Västvärlden har svarat på den ryska invasionen av Ukraina med omfattande sanktioner mot Vladimir Putin och hans inre krets. Bland dem som kan komma att drabbas finns oligarken Roman Abramovitj, som enligt olika beräkningar är värd uppskattningsvis 14 miljarder dollar, eller 136 miljarder kronor. Liksom andra oligarker har Abramovitj byggt sin förmögenhet på att kapa åt sig Rysslands naturtillgångar, inklusive olja och gas, när landet genomgick en brutal privatisering på 1990-talet.
Bedömarna är eniga om att Vladimir Putin låter oligarkerna driva sina affärer i utbyte mot att de betalar för hans förehavanden, när han ber dem om det. När Ryssland nu tvingas in i ekonomisk kris av de västerländska sanktionerna är frågan om oligarkerna kommer att betala för kriget i Ukraina, eller om de istället vänder Putin ryggen.
Sålde Chelsea
Roman Abramovitj har själv uttalat ett försiktigt stöd för Ukraina, i samband med att han i veckan sålde fotbollsklubben Chelsea.
– Jag har instruerat mitt team att starta en välgörenhetsstiftelse dit alla nettointäkter från försäljningen kommer att doneras. Stiftelsen kommer att vara till gagn för alla offer för kriget i Ukraina, säger Roman Abramovitj i ett uttalande på fotbollsklubbens hemsida.
Vissa har tolkat detta som att oligarken försöker distansera sig från de ryska krigsbrotten. Andra menar dock att det bara är ett sätt att bättra på hans rykte – och att en stiftelse som Roman Abramovitj själv sätter upp lätt kan användas till att finansiera hans egna affärer, eller för att stötta hans nätverk.
Stor donator
Nu höjs också röster för att fler ska bryta banden med oligarken.
”Vad som har fått mindre uppmärksamhet (än Chelsea, reds anm) är att Abramovitj – som liksom många av de mest framstående ryska oligarkerna är av judisk härkomst – har i åratal varit en flitig donator till judiska filantropier. Han har gett en halv miljard dollar till judiska välgörenhetsorganisationer under de senaste två decennierna och skickat pengar kopplade till Putins kleptokratiska regim som nu cirkulerar genom judiska institutioner över hela världen”, skriver David Klion, nyhetsbrevsredaktör på Jewish Currents, en nyhetssajt och ett kvartalsmagasin med bas i New York.
Enligt artikeln kan ingen mäta sig med Abramovitj när det gäller inflytande över det judiska livet.
”Han är delvis ansvarig för (den chassidiska rörelsen, reds anm) Chabads framträdande roll i det religiösa livet i det postsovjetiska Ryssland, för tillväxten av stora judiska museer från Ryssland till Israel, för en rad anti-antisemitismprogram som involverar ledande amerikanska och brittiska judiska organisationer, och för utbyggnaden av israeliska bosättningar i östra Jerusalem”, skriver David Klion.
Journalisten uppmanar den judiska världen till att rannsaka sina djupa band till Abramovitj och ”de moraliska kostnaderna för att acceptera hans pengar”. Tyvärr, skriver David Klion, har det hittills inte funnits några tecken på att judiska institutioner överväger att bryta banden till ”sin” oligark.