Allt började med en enkel liten tweet: ”Jag hoppas att kvinnor en dag kan slippa att gå i högklackade skor på jobbet (…) Varför måste vi skada våra fötter på arbetet när män får lov att använda klackfria skor?”
Den japanska skådespelerskan Yumi Ishikawa, som klagade över att ha blivit tvingad att använda höga klackar när hon arbetade på en begravningsbyrå, förväntade sig inte att hennes kommentar skulle få massiv respons. Men tweeten gillades 67 000 gånger och fick 30 000 retweets. Så blev #KuToo ett fenomen. Under denna hashtag har tusentals kvinnor – i främst Japan, Sydkorea och Kina– protesterat mot att arbetsgivare kan kräva av sina kvinnliga anställda att de går i högklackat på arbetet och pekat på att det handlar om könsdiskriminering. Namnet på kampanjen är en ordlek som inspirerats av #MeToo och som syftar på de japanska orden ”kutsu” (sko) och ”kutsuu” (smärta).
I en enkätundersökning som den japanska webbsidan Business Insider Japan gjorde svarade 60 procent av kvinnorna att de själva hade tvingats använda höga klackar på jobbet eller på arbetsintervjuer eller att de hade varit med om att andra kvinnor tvingats att använda högklackade skor. Hela 80 procent av kvinnorna angav att de fått hälsoproblem av att använda högklackade skor.
Startade namninsamling
Efter responsen bestämde Yumi Ishikawa sig för att starta en namninsamling för att kräva att den japanska regeringen förbjuder klädkoder som tvingar kvinnor att använda höga klackar. På Change.org samlade kampanjen in över 26 000 namnunderskrifter som förra veckan överlämnades till den japanska regeringen.
Men den japanske arbetsmarknadsministern, Takumi Nemoto, uteslöt ett sådant förbud:
– Det är allmänt accepterat i samhället att det är nödvändigt och lämpligt i arbetslivet, kommenterade ministern om att använda högklackade skor, enligt tidningen The Guardian.
Internationellt motstånd
I World Economic Forums jämställdhetsrankning 2018 hamnade Japan på plats 110 av totalt 149 länder. Men faktum är att högklackskravet existerar och har genererat motstånd i många andra delar av världen.
På Cannes-festivalen 2016 dök Julia Roberts upp barfota på röda mattan i protest mot att en grupp kvinnor i 50-årsådern året innan nekats att gå på en visning av filmen ”Carol” under festivalen för att de inte hade högklackade skor på sig.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.