I helgen protesterade miljoner kvinnor världen över mot Donald Trump, hans kvinnosyn och hans ambitioner att inskränka kvinnors sexuella rättigheter. Och redan nu har några av farhågorna besannats. Som en av sina första åtgärder har den nytillträdde presidenten beslutat att stoppa allt amerikanskt bistånd till organisationer som arbetar med abortfrågan genom att återinföra den så kallade Global Gag-regeln.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Regeln innebär att en organisation som tar emot amerikanskt bistånd inte får arbeta med abortfrågan – inte ens med stöd från andra länder eller med egna medel.
Steg åt fel håll
RFSU ser Trumps beslut som ett steg åt helt fel håll.
– Dagens besked är ett stort bakslag mot kvinnors reproduktiva hälsa och kommer att slå hårdast mot de mest utsatta. Organisationer som arbetar med bland annat abortvård och preventivmedelsrådgivning tvingas avsluta sina verksamheter.
– Det i sin tur innebär att ett oräkneligt antal kvinnor kommer att dö som följd av osäkra aborter samt otillräckliga resurser och bristande hygien vid förlossningar, säger Maria Andersson, generalsekreterare RFSU.
Även i andra delar av världen har reaktionerna varit starka. USA står för runt 30 procent av det globala biståndet till mödrahälsa, och ungefär hälften av det beräknas gå till preventivmedel och preventivmedelsrådgivning. Något som nu inte längre är möjligt.
– Det är förödande, säger Amu Singh Sijapat, ordförande i Family planning association of Nepal, till The Guardian.
Arbetar globalt
Organisationen är medlem i International planned parenthood federation, som arbetar globalt för kvinnors sexuella hälsa och rätt till abort, och som i nuläget får ungefär 100 miljoner dollar årligen från USA. Amu Singh Sijapats organisation har använt sin del av biståndet till att utbilda vårdpersonal och till att öppna kliniker i avlägsna delar av landet, dit också fattiga kvinnor kunnat gå för att få lång-verkande preventivmedel.
– Vi skulle inte kunna driva dessa kliniker eller utbilda vårdpersonal utan stödet. Vi skulle också förlora viktig medicinsk personal som sjuksköterskor, läkare och hälsoexperter, säger hon. Karin Annebäck