– Den illegala migrationens dagar är över, sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk vid en presskonferens efter att mötet var slut strax efter midnatt natten till igår.
I utbyte mot att Turkiet tar på sig ansvaret för dem som skickas tillbaka, ska syriska flyktingar få vidarebosättning i ett EU-land. Mer exakt hur utbytet ska gå till är oklart. Liksom hur det faktum att flera EU-länder vägrar ta emot flyktingar ska hanteras. Helin Sahin, turkietexpert på Palmecentret, ser uppgörelsen som ett bakslag för de mänskliga rättigheterna.
– Det EU gör är att bidra till att mänskliga rättigheter kränks än mer, både med tanke på hur situationen är i Turkiet, och ur flyktingarnas perspektiv som nu kommer få det betydligt svårare att komma in i Europa. Det är ett avtal som går ut på att till varje pris stänga EU:s gränser, säger hon.
Förhindra människosmuggling
Turkiets premiärminister Ahmed Davutoğlu menar dock att det istället handlar om att förhindra farliga resor över Medel-havet.
– Syftet är att få stopp på människosmugglingen, sa han under presskonferensen.
Även statsminister Stefan Löfven hävdar att det är främsta anledningen till uppgörelsen med Turkiet.
– De som kommer den här vägen ska tillbaka till Turkiet och det är som sagt viktigt att vi får stopp på de här farliga resorna och att vi får stopp på de här människosmugglarna. Det är prioritet ett nu, säger han till Sveriges Radio.
Men det syftet tror inte Helin Sahin på.
– Turkiet kommer säkert vara angeläget om att visa för EU att de kan förhindra människosmuggling. Men i första hand handlar den här uppgörelsen om att färre människor ska ta sig in i EU, inte om att stoppa människosmugglingen, säger hon.
För att Turkiet ska klara att ta hand om ett ökat antal flyktingar kommer de få extra pengar från EU, utöver de cirka 30 miljarder de beviljades i och med höstens uppgörelse. Hur mycket det handlar om den här gången är dock inte klart än. Turkiet har också förhandlat till sig att det redan i sommar ska bli lättare för turkiska medborgare att få visum till EU, och att förhandlingarna om ett medlemskap i EU ska återupptas. Helin Sahin är kritisk till att EU går Turkiet till mötes.
”EU förlorar sin legitimitet”
– Två dagar innan toppmötet tvångsförvaltas en av Turkiets största oppositionella tidningar, och det är bara ett exempel på hur yttrandefriheten har inskränkts den senaste tiden. För EU tycks inte det här spela någon roll. Att man nu återupptar förhandlingarna om medlemskap innebär att EU har förlorat sin påtryckarroll, att de håller på att förlora sin legitimitet.
Även FN-chefen Ban Ki-moon är kritisk till Europas ansträngningar för att minska antalet asylsökande. I en intervju med nyhetsbyrån IPS säger han att han är mycket oroad över ökade gränsrestriktioner.
– Sådana gränsrestriktioner är inte i linje med 1951 års flyktingkonvention och 1967 års flyktingprotokoll eftersom det inte görs någon individuell bedömning av flyktingstatus och individuella skyddsbehov, säger Ban Ki-moon.