Hösten 2016 besökte näringsminister Mikael Damberg Manila som ledare för en svensk industridelegation. Samtidigt öppnade vapentillverkaren Saab Group ett försäljningskontor i staden. Syftet var att sälja sitt eldledningssystem till den filippinska militären.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men för att få sälja vapen till Filippinerna krävdes ett tillstånd från IPS, något som inte givits på ett antal år. Alla i den svenska delegationen och Sveriges nye ambassadör i Filippinerna dementerar kategoriskt att vapenförsäljning togs upp vid besöket, men att Sveriges näringsminister besökte landet, att en ny ambassad invigdes och att Saab öppnade ett försäljningskontor noterades noggrant av de filippinska myndigheterna.
Med på resan till Filippinerna var också Dambergs dåvarande pressekreterare Ann Wolgers. Hon blev senare mediestrateg åt Stefan Löfven, men är i dag presschef hos, just det, Saab.
Men vad är det då för land som Sverige anser kvalificerat att få köpa vapen? I riktlinjerna för att ge licenser finns bland annat riktlinjer om att landet ska respektera de mänskliga rättigheterna och inte vara i krig.
Filippinerna bryter mot båda kriterierna. Det pågår på flera håll i landet ett lågintensivt inbördeskrig där regeringen försöker slå ut en kommunistisk gerilla och olika muslimska grupper. President Dutertes valkampanj 2016 då han blev vald innehöll löften om att sluta fred med gerillan.
Under hösten 2017 trappades kriget istället upp mot gerillagrupperna, och presidenten presenterade planer på en nationell offensiv. För en vecka sedan gick han, i ett tal till före detta medlemmar i gerillan, också ut med planer om hur kampen ska drivas mot de kvinnliga soldaterna som går med i den kommunistiska gerillan:
– Säg till soldaterna att det kommer nya order. Vi ska inte döda er, vi ska skjuta er i vaginan så att ni blir oanvändbara.
Duterte är sedan en lång tid känd för sina kvinnofientliga kommentarer. Under sin valkampanj, då han fortfarande var borgmästare i Davao City, kommenterade han mordet och våldtäkten på en kvinnlig missionär från Australien med orden:
– Jag var arg för att hon blev våldtagen. Det är en sak. Men hon var så vacker. Borgmästaren skulle varit först.
Sedan Duterte tillträdde som president har cirka 14 000 narkomaner och langare dödats i hans krig mot knarket. Dödstalen innefattar de som skjutits av polisen under razzior och tillslag, men också den majoritet som dödats av olika medborgargarden som utför presidentens önskan att alla narkomaner ska utrotas.
Det är presidentens medverkan i kriget mot knarket som internationella brottsdomstolen beslutat sig för att utreda. Åtalspunkten är brott mot mänskligheten.
Duterte har uppnått ett diplomatiskt framsteg sedan han tog över som president. Förbindelserna med USA är nu blomstrande. När president Obama stoppade vapenexport till Filippinerna på grund av kriget mot narkomanerna
kallade Duterte Obama för ”en horas son” och fördömde honom. Med USA:s nye president Trump har han dock ett mycket bra förhållande, och många säger att Duterte är Trumps våta dröm.
Det är detta land med denne president som Sverige beslutat
att sälja vapen till. Ska svenska k-pisten Carl Gustaf användas till skjuta kvinnor i deras vaginor?