Läs också: Kölns kvinnor ska ta staden tillbaka
Muslimer har det tufft i dagens Tyskland. Inte nog med att de ständigt tvingas in i försvarsposition mot allmänhetens fördomar efter den senaste tidens offensiva debatt mot patriarkala muslimska traditioner – imamer som Sami Abu-Yusuf hjälper heller knappast till. För ett par veckor sedan drog han stora rubriker efter ett uttalande om att Kölns kvinnor får skylla sig själva om de blir utsatta för trakasserier för att de klär sig utmanande och bär parfym.
Att Sami Abu-Yusuf tillhör en liten minoritet salafister och är imam i Al Tawheed-moskén i Köln försvann i mediebruset. Salafisterna tillhör en ultrakonservativ och bokstavstroende del av islam med betydligt mer förtryckande inställning till kvinnor än majoriteten av muslimerna som går till centralmoskén i Köln, som Dagens ETC besöker.
– Jag kan inte stå bakom hans uttalanden och det skadar oss när den bilden kommer fram. Det finns både goda och onda muslimer, precis som det finns goda och onda människor. Men på ett sätt kan jag förstå hur han tänker, han menar att när det finns alkohol och frestelser är det ofta det som är grundproblemet snarare än gärningsmännen, säger Yousef, som inte vill uppge sitt efternamn men säger att han är 28 år och kommer från Algeriet.
Han kom till Tyskland och Köln för 1,5 år sedan för att starta ett nytt liv. Han berättar om fattigdom i hemlandet och att många unga män ser Tyskland som ett bra alternativ, mycket tack vare acceptansen för islam. Därför är han också orolig för den förändring han nu ser.
– Bara under den tid jag har varit här har jag sett hur synen på islam ändras. Självklart har det blivit ännu svårare att vara muslim sedan det som hände på nyår. Det pågår också en diskussion i den muslimska världen kring vad som är rätt och fel, men tyvärr är det inte alltid en bra diskussion.
Yousef förklarar att samma tendenser vi kan se i Europa också går att se inom islam – det blåser högervindar. Traditionalismen och de konservativa förespråkarna har fått mer luft under vingarna. Delvis på grund av IS framfart, men också på grund av att ett utanförskap bidrar till att gruppen sluter sig och blir mer extrem, tror Yousef.
– Man har blivit mer rädd att säga att man är muslim, men jag kan inte heller dölja vem jag är. Resultatet har blivit att jag är mer här i moskén.
Undviker att gå ut på stan
Abu Bakar håller med. Han kom till Köln från Ghana för knappt ett år sedan och märker både hos sig själv och hos sina vänner att man inte är ute lika mycket som tidigare. Att både han och Yousef har blivit mer försiktiga blir tydligt när Dagens ETC vill ta en bild på dem båda. Ingen av dem vill vara med, inte ens i en svensk tidning
– När jag kom hit kände jag mig välkommen och respekterad, men nu är jag inte lika mycket ute på stan. Jag bor på ett asylboende och går till moskén för att be. Många muslimer jag känner gör likadant, om de inte har ett jobb eller studerar, säger han.
Vad tänker du kring rapporterna om att tyskar är ute i grupp och misshandlar invandrare?
– Jag förstår att de blir arga när de får höra att det är invandrare som begår brott. Tyvärr går det också ut över oss muslimer, även om jag är säker på att du kan fråga vem som helst här i dag och alla skulle säga att de inte ställer sig bakom övergreppen.
Kommer du gå ut på karnevalen?
– Nej. Alkohol är haram (förbjudet) och att fira med kvinnor är inte rätt enligt islam. Vi umgås bara med kvinnor inom vår familj, men vi har också högtider där vi firar, som Ramadans slut.