I östra Kongo, i provinsen Kivu som gränsar till Rwanda, Uganda och Burundi, är situationen ytterst allvarlig. En rad miliser och folkgrupper, vissa med stöd från de omkringliggande länderna är redo att bekämpa varandra.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Huvudorten i Kivu, Goma, är en bullrande, nedgången miljonstad, till stor del dränkt i lava från vulkanen Nyiragongos utbrott 2002. Egentligen är Goma byggd för cirka tiotusen invånare, men flyktingströmmarna efter folkmordet i Rwanda gjorde den till en miljonstad.
Goma i hög grad en laglös stad
Varje morgon och kväll strömmar tiotusentals människor genom gränsövergången mellan Goma och den rwandiska staden Giseny. Det är människor som arbetar i Goma men inte vågar bo i den otrygga staden utan tar sig över gränsen till Rwanda och säkerheten.
Gränsen är öppen mellan åtta på morgonen och tio på kvällen. Många som inte hinner gå över innan gränsstationen stänger för kvällen sover på marken bredvid stationen.
Trots att staden har förläggningar för över 20 000 FN-soldater och FN-poliser är Goma i hög grad en laglös stad. Själv har jag inte någon annanstans känt mig så otrygg och rädd som i Goma. Jag kommer på mig själv att hela tiden titta över axeln och åt alla tänkbara håll.
Gatorna patrulleras av öppna små lastbilar från de olika miliserna. På de öppna lastutrymmena sitter tungt beväpnade tonåringar med sina fingrar på avtryckarna till de kalashnikovs, automatgevär, som de utrustats med.
Inte sällan gör gropar i vägarna, få av gatorna är asfalterade, att vapnen går av, en skottsalva skickas iväg – oftast i luften, följt av generade skratt från skyttarna. Inte sällan, speciellt på nätterna, är milissoldaterna berusade.
Ruckel och miljonvillor
I Gomas gatubild blandas nya, stora Mercedes-suvar med BMW:s och åsnor. Utslängda bland de fattigas ruckel utan avlopp eller vatten ligger otroligt lyxiga och befästa miljonvillor med swimmingpools av olympiska mått. I villorna bor militärer, politiker, regeringstjänstemän, affärsmän och anförare av miliser.
Utanför de fina restauranterna trängs mercorna med vita, FN-märkta bilar och biståndsorganisationernas prestigebil, Toyota Landcruiser, utrustade med en stor V8. Inne i stan ligger nattklubbarna och bordellerna i rad.
Men det finns också folkliga dansklubbar. Den kongolesiska musiken som håller på att erövra Afrika och delar av västvärlden hörs eka i den svarta afrikanska natten med sina otroligt medryckande rytmer.
Störst av alla är Papa Wemba som tragiskt föll ned död på scenen för knappt två år sedan. Hans exfru beskylldes för att ha kastat en förbannelse över honom.
Krig mellan olika miliser
Det finns dussintal allvarliga konflikter i Kongo, ofta med en etnisk bakgrund, men i samtliga fall handlar det om utnyttjande av Kongos fantastiska naturtillgångar. I Kongo, och framför allt i östra Kongo finns de allra flesta tänkbara metaller – allt från tantal som är nödvändigt för att tillverka mobiltelefoner till diamanter.
Utvinningsrätterna köps av multinationella gruvbolag och bolag från omkringliggande afrikanska länder för miljonbelopp från de politiker och tjänstemän som kontrollerar rättigheterna. Enbart en mindre del av pengarna når Kongos statskassa – resten stannar i privata fickor.
Olika miliser krigar sedan för att få uppdragen att försvara gruvorna och att upprätthålla vad de kallar lag och ordning. Miliserna beskattar sedan byarna och arbetarna i gruvorna, deras ord är lag i det område de kontrollerar – de våldtar, rånar och trakasserar medborgarna i sitt lokala område helt efter egen vilja.
Ofta är miliserna knutna till etniska grupper som får vapen och stöd från regimerna i de omkringliggande länderna.
Mördade ett 40-tal FN-soldater
Lite längre norrut i Kivu sprider den ugandiska muslimska gruppen ADF skräck med upprepade massakrer på civilbefolkningen, förra året anföll man också en FN-förläggning och mördade ett 40-tal FN-soldater. Gruppen leds av från början ugandiska rebeller som länge livnärt sig på smuggling av metaller och skogsprodukter till Uganda.
Attacken mot FN-trupperna var en hämnd för att FN sagt sig vilja ingripa mot gerillagruppen. Området där ADF verkar ligger öde i nordöstra Kongo och är mycket svårtillgängligt. ETC har tidigare rapporterat om situationen i centralorten Beni, där många av ADF:s offer kidnappats.
I centrala Kongo råder ett inbördeskrig i regionen Kasai.
Det var där den svenska hjälp-arbetaren Zaida Catalan mördades tillsammans med FN-medarbetaren Michael Sharp när de skulle utreda anklagelser om folkmord i området.
Kongolesiska regeringssoldater bekämpar där en delvis religiös milis som utropat ett eget styre av delar av provinsen. En rad massgravar har påträffats i området, både milisen och regeringstrupper misstänks ha begått svåra övergrepp mot civilbefolkningen.
Nära mycket blodiga inbördeskrig
I landets södra delar, bland annat i det mineralrika Katanga pågår ett lågintensivt krig mellan olika miliser som vill befästa sin makt över områdena där gruvorna är placerade.
Många av miliserna är delvis bekostade av gruvbolagen, som i många fall är multinationella. Det finns också en gammal separatiströrelse som kräver självständighet för Katanga.
I huvudstaden Kinshasa utmanas Kabilas regim av en front bestående av oppositionspartier och den mäktiga katolska kyrkan. De kräver att val ska hållas enligt konstitutionen.
Hittills har hundratals demonstranter skjutits till döds vid protestmöten och Kabilas säkerhetsstyrkor anklagas också för att utomrättsligt ha dödat långt över tusen oppositionella.
Kabila och hans regering hävdar att Kongo varken har råd eller nödvändiga resurser för att kunna hålla presidentval i år. Enligt konstitutionen skulle Kabila avgått och nya val hållas i november 2016.
När ansedda Crisis group listar de dödligaste kriserna i världen och deras effekt på dödlighet bland kvinnor så finns Central Afrikanska Republiken, Sydsudan, Nigeria och Somalia högt på listan.
Men organisationen varnar för att situationen i Kongo och Burundi är mycket nära mycket blodiga inbördeskrig som kan komma att leda till katastrofala lägen.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.