Kunder vänder i dörren när Trumps tullar fått priset att rusa
Michael, chef på Tattoos and piercings i Salt Lake City, tror att vapen är ett större problem än tullar. ”Vi brukar ha mycket folk här, nu kommer ingen. Men det tror jag beror på att det finns för mycket vapen i det här området.”
Bild: Rósanna Róbertsdóttir
Dagens ETC
Trumps tullar har ritat om terrängen för många företagare i USA. Vissa är arga, andra tror att det kan gynna lokala producenter – men behovet att anpassa sin verksamhet verkar vara gemensamt. De samlas kring hoppet att kunderna är villiga att betala mer.
Många kunder vänder i dörren, berättar Charlies Pul, chef på bensinstationen Charlie’s Market i Salt Lake City, Utah. De är vana att köpa tobak och bensin för två tredjedelar av det nya priset, och blir chockerade.
– Tobak är vår själ, vårt levebröd. Så för mig personligen har livet blivit svårare. Tyvärr har inte alla råd att leva i dag. Så tullarna påverkar mig, mina anställda och de som handlar. Och det lär inte bli enklare framöver, för någon av oss, säger han.
Stora delar av sortimentet som funnits i butiken kan han inte erbjuda längre, eftersom leverantörer i flera länder redan gett upp på att handla med USA, menar Charlies Pul. Själv är han dock kluven i relation till tullarna.
– Att vi stöttar inhemskt producerade varor – i stället för att förlita oss på andra länder – det kan vara positivt. Kanske ger det lokala producenter ett försprång. Samtidigt handlar prissättning om tillgång och efterfrågan, och i nuläget producerar inte amerikanska företag tillräckligt för att möta behoven.
”För 15 år sedan kunde du nog köpa en klubba för 20 cent, nu kostar den nästan 99 cent. Med tiden kommer förändring”, säger Charlies Pul, chef vid Charlie's Market.
Bild:
Rósanna Róbertsdóttir
Ställde in expansion
En lokal producent är Britney Beardmore, delägare av Acrely Farms, ett företag som odlar plantor i närområdet för att producera produkter med CBD-olja. Hennes butik påverkas inte mycket av tullarna – däremot företagets potentiella tillväxt.
– Vi var på väg att expandera och starta verksamhet i Kanada och Mexiko. Det får vänta. Dessutom lär materialet vi använder för att paketera våra varor gå upp i pris. Det mesta vi säljer kommer dock härifrån Salt Lake City.
Britney Beardmore, delägare av Acrely Farms, startade företag under pandeminn. De satsade på lokala leverantörer från start.
Bild:
Rósanna Róbertsdóttir
Ni kanske påverkas positivt då?
– Jag vet inte. Vi får vänta och se. Det är svårt att driva företag då det finns mycket osäkerhet. Att tillföra ännu mer osäkerhet i våra liv är inte toppen. Tack och lov förändras saker och ting, även politiken. Jag försöker att inte stressa upp mig över saker jag inte omedelbart kan förändra.
Trött på styrande politiker är även Courtney Stuki, som äger bokhandeln Lovebound library tvärs över gatan.
– Trump bryr sig inte om småföretag, något han gjort tydligt från dag ett. Det här är en mardröm – många företag kommer troligtvis att gå i konkurs. Jag är orolig för alla mina kollegor. Tullarna är löjliga.
2000 för en necessär
Klädbutiken Koo De Ker i Salt Lake City har byggt sitt varumärke på textilier – kläder, sängkläder och dukar – som tillverkas i en fabrik i Indien. Snart kommer butiken troligen att tvingas säga upp det samarbetet.
– Det är en kvinnoägd fabrik där kvinnor får tillgång till en dräglig lön under trygga arbetsförhållanden. Att inte kunna sälja deras produkter längre är enormt sorgligt – både för oss och för dem, säger chefen Ellie Lycom.
Att köpa in produkter som tillverkats etiskt i USA skulle innebära att de måste ta 200 dollar, motsvarande drygt 2000 kronor, från kunden för en necessär, säger Ellie Lycom.
– Folk lyssnar på retoriken i media och tänker att de inte vill ha billigt tjafs från slavgöra i Kina. Men att något tillverkas utomlands betyder inte att arbetsförhållandena varit dåliga. Etiskt producerade saker av god kvalitet tillverkas även i Kina.
Den här tröjan måste bli dubbelt så dyr om klädbutiken ska kunna fortsätta sälja den, säger chefen Ellie Lycom.
Bild:
Rósanna Róbertsdóttir
Nästan alla plagg i Ellie Lycoms, klädbutik kommer från företag i andra länder. Snart kommer därför sortimentet att se helt annorlunda ut. Priserna kommer att stiga, och företaget får skära ned, säger Ellie Lycom.
– Det är skrämmande. Jag vet om många underbara småföretagare i området som är riktigt oroliga för sin verksamhet. Folk sväljer Trumps snack om att vi måste stötta amerikaner – men tullarna är ju motsatsen till att stötta oss.
Nyproducerat kostar skjortan
Kläder är en lyxprodukt de flesta människor redan dragit ned på, eftersom ekonomin sedan en tid har skakat i fogarna, menar Makaia MacMurray, som driver klädbutiken Iconoclad. Hon väntar sig att tullarna lär krympa den budgeten ytterligare.
– Jag har redan tagit emot flera mejl från leverantörer som säger att de måste höja sina priser – vilket definitivt påverkar priserna mot kunden för oss.
Det är frustrerande, orättvist och dumt, säger hon.
– Tack och lov säljer vi även billiga second handprodukter. Om man ska försöka se en silverkant på det här så vore det möjligheten att folk vänder sig mer till second hand, när det blir för dyrt att köpa nyproducerat.
Jag är tacksam att vi även säljer billiga second hand-kläder. Det kan hjälpa oss i det här läget”, säger Makaia MacMurray som driver klädbutiken Iconoclad.
Bild:
Rósanna Róbertsdóttir
När tullarna höjdes tidigare hade amerikanska bryggerier att hantera nya priser på aluminium – vilket gjorde att burkarna blev dyrare. Ryan, som driver baren och mikrobryggeriet Epic Brewery, menar att problemet deppigt nog helt enkelt landar hos kunden.
– Jag tror att kunderna kommer att bli förbannade. Tyvärr blir det dem som får betala eftersom vi måste klara våra marginaler och hålla företaget i rullning. Men det här påverkar ju inte bara oss utan även våra konkurrenter, som även de köper humle från utlandet. De enorma bryggerierna kanske inte påverkas, men resten av oss gör ju det.
”De enorma bryggerierna kanske inte påverkas, men resten av oss gör ju det”, säger Ryan som driver baren och mikrobryggeriet Epic Brewery i Salt Lake City.
Bild:
Rósanna RóbertsdóttirR
Går riktigt trögt
Företagare är dock vana att rida en oförutsägbar ekonomisk storm, menar Ryan. Så resonerar även Michael, som driver tatueringsstudion Tattoos and piercings.
– Jag är inte orolig. Det som händer, händer är attityden vi måste ha just nu. Jag är van vid att ta de bollar som kommer och just nu går det ekonomiskt trögt. Riktigt trögt. Vi brukar ha mycket folk här, nu kommer ingen. Men det tror jag beror på att det finns för mycket vapen i det här området.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.