– Resultatet visar ett generellt missnöje lokalt vilket bör prövas nationellt, sa premiärministern under en presskonferens.
Pedro Sánchez menade även att det var viktigt att tidigarelägga valet eftersom Spanien tar över ordförandeskapet i EU:s ministerråd efter Sverige från den 1 juli. Arbetet sätter i gång på allvar i september.
– Vårt land förbereder sig för ett stort ansvar. Det krävs ett klarläggande från medborgare om vilka politiska krafter som bör leda detta och vilken politik som ska föras, sa premiärministern i ett tv-tal.
Högern kammade hem en storseger jämfört med vänstern i de lokal- och regionsval som hölls på söndagen för en vecka sedan. Enligt tv-kanalen TVE förlorade vänstern sex av de tio regioner de styrt fram tills dess.
Extremhögern blir vågmästare
”Högern” i det här fallet är det traditionella högerpartiet PP (Partido Popular) som kammade hem 31,5 procent av rösterna i regionvalen. De måste dock, i de flesta regioner, förlita sig på högerextrema Vox för att kunna regera och enligt de första opinionsmätningarna inför parlamentsvalet kommer det att se likadant ut där: PP kan bara ta över makten och regera om man gör det tillsammans med extremhögern. Det kan dock ses som en återgång till tidigare ordning då extremhögern fick plats PP:s rymliga tält.
Det liberala partiet Ciudadanos, som för ett decennium sedan revolutionerade den spanska politiken till höger, utraderas nu i princip från den spanska politiska kartan med bara 1,3 procent av röster i de lokala valen. Partiet meddelade att de inte kommer att ställa upp i parlamentsvalet.
”Förvånande nederlag”
”Vänstern” å sin sida, domineras av socialdemokratiska PSOE (Partido Socialista Obrero Español). Efter diktatorn Francisco Francos död 1975 har makten i Spanien i princip varierat mellan PSOE och PP. Men 2014 förändrades allt då liberala Ciudadanos och samtidigt det nybildade, radikala vänsterpartiet Podemos bildades och tillsammans skrev om den spanska politiska kartan. Unidad Podemos, som partiet heter idag i koalition med andra vänsterpartiet, sitter idag i regering med PSOE.
Det är anledningen till att vänstern får så lågt stöd trots att landet går rekordbra, ekonomiskt, tror Maria Elena Alonso, spansk statsvetare vid universitetet i Lorraine.
– De har höjt minimilönen, indexerat pensionerna efter inflationen, lyckats minska arbetslösheten markant och undvika att elpriserna stigit så som fort som i resten av Europa. Så det är förvånande att nederlaget blev så stort som det till slut blev, säger hon.
Maria Elena Alonso tror att även om valen var lokala så är det det nationella missnöjet som syns i valresultatet och då handlar det, enligt henne, främst om PSOE:s samarbete med Unidas Podemos (UP)
– De lider en valförlust trots fantastiska politiska resultat så min bild är att det handlar om de kontroversiella lagar som UP drivit igenom.
Straffen förkortades
Det handlar exempelvis om ”lagen om effektiv och reell jämlikhet för transpersoner” som bland annat ger människor rätt att byta juridiskt kön från och med 16 års ålder, bara genom administrativa formaliteter.
Även samtyckeslagen ”Bara ja är ja” (Solo sí es sí) har blivit vida kritiserad eftersom den i sin utformning, helt oavsett dess framtida verkan, även hade en retroaktiv verkan vilket ledda till att nästan 1 000 straffade fick sina straff förkortade, för ett hundratal innebar det att de släpptes ur fängelset. Men UP vägrade ge upp lagen, för framtidens skull – vilket togs.emot dåligt i opinionen. För att få igenom vissa lagar fick de dessutom stöd från flera självständighetspartier varav Bildu är det mest kontroversiella – det anses nämligen vara den politiska arvtagaren till den basiska terrororganisationen ETA
Även Unidas Podemos blev, liksom Ciudadanos, i princip utraderade i förra helgens lokalval. Så nu står återigen den traditionella högern, PP, mot den traditionella vänstern, PSOE, mot varandra inför valet
Immun mot högerextremism
Med skillnaden att bland alla nyetablerade partier är det endast högerpartiet Vox som har överlevt. De är starkare och har mer makt än någonsin och har goda chanser till en regeringsställning i sommar.
Det talades tidigare om att Spanien var immunt mot högerextremism men min bild är att redan tidigare rymdes den inom PP. Håller du med om den bilden?
– Det stämmer, Vox bildades av utbrytare ur PP. Men det är också sant att de upplevde att de inte fick gehör för sina idéer och därför behövde bryta sig loss. De nya samarbetet mellan höger och extremhögern ger dem ett helt annat förhandlingsläge. Det påminner lite om Sveriges situation, bara att i Spanien har Vox till skillnad från SD möjlighet till regeringsställning, säger Maria Elena Alonso.
I sommar står Spanien inför flera utmaningar. Extremtorka, risk för storbränder, nyval och utöver allt det: ordförandeskapet.
– Det är oroligt i en tid då stabilitet är essentiellt. Sánchez spelar högt och hoppas på att allvaret ska få vänstern att sluta upp bakom honom. Vi får se, säger Maria Elena Alonso.
Emma Sofia Dedorson