Sverige bör driva på för att kvinnor inkluderas i förhandlingarna. Det säger Lena Ag, generalsekreterare i nätverket Kvinna till kvinna som är på plats i Genève.
När kriget bryter ut drabbas alla – kvinnor, män och barn. Men när freden ska förhandlas är det bara väpnade grupper som bjuds in till förhandlingsbordet trots att både internationell lagstiftning och en rad FN-resolutioner fastställer att kvinnor ska finnas med i alla delar av fredsprocesserna, även vid förhandlingsbordet.
– Ytterst handlar det om ekonomisk och politisk makt. Vi måste börja se på fredsförhandlingar ur ett nytt perspektiv. Erfarenheter och forskning visar att fredsprocesser där kvinnor och civilsamhället inkluderas ökar chansen att nå en hållbar fred, säger Lena Ag.
”Vapen och kön bestämmer”
Kvinnor bidrar med perspektiv som annars saknas.
– Vapen och kön bestämmer i hög grad fortfarande vem som har tillträde till fredsförhandlingar, trots att historien är full av exempel som visar hur det går när det internationella samfundet forcerar fram fredsavtal tillsammans med krigsherrar utan bredare förankring.
Kvinna till kvinna försöker på flera sätt påverka de olika ländernas representationer att släppa in kvinnorna till förhandlingsbordet. På plats i Genève är också en delegation syriska kvinnor, beredda att ta del av förhandlingarna om de får tillträde.
– Men det vet vi ännu inte, säger Lena Ag.
Kvinna till kvinna driver även, tillsammans med flera andra organisationer, kravet på en kvinnlig chefsmedlare vid sidan av Lakhdar Brahimi, FN:s och Arabförbundets särskilda representant för Syrien.
– Vi har sett att det fungerar. I Kenya utsågs till exempel Graça Marchel, en framstående förespråkare för kvinnors och barns rättigheter, att tillsammans med Kofi Annan medla i konflikten efter valet 2008.