Joacim Rocklöv, forskare som arbetar med att kartlägga viruset, hur stor är risken att zikaviruset kommer att spridas under OS?
– OS är i slutet av smittspridningssäsongen, utifrån det kan man bedöma att risken för zika är lägre. Men samtidigt ökar risken ju fler människor som samlas på samma ställe. Det är jättesvårt att säga om det kommer att bli en stor epidemi eller om smittspridningen kommer vara mer lågmäld.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det har pågått en diskussion kring om OS borde flyttas eller skjutas upp. Vad har du för tankar om det?
– Jag tycker kanske inte att man ska ta risken, men jag förstår också att det är svårt att flytta ett OS. Om man bara skulle fatta beslutet utifrån folkhälsosynpunkt hade det varit ett lätt beslut. Man har inte kontroll på smittspridningen av zika i dag. Flera framstående forskare har uppmanat beslutsfattarna att ställa in det. WHO har tagit ställning och sagt att man inte behöver det.
Hur ska man tolka WHO:s uttalande?
– Jag vet faktiskt inte riktigt. De har tagit det ställningstagandet, som jag förstår det, utifrån att det är mindre risk då. Det håller nog de flesta med om, men man kan ändå tycka att det är en risk som är onödig att iscensätta överhuvudtaget.
Hur går arbetet med att ta fram ett vaccin?
– Det kommer att ta ganska många år innan den kommer att finnas något vaccin. Först om fem-tio år kan man tänka sig att vi skulle kunna ha något på marknaden. Men det kommer nog att vara lättare att ta fram ett vaccin mot zika än mot dengue.
Vad ska de som ska till OS tänka på för att skydda sig?
– Om man är gravid ska man nog fundera på om det är värt risken att åka överhuvudtaget. Om man är hemma medan ens partner reser är det viktigaste att man skyddar sig sexuellt eftersom viruset kan spridas via sperma upp till månader efter infektionen. Annars är det vanliga skyddsmetoder som gäller, det vill säga myggmedel, långbyxor och långärmat för att slippa bli utsatt för myggbett. Det är också bra att ha lite koll på hur smittspridningen ser ut där man är för att kunna bedöma risken och behov av försiktighetsåtgärder. Man bör vara medveten om att ungefär 80 procent av alla infektioner inte ger några tydliga symptom.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.