– Om vi ser på världen i stort, har våldet ökat de senaste tolv månaderna. Men om vi lyfter ut Mellanöstern ur kalkylen har världen blivit mer fredlig det senaste decenniet, säger IEP:s grundare, Steve Killelea, i ett uttalande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Enligt IEP:s index blev 81 länder mer fredliga under det gångna året, medan 79 länder blev mindre fredliga (eller riskerade att dras in i konflikter i högre grad).
”Fredsojämlikhet”
Till skillnad från tidigare perioder syns en tydlig trend där fredliga länder blir allt fredligare, medan våldsdrabbade länder blir allt våldsammare. Enligt rapporten bidrar utvecklingen till vad författarna kallar en allt större ”fredsojämlikhet” i världen.
– Den huvudsakliga orsaken är vår oförmåga att lösa de väpnade konflikter som uppstått det senaste decenniet, säger Steve Killelea. Konflikterna i Afghanistan och Irak har pågått i mer än tio år, till slut spillde det över till Syrien 2011 och därefter till Libyen och Jemen. Det misslyckandet är nyckeln till de oroshärdar vi ser i dag.
Samtidigt visar data som den amerikanske fredsforskaren Peter Brecke sammanställt utifrån 3 708 väpnade konflikter ända från 1400-talet, att andelen döda i krig i dag är nere på de lägsta nivåerna någonsin i historien.
80-talet mycket våldsammare
Dödstalen från krigen under 1970- och 1980-talen var fyra till fem gånger så höga jämfört med i dag, trots att jordens befolkning sedan dess ökat med tre miljarder människor. En lägre andel av jordens befolkning har tvingats ut i krig sedan vår tideräknings början.
Fredsavtalet som slöts tidigare i sommar den 21 juni mellan Colombias regering och Farcgerillan markerade också ett annat historiskt skifte. Fredsuppgörelsen innebar inte bara slutet på en 50 år gammal konflikt, som beräknas ha orsakat mer än 220 000 människors död, utan också slutet för den sista officiella konflikten på hela västra hemisfären.
Faktum är att samtliga krig som pågår i världen i dag pågår inom ett begränsat geografiskt område som sträcker sig i en båge från Centralafrika, genom Mellanöstern och till Pakistan. Området innefattar en sjättedel av jordens befolkning, vilket också är historiskt lite.
Antalet krigsoffer per 100 000 invånare har förvisso ökat de senaste tre åren, till största del på grund av kriget i Syrien, men siffran är fortfarande mycket lägre än för 20 år sedan.
Färre krig – fler konflikter
Krig definieras i det här sammanhanget som en konflikt med minst 1 000 dödsfall i strid under ett år. Vad gäller väpnade konflikter, med färre än 1 000 dödsfall per år, är utvecklingen dock inte lika entydig.
Under 2015 pågick 50 väpnade konflikter i världen, vilket är en kraftig ökning jämfört med 2013 då motsvarande siffra var 36, enligt data från Uppsala Conflict Data Program (UCDP).