Det är berättelsen om en karismatisk och glamourös bulgarisk affärskvinna, kallad Dr Ruja Ignatova, som tillsammans med bland andra en svensk man i 40-årsåldern, byggde vad FBI betraktar som ett gigantiskt ponzi-bedrägeri eller pyramidspel, som lurade människor i ett stort antal länder, på minst fyra miljarder dollar. Tre miljoner människor ska ha anslutit sig. Tidskriften Fortune skriver att det kan röra sig om 19 miljarder dollar som investerats, vilket skulle göra det till världshistoriens största finanssvindel. Hon kallade sig för kryptodrottningen och hösten 2017 försvann hon spårlöst.
För att förstå historien måste vi börja med den grundläggande frågan: vad är en kryptovaluta? Men också frågan vad är egentligen pengar? Den brittiska stjärnekonomen Ann Pettifor sammanfattar pengar som ett löfte att betala. Pengar vilar på förtroende. Valutor får sitt förtroende genom att vara uppbackade av en centralbank och en stat. För digitala valutor var detta länge ett problem – ingen litade på dem. Hur ska man veta att valutakursen eller valutamängden inte manipuleras? Detta löstes med hjälp av blockkedjan, som bitcoin och efterföljande kryptovalutor bygger på. En blockkedja är en decentraliserad databas, där identiska kopior finns på alla noder (datorer) i nätverket. Alla händelser lagras och kan ses av alla i nätverket, något som gör den mycket svår att manipulera. Detta bygger den tillit och det förtroende som gör att exempelvis Bitcoin kan fungera som en valuta.
Juni 2016, den ikoniska Wembley arena i London. Till tonerna av Rihannas ”This girl is on fire” och ackompanjerad av pyroteknik och rökmaskiner kliver 36-åriga Ruja Ignatova, Dr Ruja, eller Cryptoqueen, som hon också kallas, ut på scenen. Hon framställs i Onecoins marknadsföring som en oerhört intelligent och välutbildad visionär, med ett IQ på över 200.
Det har gått ett och ett halvt år sedan Onecoin lanserades och det har börjat ta ordentlig fart. Hon kallar den för ”The Bitcoin killer” och den lanseras som framtidens största kryptovaluta och framtiden för onlinebetalningar – den ska vara användarvänlig, den kommer att kunna användas globalt, den kommer att explodera. Värdet har bara ökat och ökat. Det är början på en finansiell revolution som ska nå ut med finansiella tjänster till människor i tredje världen, utan tillgång till banker, ”bank the unbanked” lyder slagordet. Det framställdes som ett community, med mottot ”one world – one coin”.
”Ingen annan kryptovaluta har så många användare som vi”, säger hon om de då två miljoner medlemmarna som företaget då påstår sig ha. Denna siffra ska hinna växa till tre miljoner.
Problemet är bara att valutan inte går att använda. Den går inte att betala med och den går inte att sälja. De miljontals investerarna kan se sina värdet på sina onecoins öka och öka, men de kan inte växla in dem. Snart kommer Onecoin att öppna för handel, meddelar Dr Ruja från scenen. Men datumet ska komma att skjutas upp, och skjutas upp och skjutas upp.
På Wembley berättar Dr Ruja också att Onecoins blockkedja ska lanseras. Det stämmer inte heller. Onecoin har ingen blockkedja. I oktober samma år, alltså fyra månader senare, får den norska blockkedje-experten Bjørn Bjercke ett jobberbjudande.
I BBC:s podcast ”The missing cryptoqueen”, där Jamie Bartlett och Gerogia Catt söker efter den försvunna Ruja Ignatova och kartlägger hur Onecoin har opererat, berättar Bjørn Bjercke om samtalet från en rekryteringsfirma där han erbjöds jobb på en kryptovalutastartup i Bulgarien. Han erbjöds bil, lägenhet och en årslön motsvarande omkring 3 miljoner svenska kronor.
– Jag tänkte, ”vad kommer mitt jobb att gå ut på? Vad måste jag göra för det här företaget”, berättar han i podcasten.
Han fick svaret att företaget behövde en blockkedja, då de i dagsläget saknade en sådan.
– Jag sa, ”Va, sa du inte att det här var ett kryptovalutaföretag?”
Bjørn Bjerke tog inte jobbet, utan blev i stället en av de personer som aktivt arbetat med att varna för Onecoin, något som gjort att han fått motta ett flertal hot.
Även enligt den amerikanska brottsutredningen fanns aldrig någon blockkedja. Onecoin är med andra ord ingen kryptovaluta och har aldrig varit. Värdet bestäms internt. Det styrs inte av tillgång och efterfrågan på en marknad. När värdet har ökat berodde det alltså på att det justerades upp manuellt av bolaget själv.
Den amerikanska utredningen pågår ännu och har hittills resulterat i en dom i november mot advokaten Mark Scott för att ha tvättat 400 miljoner dollar åt Onecoin, och ett erkännande från Konstantin Ignatov, Dr Ruja Ignatovas bror, som tog över som vd för Onecoin efter hennes försvinnande. Han har erkänt att Onecoin är en bluff och att han varit delaktig. Utredningen har också resulterat i ett gripande av den svenska medgrundaren, mot vilken åtal ännu inte har väckts.
Dr Ruja Ignatova har varit försvunnen sedan 2017. Den svenska medgrundaren greps förra hösten i Thailand och utlämnades till USA. Konstantin Ignatov greps i mars 2019. Trots det har företaget fortsatt att rulla på. Nya stormöten har hållits. I våras, efter att Konstantin Ignatov gripits, hölls en stor påkostad skönhetstävling i Rumänien, Miss Onelife. En svensk kvinna i 20-årsåldern kom tvåa.
I åtalen mot Onecoin-ledarna som är offentliga, kan man ta del av bevisningen som bland annat innefattar grundarnas kommunikation med varandra.
I september 2016 hade Konstantin Ignatov och en av de övriga grundarna, som i utredningen kallas Founder-2 (och som verkar kunna vara den gripna svensken) detta utbyte av meddelanden om nätverkets medlemmar:
”Founder -2: De här människorna är idioter
Ignatov: Det är som du sa till mig, nätverket hade inte fungerat med intelligenta människor ;)”
I ett annat meningsutbyte från 2014, mellan Dr Ruja Ignatova och Founder-2, som finns med i bevisningen i den amerikanska utredningen diskuterades strategier för att ta sig ur bluffen. Dr Ruja Ignatova skrev som ett alternativ: ”Ta pengarna och spring, skyll allt på någon annan.”
Onecoin har enligt BBC värvat medlemmar i över 175 länder. I BBC-podcasten ”The missing cryptoqueen” besöker Georgia Catt och Jamie Bartlett Uganda, där hela byar dragits in i svindeln. Värvarna har fått bilar för att kunna åka runt och missionera om Onecoin och fattiga människor har sålt både hus och boskap för att kunna investera. Onecoin marknadsfördes också i Storbritannien specifikt mot landets muslimska medborgare, som en investeringsform som var förenlig med islam.
Mängder av människor har satt sina besparingar på spel. Men det finns också människor som blivit rika på Onecoin, detta då värvningarna sker i en pyramidstruktur, där den som värvar kan tjäna pengar på de pengar som investeras längre ned i strukturen. Personerna högst upp i pyramiden tjänar alltså stora pengar, medan investerarna längst ned bara kan se sina onecoins öka i värde, men aldrig omsätta värdet i verkliga pengar.
I Sverige fick Spelinspektionen, dåvarande Lotteriinspektionen, upp ögonen för Onecoin redan hösten 2015 efter ett tips.
– Det kom in tips som gjorde att vi påbörjade en granskning av konceptet och hur det förhåller sig till lotterilagen. Vi ansåg att det här utgjorde ett kedjebrevsspel, eller pyramidspel som det också kallas, berättar Josefin Aronsson som är handläggare på Spelinspektionen och som har hållit i Onecoin-ärendet.
Spelinspektionen gjorde därför en polisanmälan i början av 2016, och skickade med en rapport med sin bedömning om att Onecoin är ett otillåtet kedjebrevspel, där de även identifierade en person hemmahörande i Västerås som marknadsförde konceptet på Youtube. Ärendet hamnade därför hos polisen i Västerås. I mars 2016 tillfrågades Ekobrottsmyndgheten om möjligheten att ta över ärendet, men åklagare vid Ekobrottsmyndigheten sa nej, med hänvisning till att uppgifterna var för vaga. Anmälan lades ned. Något som Lotteriinspektionen överklagade och förundersökningen öppnades igen.
– Den lades ned utan någon grundlig utredning, så vi begärde överprövning och då tog de upp den igen, berättar Josefin Aronsson på Spelinspektionen.
Förundersökningen lades dock åter ned i början av 2018.
– De kunde inte styrka brott, det vill säga bevisa att de misstänkta gjort sig skyldiga till brott, säger Josefin Aronsson.
Hon berättar att även Spelinspektionen inte längre har något pågående ärende kring Onecoin, men att myndigheten fortfarande bedömer det som ett otillåtet kedjebrevsspel.
Just dessa beslut, att polisen lade ner förundersökningen och att Lotteriinspektionen avslutade sitt ärende kom att användas av Onecoinvärvare i sin marknadsföring av bluffen. Under åren förundersökningen pågick hölls flera säljmöten i Sverige. Under 2016 och 2017 hölls flera möten i Sverige, bland annat i Gävle, Stockholm, Göteborg, Skillingaryd. Flera svenska företrädare finns än i dag listade på Onecoins hemsida om man letar bland tidigare event.
Svenska Bitcoinföreningen fick tidigt upp ögonen för Onecoin och försökte uppmärksamma myndigheter på bluffen.
– Anledningen till att Bitcoinföreingeningen var intresserad av det här var att de red på Bitcoins rykte. Man marknadsförde sig som Bitcoin 2.0. Du har sett hur människor har tjänat pengar på Bitcoin. Det kan du göra med Onecoin, fast det inte alls var en kryptovaluta. Så man spelade på Bitcoins rykte och människor visste inte om riskerna, berättar Ludvig Öberg, som är medgrundare till Svenska Bitcoinföreningen.
En av föreningens dåvarande styrelsemedlemmar kontaktade myndigheter 2016 med ett dokument med uppskattningar av hur många svenskar som gått in i Onecoin, vilka nyckelpersonerna var och så vidare.
Var det uppenbart för er som är insatta i kryptovalutor att det här var en bluff?
– Det fanns tydliga varningssignaler. Bland annat hade de ingen öppen källkod. En av grundvärderingarna i kryptovalutor är att man ska kunna granska vad protokollen säger. Säger de att det ska finnas en viss mängd coins, så ska det synas i koden och gå att kontrollera. Den andra varningssignalen är det här med en öppen blockkedja. En blockkedja gör att vem som helst kan inspektera alla transaktioner och se att de stämmer överens med protokollen. Det fanns inte heller.
– Och slutligen fanns ingen klient där du kunde ladda ner blockkedjan och inspektera och direkt göra transaktioner med nätverket, du var alltid tvungen att gå via Onecoins hemsida. Alla de grejerna är starka varningssignaler om att det här inte är en kryptovaluta, det här är något annat. Och kombinerar man det med att de hade olika inlåsningsprogram – du köpte ett paket där du kunde mina coins – men sedan kunde du inte sälja dem förrän någon gång i framtiden. Det liknade ett pyramidspel. Och sedan det här med att du rekryterar folk för att köpa paketen, och de i sin tur rekryterar andra, och då får du betalt, så att pengarna går upp i strukturen, det är ett klassiskt pyramidspel.
– Vi såg också att det marknadsfördes mot människor som inte hade vår tekniska kompetens, utan ofta mot äldre, som kanske heller inte hade världens bästa ekonomiska situation. Det fick oss att reagera, berättar Ludvig Öberg.
Trots varningarna lades alltså polisutredningen ner och Spelinspektionen stängde sitt ärende. Och som tidigare nämnt användes detta som ett säljargument i bluffen. I artiklar, pressmeddelanden och Facebook-inlägg har Onecoin-företrädare lyft fram hur svenska myndigheter avslutat alla ärenden kring Onecoin. I ett pressmeddelande i somras skrev företaget: ”I ett skandinaviskt land, som har en hög nivå av konsumentskydd (…) har Onecoin granskats rigoröst och klarat testet” (reds översättning). I ljuset av att Spelinspektionen och svensk polis lagt ned sina utredningar så menar företaget att alla ”rykten” om Onecoin som en bluff nu har motbevisats.
– Det är väldigt tråkigt att man använder svenska myndigheters goda rykten för att få en godkänd-stämpel på sig själv. De har gjort samma sak med företag som lurades in i samarbeten eller vars namn man använde utan att det fanns ett samarbete. Det pratades också om en börsnotering, för att få folk att fortsätta vara intresserade. Allt för att bygga skenet av att vara en seriös aktör, fast det inte var det, säger Ludvig Öberg.
Även Josefin Aronsson på Spelinspektionen reagerar på att den nedlagda svenska förundersökningen används för att marknadsföra Onecoin.
– Det är verkligen vinklat och felaktigt. Det blir dessvärre ett utav deras starkaste argument och många köper det rakt av. Det är olycklig. Jag har sett artiklar där de framhäver att Sverige som har så stark lagstiftning, om Sverige inte hittar något brottsligt där då är det okej. Man drar det otroligt långt och det är helt felaktigt. Det var inte konceptet i sig som prövades, polisens förundersökning lades ned då de inte kunde bevisa brott.
Kritiker av Onecoin avfärdas konsekvent som ”hatare”. Ofta lyder argumentet att anledningen till att myndigheter och andra varnar för Onecoin är att det är ett sådant hot mot såväl Bitcoins dominans som bankväsendet. Jag frågar Svenska Bitcoin-föreningens Ludvig Öberg om vad han säger om Onecoins argument om att Bitcoin-världen baktalar Onecoin för att man är rädda.
– Visa korten. Hur funkar ert system, var är koden? Var är transparensen? Det finns massa kryptovalutor som verkligen är kryptovalutor och som kör med öppna kort. Det är en fri marknad, den bästa kommer att vinna, säger han.
När det kommer till kryptovalutor, så har det funnits en stor hype kring exempelvis Bitcoin, samtidigt som det är ett område där många människor saknar tekniskt kunnande. Är det en bra grogrund för bedrägerier?
– Ja, man kan jämföra med när internet kom. Då fanns en massa bolag som lovade till höger och vänster allt de skulle kunna göra. Ingen kunde riktigt kontrollera om det de sa var tekniskt möjligt. Man hade bara ett hopp om att det här skulle bli något stort. Det är liknande med det här. Några kryptovalutor har gått bra, och då vill folk hoppa på tåget, fast de kanske inte har det tekniska kunnandet att granska. Är det här ens en kryptovaluta? Det är på så sätt lite likt. Ofta riktar de in sig på personer utan teknisk kunskap. Eftersom man har hört talas om bitcoin, tänker man att det ska funka. ”Jag missade bitcoin-tåget, men nu hoppar jag på det här.” Då tror jag att folk inte riktigt tänker till. Säger Ludvig Öberg.
Allt fler börjar inse att de inte kommer att få se sina pengar igen. I Facebook-grupper efterlyser svenska investerare desperat information om vad som händer med Onecoin och hur de ska kunna växla in sina coins.
Och i bluffens spår växer också nya bluffar. Annonser börjar dyka upp: ”Har du förlorat pengar i Onecoin? – Vi hjälper dig att återfå dem”.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.
”Jag hörde talas om det för tre år sedan, via en vän. Hon hade satsat över 100 000 kronor tror jag. Jag blev intresserad för att det liknade bitcoin. Jag tänkte att när man är med från början kan man tjäna pengar, men tyvärr verkar det inte ha varit fakta det jag fick höra. Jag fick höra att man kommer att flerdubbla sin insats på några år. Jag visste inget om kryptovalutor och jag vet fortfarande ingenting, jag är inte så insatt. Flera runtomkring mig har investerat. Jag är så förbaskat ledsen att jag satsade pengar på det här. 53 000 för någon med min låga pension, det hade hjälpt mig så mycket. Jag har värvat en person. Han är 82 år gammal och har gått in med över 70 000 kronor. Han är inte alls insatt, utan han litade på mig och jag trodde att det här var grejen. Jag är så ledsen för hans skull att han har förlorat så mycket pengar. Jag har inte polisanmält. Jag litar inte på någonting längre. Det är bara bluff alltihop.”
Karin Edvardsson, 66 år, tidigare banktjänsteman: ”Jag fick en utskällning när jag ifrågasatte”
”2014 blev jag uppringd av en bekant, inte nära vän, men en bekant som jag hade förtroende för. Hon berättade om det här och jag förstod inte så mycket av själva tekniken bakom. Jag hade hört talas om kryptovalutor, främst Bitcoin, men aldrig tänkt att jag skulle investera. Hon framställde det som att det var en ren valutaspekulation. Du investerar lite pengar och efter några år har pengarna vuxit. Så framställdes det för mig. Jag har jobbat på bank i större delen av mitt liv.
Jag fick höra att Onecoin skulle bli så stort, det skulle bli globalt och man skulle kunna använda den på så många ställen. Den skulle vara spårbar och säker och skapa ett stort förtroende, men det var ju precis tvärtom.
Jag var tveksam, och satte därför in en minimisumma, 5 000 kr, det var det minsta man kunde sätta in. Det var en marknad jag inte kände till, men jag litade på den som sålde in det. Litegrann föll jag väl för pratat, men jag litade på den här personen. Hon påstod att hon själv investerat egna pengar, för sig själv och sina barn. Jag tror att hon sålde det här i god tro då. Hon trodde verkligen på den här idén då, det är jag övertygad om.
Man fick ett onecoin-konto. Det var lite knepigt att föra över pengarna, för det var en utlandsinsättning. Det framställdes också som att det var lite bråttom, för att jag skulle få vara med i någon split, som var nära förestående och få det insatta kapitalet uppräknat. Så det var bråttom.
Jag var väl inne och tittade på kontot. Jag förstod inte jättemycket, men det var ju inte jättemycket pengar. Idén jag hade var att de kunde ligga där och tuffa på. Något år senare läste jag lite tveksamheter och började undra. Jag ringde min bekant, och sa att jag starkt funderade på att dra mig ur, men hon tyckte att jag skulle ge det lite mer tid. Det var lite mild övertalning. Så det fick vara. Sen gick ytterligare nåt år. Det började bli mer och mer fikonspråk, det var tokens och det skulle minas, det var webinars hit och dit. Det var ganska svårforcerat och obegripligt. Man förstod inte så mycket och det är väl så det är tänkt.
Sen fick jag höra att jag behövde fotografera mitt pass och skicka in det, och fotografera något med min adress på. Jag ifrågasatte det starkt, det verkade konstigt och omständigt. Jag behövde inte legitimera mig när jag satsade pengarna, men nu skulle plötsligt passnummer och personnummer in. Jag drog öronen åt mig. Jag skickade inte in något.
Sedan läste jag ännu mer om att det var skumt och konstigt. Jag kontaktade min bekanta på messenger och ifrågasatte det hela. Jag fick i stort sett en utskällning för att jag var misstänksam och inte trodde på det här. Hon var väldigt bitsk för att jag tyckte att det verkade konstigt. Jag bröt kontakten och gav upp idén om det här. Jag försökte inte få ut mina pengar, jag ville inte ha mer med henne att göra. Jag hoppas att hon har blivit ordentligt blåst på pengar som hon har satt in. Det unnar jag henne.
Jag har en annan bekant som investerat. Hon hade blivit påsåld detta av en bekant. De hade ungefär blivit lovade samma som jag, att kapitalet skulle växa och att man skulle kunna handla för sina coins. De satsade mer än mig, de tror nog och hoppas på det här lite fortfarande. De har blivit utlovade olika möten, som hela tiden skjuts upp.
Det verkar vara en slags hybrid mellan ponzi-bedrägeri och pyramidspel. Ponzi bygger ju på att de i toppen tjänar pengar, men man värvar inte så mycket nedtill. Den här affärsidén verkar vara lite av varje.
Jag vet inte om det finns så många som tror längre, men säkert finns det många som hoppas. Jag varken tror eller hoppas, jag är mest nyfiken på hur det ska gå. Man undrar om det finns någon som har sanningen om den här kvinnan, var hon bara en galjonsfigur?”
Kvinna, yrkesarbetande, norra Sverige: ”Det jag mest skäms över är att jag lurade in en person till”
”För mig är det här jättekänsligt. Den personen som har värvat mig tål inte att man kritiserar och påtalar att det inte blev som hon sa. Jag känner mig grundlurad. Det började med att jag blev kontaktad av en väninna som frågade mig om jag ville vara med på en bra investering. Jag tror det var 2016. Jag frågade lite vad det handlade om, jag tyckte det var ganska krångligt att registrera sig, men hon hjälpte mig. Vid första tillfället satsade jag 1 000 kronor, nybörjarpaketet. Token förvandlades till coins, Värdet steg, kunde jag se på onecoin.eu. Kort därefter bestämde jag mig för att satsa så mycket som jag har råd att förlora utan att jag blir förbannad. Så jag köpte traderpaketet för 5 000. Jag kunde se värdet stegras, men när jag ställde frågor om när valutan skulle komma ut och man skulle kunna handla med den, så fick jag bara höra att det händer snart. Men det sköts hela tiden upp. De ville också att man skulle betala för att få löpande insideinformation. Inga stora pengar, det kostaden kanske 125 kronor att prenumerara på det, men jag ifrågasatte det, vi borde få information om vad som händer i Onecoin gratis. Jag skäms över att jag lät mig luras, att jag lät mig dras in i det här. Det jag mest skäms över är att jag lurade in en person till.
För något år sedan introducerade de Dealshaker, där man skulle kunna handla med onecoins, men det är bara skit som finns där, rena struntsaker.
Jag är lite feg, jag borde ha krävt en ursäkt från min väninnna. Hon har så många på sitt samvete som har satsat. Någon har satsat 100 000, någon har satsat 30 000. De som har värvat verkar ha fått bonuspengar, så de har ju till skillnad från oss andra tjänat pengar. Annars borde de väl inte ha fortsatt att mata på.
Jag tänker på alla de i fattiga länder som lurats. Det är bedrövligt att man med berått mod har lurat så många människor. De har skott sig och blivit miljardärer, jag tror att det handlar om miljarder.”
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.
2014: Idén till Onecoin kläcks. Bulgariskan Ruja Ignatova och den svenska 43-åringen diskuterar enligt den amerikanska förundersökningen hur de ska framställa honom som den magiska självmaskinen och henne som ”bitch of Wall Street”.
2014/2015: Onecoin-möten börjar hållas runt om i världen. Bland annat i Finland, där finska investerare mellan 2014 och 2016 kommer att gå in med 40 miljoner euro.
2015: Spelinspektionen (dåvarande Lotteriinspektionen) får ett tips om att Onecoin är ett pyramidspel, något den också kommer fram till i sin granskning.
2016: Flera möten hålls i Sverige. Spelinspektionen polisanmäler Onecoin och en förundersökning inleds. I mars tillfrågas Ekobrottsmyndigheten om att ta över ärendet, vilket de inte vill göra.
2017, feburari: Den svenska polisutredningen läggs ned i brist på bevis. Den återupptas i mars efter att Spelinspektionen har överklagat nedläggningsbeslutet.
2017, juli: Finansinspektionen varnar för Onecoin med hänvisning till varningar från Österrikes finansinspektion.
2017, oktober: Dr Ruja Ignatova ska tala på ett Onecoin-event i Lissabon, men dyker inte upp. Sedan dess har hon inte synts till. Driften av Onecoin tas över av hennes bror Konstantin Ignatov.
2018, januari: Förundersökningen läggs ned igen. Även Spelinspektionen avslutar sitt ärende.
2018, maj: 98 personer åtalas i Kina, efter en två år lång utredning av fenomenet. De åtalade ska ha samlat in över 260 miljoner dollar från personer i Kina.
2018, höst: Den svenska man som har pekats ut som medgrundare grips i Thailand och utlämnas till USA.
2019, mars: Konstantin Ignatov grips på Los Angeles flygplats misstänkt för bedrägeri.
2019, maj: Finansinspektionen går ut med en varning för Onecoin med hänvisning till varningar från australiensiska myndigheter.
2019, november: I Finland åtalas fem personer för ekonomiska brott i anslutning till Onecoin.
2019, november: Advokaten Mark Scott döms för att ha tvättat 400 miljoner dollar åt Onecoin.
2019, november: Konstantin Ignatov erkänner sig skyldig till bedrägeri och vittnar om att Onecoin är en bluff.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.