– Framsteg sker stadigt och konstant. Den första juridiska partnerskapslagen gick igenom i Danmark 1989, så relativt sett har framgångarna varit mycket stora – idag erkänns samkönade förhållanden i nästan hälften av alla europeiska länder. Det går långsammare i Östeuropa än i Västeuropa, men vi ser att politiker ändrar inställning och att opinionen går åt rätt håll.
– Men det finns även en backlash i delar av Europa, säger Juris Lavrikovs.
– I flera länder har hbtq-rättigheter blivit ett slagfält, bland annat i Slovakien och Slovenien som under förra året hade folkomröstningar där folket röstade för att äktenskap i grundlagen ska definieras som någonting som sker mellan en man och en kvinna. Detta trots att det slovenska parlamentet stödde könsneutralt äktenskap i fjol. I Rumänien sker nu en stor namninsamling med samma mål.
– Rörelser använder sig allt mer av demokratiska verktyg för att inskränka hbtq-personers mänskliga rättigheter, vilket innebär en stor utmaning för de som kämpar för lika rättigheter.
Utanför Europa är utvecklingen ännu mer splittrad, men bland många av länderna som går mot mer förtryckande lagstiftning finns gemensamma drag, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.
– Vi ser många olika tendenser, men det verkar som att lagstiftare inspireras av varandra, speciellt inom den repressiva politiken. Analysen från aktivister på många håll är att regeringar använder motstånd mot hbtq-personers rättigheter för att dölja annat, till exempel den nigerianska regeringen anklagas för att utmåla hbtq-personer som fienden och lagstifta hårt mot deras rättigheter för att få bort fokus från annat de gör som befolkningen kanske inte tycker om.
Aengus Carroll, utredare hos ILGA och författare till den kommande rapporten ”State sposored homophobia 2016”, poängterar att det är svårt att tala om lagstiftning om samkönade äktenskap och partnerskap på en global nivå.
– Könsneutrala äktenskap är extremt viktiga för hbtq-rörelsen, men just nu är det en väldigt västerländsk fråga. I asiatiska och framförallt afrikanska länder finns det inte på kartan, där handlar aktivismen främst om diskriminationslagstiftning. Självklart vill även samkönade par i afrikanska länder ha trygga och lagliga förhållanden, men möjligheten att få dem och ens diskutera frågan är idag noll. säger Aengus Carroll.
I fjol ledde en irländsk folkomröstning, det enda sättet att ändra i landets grundlag, till att samkönade äktenskap blev lagliga.
– Ungdomsorganisationer bildade en allians som skapade en opinion som handlade mer om ungdomars välmående än om äktenskap. Ungdomsorganisationer finns representerade i varenda liten by i Irland och opinionen som skapades ledde till att den äldre generationen helt enkelt blev överröstad.
– När liknande försök gjordes i Slovenien och Slovakien var det en total katastrof, det var helt enkelt för tidigt för de länderna att rösta. Det är ett enormt stort problem som vi kan komma att se mer av i framtiden, säger Aengus Carroll.
Trots det säger Aengus Carroll att det finns många länder, från Schweiz till Costa Rica till Vietnam, som är på väg mot olika former av lagligt erkännande av samkönade par.
– Det rör sig, det är ett som är säkert. Om man ser erkännande av förhållanden som en del av en process för skyddslagar och icke-diskrimineringslagar så finns det en ganska tydlig väg som stater, speciellt de med väldigt polariserade samhällsdebatter, tar. Många länder är på gång.
Italien
Under april ska det italienska underhuset rösta om en partnerskapslagstiftning. Motstånd finns, bland annat i form av närmare 1 000 ändringsförslag och en påve som släppte riktlinjer för äktenskap samtidigt som förslaget debatterades. Ändå talar allting för att lagstiftningen går igenom.
USA
Efter ett beslut i den amerikanska högsta domstolen i fjol blev samkönade äktenskap lagliga i hela landet. Många förvånades av beslutet, betydde skillnaden mellan att samkönade äktenskap erkändes i olika grader i 38 av landets 50 delstater och att alla 50 delstater erkänner samkönade äktenskap.
Colombia
Förra veckan sade landets högsta domstol ja till samkönade äktenskap, ett stort steg på vägen till lagstiftning. Men än är lagen inte verklighet.
Nigeria
I början av 2014 ändrades Nigerias lag så att det blev straffbart med 14 års fängelse att ingå ett samkönat äktenskap. ”Språket i lagen är riktigt hemskt. Samtidigt verkar lagstiftarna inte helt ha reflekterat över hur de ska kunna straffa någon för att den ingått i ett samkönat äktenskap – någonting som inte existerar i Nigeria”, säger Aengus Carroll.
Ryssland
Ryssland är inte ensamt om att ha propagandalagar, som ställer in siktet på uttryck av ”icke-traditionella sexuella relationer”. Även länder som Algeriet, Saudiarabien, Egypten och Nigeria har liknande lagar. ”Propagandalagar som ofta är moralistiska och blandar ihop kön med sexuell orientering är ett stort varningstecken som märker ut länder där situationen förvärras”, säger Aengus Carroll, ”det de gör är att förbjuda ett helt samtal från det allmänna.”
Botswana
I mars erkändes grupper som arbetar för hbtq-personers rättigheter för första gången som icke-statliga organisationer, vilket innebär att de har rätt att bedriva påverkansarbete. ”Det är långt kvar, men det kommer att gå fort när det väl händer, och det kommer att hända”, säger Aengus Carroll.
Australien
I Australien drivs en högljudd kamp för könsneutrala äktenskap och sexton försök har gjorts för att ändra dagens lagstiftning, som endast tillåter äktenskap mellan en man och en kvinna.