Tidigare har regeringarna i Burkina Faso och Mali utsatts för kupper och generaler har tagit över, men militärens attack i Niger har gjort krisen akut. Niger var den stat som haft den mest positiva utvecklingen, landets president Mohamed Bazoum var det demokratiska hoppet i i Västafrika och Sahel – sedan 2020 har sju militärkupper i området ägt rum.
När nu Nigers folkvalda president Mohamed Bazoum störtades i en militärkupp för två veckor sedan försvann en stor del av hoppet för både den demokratiska utvecklingen och ett fortsatt inflytande för framför allt Frankrike och EU.
FNs generalsekreterare Antonió Guterres och de västafrikanska staternas samarbetsorganisation Ecowas var snabbt ute och fördömde kuppen, man hotade till och med med väpnade ingrepp om inte president Bazoum återinsattes. Bland annat har grannlandet Nigeria strypt en stor del av landets eltillförsel – men till ingen nytta. Igår, söndag passerades deadlinen som Ecowas gett generalerna. Inför deadlinen stängde generalerna landets luftrum.
Wagner värre än IS
Istället har kuppgeneralerna i Niger åkt på studiebesök till Mali där militären efter att ha tagit makten slängt ut Frankrike och FN. Också Sverige hade soldater i landet. Istället bjöd Malis kuppledare in den ryska Wagnergruppen för att hjälpa till i striderna mot jihadisterna.
Resultatet har blivit katastrofalt. I väpnade aktioner har Malis armé tillsammans med Wagnergruppens legosoldater genomfört massakrer i byar för att skrämma byborna att inte samarbeta med de extrema islamistiska grupperna. Tusentals har dödats och civilbefolkningen ser armén och Wagnergruppen som en värre och dödligare fiende än IS, al-Qaida och de andra jihadisterna.
Enligt uppgifter har nu också Niger bjudit in Wagnergruppen för att stå emot en möjlig intervention från Ecowas-gruppen. Det rapporterar Euronews.
Det finns en rad skäl till att Sahel kommit i blickpunkten de senaste åren. Sedan IS och al-Qaida förlorat den största delen av sitt inflytande i Mellanöstern har man hela tiden stärkt sina positioner i Sahel-länderna. Man ökar sin makt i länder som Burkina Faso, Mali, Tchad, Nigeria, Niger och andra stater och blir ett konkret hot mot en rad av de västafrikanska staterna.
Handlar med uran
För EU och framför allt Frankrike – de flesta av staterna i området är gamla franska kolonier, förlorar man nu möjligheterna att kontrollera situationen för att förhindra nya flyktingströmningar till Europa. Det finns också en oro för att jihadister skulle ta sig till Frankrike och Europa för att bilda nya terrorceller.
Tidigare har framför allt Frankrike haft ett stort inflytande över säkerhetstjänsterna i länderna och på så sätt kunnat bi förvarnade om till exempel IS-celler lämnar för att ta sig till Europa.
Niger är dessutom en av världens största producenter av uran, man producerar nästan lika mycket som den ryska produktionen. Exporten går framför allt till Frankrike som genom sina kärnkraftverk är beroende av en stor tillgång av uran.
Om Nigers generaler lierar sig med Ryssland och Wagnergruppen kommer man att få betala med uran, vilket kommer att ge Ryssland en ännu starkare ställning när det gäller världens tillgång till uran.
Men det är också ett stort bakslag för den demokratiska utvecklingen att militären tar över och stoppar alla planer på allmänna val och civilt styre i en stor del av Afrika.
Humanitärt kommer kuppen i Niger innebära stora problem för att livsmedel och mediciner ska kunna få nöddrabbade. Enda sättet att nå en svältande befolkning i delar av Burkina Faso och Mali är genom Niger, en väg som FN-organet WFP, World Food Program, befarar kommer att stängas.
Västliga underrättelsekällor uppger att flera av militärkupperna planerats tillsammans med Ryssland och att militären i de olika länderna blivit lovade stöd med både vapen och trupp.