I dag toppar Malta kvinnoligan med 67 procentig kvinnorepresentation. Sverige ligger på tredjeplats med strax under 50 procent (55 procent vid mandatperiodens början). Om de svenska EU-parlamentarikerna delas i en kvinnogrupp och en mansgrupp så är kvinnogruppen den som är mest aktiv sett till bland annat talartid i plenum, flest skrivna motioner och frågor i parlamentet, enligt Europaportalen.
Och just nu är det kvinnor som hanterar de tyngsta frågorna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kvinnor dominerar
Hos Socialdemokraterna är Marita Ulvskog den okrönta drottningen och kvinnorna i majoritet. Moderaterna har visserligen två män mot en kvinna – men Anna Maria Corazza Bildt tar över scenen både i kammaren och i mötet med journalister. Detsamma gäller svenskarna som sitter tillsammans i den liberala gruppen ALDE – där finns två flitiga män, men Cecilia Wikström (L) är den politiska stjärnan av de tre. Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har hälften kvinnor medan Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ representeras av en kvinna vardera.
Det här gäller dock inte bara svenskarna. Det gäller Europaparlamentet i stort. Ännu är det inte jämlikt – bara 37 procent av ledamöterna är kvinnor – men med varje EU-parlamentsval sedan 1979 har andelen kvinnor ökat. Européerna har konsekvent valt in en högre andel kvinnor i Europaparlamentet än till sina nationella parlament. Det gör Europaparlamentet till en av världens mest jämlika folkvalda församlingar.
Svenska kvinnor får toppuppdrag
Den mest inflytelserika uppgift en EU-parlamentariker kan ha är som rapportör. Rapportören utses i utskotten att representera parlamentet i ett lagstiftningsärende; studerar det grundligt, bildar sig en åsikt och försöker få med alla parlamentets grupper på sin linje – som hen också förhandlar med kommissionen och ministerrådet. Slutligen blir det omröstning och en eventuell EU-lag.
Under våren har två svenskor betrotts som rapportörer i viktiga ärenden: Cecilia Wikström (L) för revideringen av Dublinförordningen – en av EU:s absolut största utmaningar – och Malin Björk (V) för vidarebosättningar inom EU – den enda lagliga vägen in i EU för flyktingar i nuläget.
– Jag är glad eftersom det här är en viktig fråga för oss, säger Malin Björk som är orolig att vidarebosättningarna ska missbrukas inom ramen för EU:s Turkietavtal.
– Jag har lyckats med det omöjliga förr, säger Cecilia Wikström som hela tiden får höra att medlemsländerna inte kan komma överens om asylmottagandet.
Backar upp varandra
Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt menar att EU-kvinnor stöttar varandra över partigränserna.
– Det har hänt att jag i ett utskott röstat på en liberal kvinna hellre än en man från min politiska grupp, säger hon.
EU-ledamöternas inflytande kan även mätas parlamentarisk aktivitet. Bland svenskarna har gruppen kvinnor varit mer aktiv än gruppen män den här mandatperioden.
Vad gäller ordförandeposter i utskott och EU i stort håller dock männen ännu hårt i makten.