Det var ett lokalt beslut som snabbt fick nationellt genomslag.
Rasande minister
”Ett skandalöst beslut baserat på en skandalös ideologi”, skrev inrikesminister Gérald Darmanin på Twitter.
Lyons borgmästare Grégory Doucet representerar det gröna partiet EELV (Europe Écologie Les Verts) – ett parti med minskad köttkonsumtion på programmet.
Inrikesministern twittrade vidare:
”Utöver den oacceptabla förolämpningen gentemot våra franska djuruppfödare och slaktare, ser vi här hur den elitistiska och moralistiska gröna politiken utesluter de populära klasserna. För många barn är köttet i skolmatsalen det enda kött de får.”
Gérald Darmanin förklarade dessutom i en kommentar att “protein är en väsentlig del av en näringsrik kost”. Men Lyons beslut om en uniform skolmatsmeny innebär inte helvegetarisk kost – det är bara köttet som är borttaget från menyn. De serverar alltså fortfarande mjölkprodukter, ägg, fisk och andra proteinrika, animaliska produkter.
Fattiga äter mest kött
– Det som inrikesministern och flera högt uppsatta i regeringen påstår, att de ”populära klasserna” skulle vara de som äter minst kött, är inte sant det heller. Deras uttalanden vittnar om stor okunskap, även om jag misstänker att det är köttindustrin de värnar om. I själva verket är det de fattigaste familjerna som äter mest kött i Frankrike, säger näringsforskaren Suzan Pocharman från Paris och citerar en rapport från centrum för forskning om livssituation, Crédoc.
Enligt franska Folkhälsoinstitutet är dessutom proteinbrist en extremt ovanlig åkomma hos franska skolbarn. Däremot har över 90 procent av skolbarnen någon gång under sin skoltid fiberbrist.
Splittring i regeringen
Uppfödare och slaktare har organiserat stora demonstrationer i Lyon i protest mot borgmästarens beslut. Men Frankrike i stort har börjat debattera vegetarianism – och inte bara gröna partier, även den sittande regeringen har vegetariska alternativ på agendan. Det är historiskt.
I frågan finns två läger. Ett med inrikesminister Darmanin och jordbruksminister Julien Denormandie i täten – som tycker borttagandet av kött är ”skandalöst” och “en skam” vad gäller folkhälsa och jordbruk. Det andra lägret har hälsominister Olivier Véran och miljöminister Barbara Pompili i spetsen som inte tycker det är något att bråka om eftersom man kan äta näringsriktigt utan kött.
Hälsoministern berättade att han själv brukade laga vegetarisk mat till sina barn och miljöministern skrev ut vegetariska recept på Twitter.
”Något håller på att hända”
Medborgarrådet för klimatet, de 150 slumpmässigt utvalda, franska medborgarna som var med och skissade fram den nya klimatlagen förra året, ville att det skulle bli lag på att erbjuda ett vegetariskt alternativ i skolmatsalar. Men regeringen accepterade bara ett tvåårigt vegetariskt projekt för kommunerna – som är frivilligt.
2018 gick dock Egalim-lagen igenom som innebär att alla skolmatsalar, en dag i veckan, måste erbjuda en måltid utan kött eller fisk.
Frankrike är ett av de länder i Europa med lägst antal vegetarianer – runt fem procent av befolkningen i jämförelse med Sveriges tio procent 2020. Men fem procent är en ökning med två procentenheter på bara ett par år.
– Klimatrörelsen, den gröna vågen, pandemin, allt det som händer nu håller på att förändra oss. Vegetarisk mat i skolmatsalar har dykt upp i den allmänna debatten då och då genom åren men aldrig fått ett sådant genomslag som nu. Det betyder att något håller på att hända, säger EELV-politikern Ghislaine Senne
Grön våg i kommunerna
I de franska kommunalvalen 2020 talades det om en grön våg. Flera av Frankrikes viktigaste städer fick grönt eller rödgrönt styre, bland dessa Lyon,
Strasbourg, Bordeaux, Dijon och Paris. De gröna borgmästarna har omgärdats av polemik angående 5G-kritik, symbolfrågor som att vägra stadsjulgran och nu senast köttfria matsalar. Men det ligger också en oro bakom kritiken, och spinnet i pressen.
– De gröna gjorde först väl ifrån sig i Europaparlamentsvalet, sedan i kommunalvalen och om vänstern lyckas skaka fram en övertygande kandidat som dessutom slår sig samman med de gröna. Eller man vet aldrig, kanske tvärtom. Kanske är Frankrike redo för en grön president? Kanske blir det vegetariska bjudningar i Élyséepalatset framöver, säger Ghislaine Senne.
Mer än 30 000 skolbarn i Lyon får vänta i alla fall till efter påsklovet innan de serveras kött i skolan på nytt.