Efter upplösningen av ”trafikljuskoalitionen” strax efter presidentvalet i USA ägde förbundsdagsvalet i Tyskland rum sex månader tidigare än planerat. Opinionsmätningarna under de senaste veckorna visade på förluster för framför allt SPD och FDP.
Länge var vänsterpartiet Die Linke uträknat och såg ut att missa femprocentsspärren. Partiet lyckades sedan göra en överraskande comeback, drivet av nya ansikten i toppen, fokus på sociala frågor och skicklig marknadsföring – särskilt av toppkandidaten Heidi Reichinnek – på sociala medier. Detta gjorde det möjligt för partiet att vinna framför allt unga väljare i sista minuten. Vänsterpartiet blev till och med den starkaste kraften bland förstagångsväljarna. Bland 18-24-åringar fick den totala valvinnaren CDU/CSU endast 13 procent, med AfD på andra plats efter Dig Linke i denna åldersgrupp med 21 procent.
Även efter EU-valet och det överraskande höga valresultatet för högerextrema AfD stod det klart att en del av valkampanjen nu ägde rum på plattformar som Tiktok. Eftersom AfD tidigt insåg detta kunde man vinna över många unga väljare i framför allt EU-valet. Nu har även Vänsterpartiet utnyttjat denna potential – och fick totalt 8,8 procent av rösterna, vilket är 3,9 procent mer än i det senaste riksdagsvalet. Enligt analyser av väljarnas migration röstade många tidigare SPD- och Green-väljare också på Vänstern.
Högsta valdeltagandet sedan 1990
Det höga valdeltagandet på 84 procent i detta val var också överraskande: valdeltagandet i förbundsdagsvalet var högre än någon gång sedan 1990. Enligt siffror från Infratest Dimap gynnades två partier särskilt starkt av tidigare icke-väljares röstbeteende. 900.000 tidigare icke-röstare valde CDU/CSU, medan AfD kammade hem 1,81 miljoner röster från tidigare icke-röstare.
Under kvällen såg det länge ut som om den tidigare vänsterpartisten Sahra Wagenknechts BSW skulle ta sig in i förbundsdagen. Efter att alla 299 valkretsar hade räknats hamnade BSW dock precis under spärren med 4,97 procent.
Liberala FDP har varit en del av regeringen de senaste åren, men den här gången misslyckades liberalerna med att komma in i förbundsdagen. Som svar på detta meddelade Christian Lindner, FDP:s ledare sedan tolv år tillbaka, sent på söndagskvällen att han drar sig tillbaka från politiken. ”Jag drar mig nu tillbaka från aktiv politik.
Detta är inte den enda personalförändringen som kommer som svar på valresultatet. Efter att ha fått 9,3 procent färre röster än 2021 planerar SPD att fylla posten som gruppledare i förbundsdagen med en ny kandidat – Lars Klingbeil. Han vill göra SPD till ett ”center-vänster-folkparti” igen.
Merz en vinnare
Den 69-årige advokaten och CDU:s förbundsordförande Friedrich Merz har störst chans att bli förbundskansler. Med 28,5 procent blev unionen störst. CDU/CSU hade skärpt tonen i invandringsfrågan efter en rad attentat med gärningsmän med invandrarbakgrund, bland annat i Magdeburg i december (fem dödsfall), i Aschaffenburg i januari (två dödsfall) och i München i februari (två dödsfall).
Under valkampanjen lovade Friedrich Merz en vändning i migrationspolitiken och gjorde det till ett villkor för en koalition. Detta kan dock komma att komplicera de kommande koalitionsförhandlingarna med SPD. SPD har nämligen kategoriserat avvisningen av alla migranter utan inresetillstånd som olaglig – och ett hot mot Europa.
Det mest sannolika scenariot verkar ändå vara en återkomst av den stora koalitionen (GroKo), en allians mellan CDU/CSU och SPD, som var fallet 2018-2021.
Alice Weidel, medordförande för högerextrema AfD, beskrev resultatet på 20,8 procent av rösterna som ”historiskt” för sitt parti, som har fördubblat sitt antal röster jämfört med 2021 och vunnit flest röster i alla fem östtyska delstater. Partiet fick långt över 30 procent av rösterna i var och en av dessa delstater. Högerförskjutningen i delstaten Thüringen var tydlig redan i september 2024, då AfD blev det första högerextrema partiet att vinna ett delstatsval i Tyskland sedan andra världskriget.
Det verkar osannolikt att AfD kommer att bli en del av regeringen. Alice Weidel skulle vara öppen för koalitionssamtal, men CDU/CSU fortsätter att utesluta en allians med AfD. Alla andra partier som har kommit in i förbundsdagen håller också fast vid den så kallade ”brandväggen”, uteslutandet av samarbete med det högerextrema partiet.