Sedan i september har Mahsa Jina Aminis namn blivit en global symbol för kampen för kvinnors rättigheter i Iran. Den 22-åriga kurdiska kvinnan greps av den iranska moralpolisen i Teheran den 14 september, efter att hon anklagats för att inte bära den obligatoriska slöjan på ett korrekt sätt. Två dagar senare avled hon av de svåra skador som polisen åsamkat henne.
Det teokratiska systemets övergrepp har precis som flera gånger förr fått ett djupt, folkligt missnöje med regimen att bubbla över. I hela Iran har det arrangerats protester för kvinnors frihet, där kvinnor själva gått i täten.
Men protesterna har också gått kors och tvärs över Irans sociala och etniska skiljelinjer och eldat på ett missnöje över andra former av förtryck. Minoritetsgrupper som kurder och balucher har även de protesterat mot regimen och tycks ha råkat ut för några av de mest våldsamma svaren.
I den iranska provinsen Sistan och Baluchistan verkar den mest uppseendeväckande händelsen ha ägt rum den 30 september, när balucher samlades till demonstration efter att deltagit i fredagsbönen i Zahedan, provinsens huvudstad. Enligt den icke-statliga organisationen Human Rights of Iran arrangerades protesten till följd av uppgifter om att ett iranskt polisbefäl hade våldtagit en 15-årig baluchisk flicka.
Uppgifterna går isär om vad som hände, men vid något skede ska unga män bland demonstranterna ha börjat kasta sten mot en polisstation i Zahedan – varpå regimens väpnade styrkor begått en massaker.
Irans högsta sunnitiska ledare Abdolhamid Ismaeelzahi har i ett samtal med den Londonbaserade tidningen Asharq Al-Awsat anklagat regimen för att ha beskjutit demonstranterna med prickskyttar. Civilklädda soldater påstås ha siktat på huvuden och hjärtan.
Enligt nätverket Baloch Activist Campaign dödades åtminstone 65 demonstranter i Zahedan, och omkring 300 ska ha skadats. Regimens mediekanaler påstår istället att 19 personer dödades och 15 skadades, samt att det lokala befälet i det iranska Revolutionsgardet ska ha skjutits till döds.
Iranska myndigheter anklagar baluchiska väpnade separatister för det som hände i Zahedan. Landets underrättelsedepartement påstår också att man har gripit nio utlänningar som anklagas för inblandning i våldet. Dessa är medborgare i Sverige, Tyskland, Polen, Italien, Frankrike och Nederländerna.
De iranska myndigheterna har på det här sättet upprepade gånger påstått att ”utlänningar” ligger bakom demonstrationerna, och att Iran alltså är ett offer för en ondskefull västerländsk komplott. Det är en väl beprövad taktik av regimen. Man har också låtit arrangera motdemonstrationer till stöd för regimen och kallat dit anhängare via utrop i de statliga medierna och via sms-utskick. •