64-åringens misstänkta ”brott” var att han hade skrivit ett Facebookinlägg i slutet av april. Där hade han kallat landets premiärminister Viktor Orbán för diktator och varnat för att regeringen har en hälsovådlig politik, som släpper på restriktionerna när coronaviruset fortfarande sprids i samhället.
Inte enda fallet
Den oproportionerligt stora polisinsatsen var den andra i veckan där en regeringskritisk ungrare gripits för att ha uttryckt sig negativt om Orbánregeringen och dess hantering av coronapandemin. I båda fallen har polisen följt samma mönster och gjort tillslag i gryningen, gått igenom hemmen och gjort frihetsberövanden.
Allt i enlighet med det nya, kritiserade lagrum som regeringspartiet Fidesz drev igenom i början av april till följd av att man utropat ett undantagstillstånd på grund av coronavirusets utbrott.
Trend mot auktoritärt styre
Ungerns främsta yttrandefrihetsorganisation TASZ har protesterat mot polisens gripanden. Juridikexperten Júlia Kaputa vid TASZ berättar för Dagens ETC att de nya ”coronalagarna” kriminaliserar all medveten och offentlig spridning av lögner och förvrängd information, som kan bidra till rädsla i samhället och till att statens försvar mot coronapandemin försvåras. Personer som bryter mot lagen riskerar upp till fem år i fängelse.
– Men det är helt tydligt i Facebookinlägget att den 64-åriga mannen enbart publicerade sina egna åsikter, inte någon fakta. Att yttra sina åsikter får aldrig betraktas som ett brott. Polisen borde ha sett detta också, säger Júlia Kaputa.
Coronalagarna i Ungern har fått stark inhemsk och internationell kritik, då det finns en oro för att de kan användas för att tysta regeringskritiker, granskande journalister och deras källor. Allt sker också i ett sammanhang där Ungern rört sig i en allt mer antidemokratisk riktning under Orbáns tio år vid makten.
Vidare så är det fortfarande inte ett brott i sig att sprida falska uppgifter. För att det ska falla in under den nya lagen under undantagstillståndet så måste personen i fråga vara medveten om att uppgifterna som sprids är falska, och det måste även finnas en avsikt att hindra insatsen mot viruset.
– Även om mannens Facebookinlägg hade innehållit falska uppgifter så hade det inte kunnat hindra statens insatser. Och det han skrev var att folk skulle fortsätta stanna hemma, att viruset fortfarande finns kvar i samhället, även om regeringen nu släpper på restriktionerna, säger Júlia Kaputa.
Fruktan för polisbesök
I dagsläget är det ännu inte känt hur bakgrunden till polisinsatserna mot de två regeringskritiska personerna ser ut: vilka som anmält dem, varför polisen agerade och vad de själva trodde sig vinna på detta.
Júlia Kaputa understryker att det främsta problemet är att gripandena kan ha en avskräckande effekt. I Ungern är det standardförfarande att polisen filmar sina ingripanden och ibland även delar filmklippen i sina webbkanaler. Syftet är att vara så transparenta som möjligt. Men i de här två fallen – de första av sitt slag – finns det en uppenbar risk att gripandefilmen istället kan bidra till växande oro hos regeringskritiska ungrare.
– Nu kan andra människor bli rädda för att själva yttra sina åsikter. De kommer tro att de också riskerar att få hembesök av polis som för bort dem, om de delar med sig av sina politiska tankar.
Risken för en sådan konsekvens har också ökat ännu mer på grund av hur regeringsnära medier i Ungern har rapporterat om gripandena. På onsdagskvällen visade det ledande nyhetsprogrammet Híradó i den regeringskontrollerade public service-televisionen ett inslag om gripandet av 64-åringen, men utan att nämna ett ord om att brottsmisstankarna mot honom avskrivits och att han släppts på fri fot. Istället framställdes han endast som en brottsling.
Timslång debatt i EU
Polisingripanden mot människor som skrivit kritiskt i sociala medier om den politiska ledningen är vanliga i många andra länder, exempelvis i Turkiet. Nästa steg är att de frihetsberövade faktiskt också åtalas och fängslas.
På torsdagsmorgonen arrangerade EU-parlamentet en timlång debatt om de kritiserade coronaviruslagarna i Ungern. Det finns en utbredd oro för att åtgärderna i Ungern används för helt andra syften än att bara bekämpa hälsovådlig ryktesspridning relaterad till pandemin.
64-åringen i Ungern satte själv ord på detta när han intervjuades i en oberoende webbtidning, om gripandet och förhöret som följde i polisstationen.
– Polisen ställde frågor om vem det är jag har kallat en diktator. Jag svarade dem att de har uppnått syftet med sitt uppdrag och att jag nu förmodligen kommer hålla munnen stängd.