibn Saud. Den enda större förändringen är att Kung Salman och hans son Muhammed Bin Salman de senaste åren har undanröjt de andra medlemmarna av kungafamiljen och nu själva har absolut makt över landet.
Men deras makt utmanas av en nyfödd demokratirörelse som leds av kvinnorörelsen. Symbolen för frihetskampen mot den saudiska staten är nu Loujain al-Hathloul. Under de år hon suttit inspärrad har människorättsaktivister runt om i världen och i Saudiarabien inte låtit henne glömmas.
Under de senaste decennierna har Saudis allierade i väst varit tysta om förtrycket i Saudiarabien. Av rädsla för att förlora stora inkomster av den saudiska oljan har man understött och möjliggjort kriget i Jemen som skapat den största mänskliga katastrofen i världen. Under Donald Trump blev situationen i Saudiarabien och dess närområden allt värre genom USA:s totala stöd till kungahuset.
Nu har USA under den nya presidenten Joe Biden signalerat en omläggning av politiken. Kärvare tider för det saudiska kungahuset väntar. Men för att få Biden att agera på riktigt, och följas av andra länder som Storbritannien och Frankrike, som villkorslöst stött regimen i Riyadh, krävs att demokratirörelsen fortsätter att utvecklas. USA och de andra västmakterna behöver förhålla sig till en rörelse i landet, annars kommer ingenting att förändras i grunden.
Det är därför Loujain al-Hathloul är så viktig för hela områdets utveckling. Det som började med något som sågs som oskyldiga protester mot sådant som förbuden för kvinnor att köra bil, fortsatte med krav på att kvinnor ska ha ett eget värde och inte tvingas åtföljas av en man (make, bror, pappa) i allt väsentligt. Idag har det utvecklats till en rörelse som i grunden ifrågasätter en blodig diktatur byggd på våldsmakt, olja och en extrem tolkning av islam.
De saudiska aktivisterna lyckades, tillsammans med internationella människorättsorganisationer och med hjälp av politiska förändringar i USA, få Loujain al-Hathloul utsläppt ur fängelse. Nu väntar världen på fortsättningen.