Peru har kastats in i en illavarslande politisk spiral av händelser sedan landet genomförde ett presidentval den 6 juni. Valet vanns med en hårsmån av den socialistiske presidentkandidaten Pedro Castillo, som fick blott 44 000 fler röster än högerns presidentkandidat, Keiko Fujimori.
Keiko Fujimori och hennes läger har vägrat erkänna resultatet. De påstår att valfusk har ägt rum och att minst 200 000 röster till högern har försvunnit i 800 valdistrikt där Pedro Castillo har ett stort stöd – men inga bevis har presenterats. Enligt internationella valobservatörer på plats gick valet helt korrekt till. USA har beskrivit processen som ett demokratiskt föredöme.
Fujimori har överklagat valresultatet, varpå en jury i den peruanska valmyndigheten har inlett en granskning. Fujimori sa i förra veckan att hon är redo att acceptera valmyndighetens besked oavsett vad det blir, men det har inte hindrat att hennes utspel har orsakat både en konstitutionell kris och oro för demokratins stabilitet.
Första steget till militärkupp
Ett åttiotal före detta militärofficerare har stämt in i valfuskanklagelserna. I ett gemensamt undertecknat brev har de talat om en konspiration och uppmanat den peruanska militärledningen att inte erkänna utnämningen av en socialistisk president. Uppmaningen har setts som första steget till en militärkupp. Landets åklagarmyndighet ska nu utreda officerarna, som misstänks för anstiftan till uppror.
Mildrad socialistisk retorik
Castillo har utlovat vänsterstyre, konstitutionella reformer och en ekonomisk politik som gör att vinsterna från den gynnsamma gruvnäringen i högre grad tillfaller peruanerna. Under de senaste veckorna har han mildrat sin retorik, synbart i ett försök att dämpa spänningarna.
Fujimori har istället ackompanjerat anklagelserna om valfusk med utspel om att Castillo är en farlig kommunist som hotar det peruanska samhället. Utspelen anspelar medvetet på skräck och känslor hos många högerväljare, som i sin tur bottnar i det brutala inbördeskrig mellan stat och maoistisk gerilla som pågick 1980–2000. I kriget spelade Fujimoris egen far, dåvarande presidenten Alberto Fujimori, själv en avgörande roll.
Dagliga demonstrationer
Allt har blivit ännu mer komplicerat efter att Luis Arce, en av de fyra ledamöter som ingått i valmyndighetens jury med uppgift att granska valresultatet, lämnade sin position i förra veckan. Luis Arce hävdade att juryn var partisk och ”redan hade bestämt sig” i frågan om valfuskanklagelserna. Valmyndigheten anklagade i sin tur Arce för tjänstefel och lät avstänga honom.
Konflikten efter valet har lett till att det redan svårt polariserade peruanska samhället blivit ytterligare mer splittrat, mellan högerns väljare som till stor del består av den urbana befolkningen, och vänsterns sympatisörer som lever på landsbygden. Huvudstaden Lima har varit skådeplatsen för nästan dagliga demonstrationer av respektive sidor.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.