I Köln är man stolt över att komma från Köln. Temat lokalpatriotism är återkommande bland de kvinnor Dagens ETC talar med inför karnevalsveckan. Staden hedrar sig med att vara en stad för homosexuella och invandrare, vara humanistisk och öppen. Tolerans och solidaritet är inte bara ord här, det är perspektiv att leva efter.
Därför tog det staden kanske hårdare än vad det hade tagit andra tyska städer när rapporter om massövergrepp kom dagarna efter nyår.
– Jag har vänner över hela världen efter att ha rest mycket och nästan alla hörde av sig och frågade om jag var okej. Man skämdes. Jag har alltid berättat om hur bra Köln fungerar och vilken fantastisk stad det är och jag tror att alla känner att stadens självförtroende har fått sig en törn, säger Jule Nagy, 20 år och lärarstuderande.
Gatan ska tas tillbaka
Därför har årets karneval blivit en av de viktigaste sedan starten 1823. Gatan ska tas tillbaka och det verkar alla vara rörande överens om. Redan under gårdagen började polisen i Köln montera upp kravallstängsel på torget mellan Kölnerdomen, stadens stora turistattraktion, och centralstationen, där övergreppen skedde. Polisnärvaron har varit hög sedan början på januari, berättar Leoni Roos.
– Det är skönt att de äntligen är här, men det handlar inte om dem, det handlar om oss. Vi måste visa att Köln fortfarande är öppet och jag ser fram mot karnevalen väldigt mycket.
Tvekade du någon gång att gå dit?
– Nej. Jag vet att vissa har tänkt sig för och varit rädda, men jag tror att det kommer vara lika mycket folk som alltid.
Karnevalen i Köln är årets stora event i staden. Människor från hela världen kommer på besök och det är inte ovanligt med upp mot två miljoner människor som firar.
– Det är jätteroligt, vi ska självklart gå, säger Katharina Freuer, Sabrina Witsch och Annika Beuster, alla 18 år och studerande.
De berättar att snacket har gått på skolan och de har märkt av att rasistiska strömningar har börjat sprida sig. Men de känner sig inte oroliga för Köln som stad.
– Vi kommer fortsätta kämpa, både mot rasism och för kvinnors rättigheter, säger Katharina Freuer.
På torget utanför centralstationen märks inte mycket av övergreppen som skedde för en dryg månad sedan, varken på dagen eller kvällen. Människor stressar runt precis som vanligt och några större gäng som står och hänger finns inte på plats.
– Jag tror att vi redan har visat att vi inte tänker ge upp på grund av det här, men självklart blir karnevalen ett slags slutgiltigt test för oss. Det är första gången som det är en stor fest där människor kommer befinna sig utomhus sent och där det dessutom dricks mycket och folk klär upp sig, säger Bibbi Eckert, 17.
Är du orolig för att något ska hända?
– Självklart är man lite orolig. Jag vet hur mycket uppmärksamhet det fick senast, det skrevs inte om något annat på flera veckor och en till liknande händelse skulle nog göra att Köln för alltid blev stämplat som en stad där invandare våldtar kvinnor, men så är det inte.
Jule Nagy berättar att hon i sitt arbete vid sidan av studierna, på en flyktingförläggning, har kommit i kontakt med en kvinna som blev trakasserad under nyårsnatten. En man försökte kyssa och tafsa på henne utanför Kölnerdomen. Men hon ska gå ut på karnevalen, säger hon.
– Jag tror att både hon och jag tycker att det är upp till oss alla att visa att vi har rätt att vara här och leva som vi vill, säger hon.
I Köln har man haft samma problem som drabbade Stockholm förra veckan med högerextrema mobbar som kallar sig medborgargarden som drar runt sent på kvällarna och misshandlar invandrare under förevändningen att beskydda kvinnor. Men precis som i Sverige verkar de kvinnor som Dagens ETC pratar med uppleva att lynchmobbarna bidrar till ännu mer otrygghet.
– Det de gör är precis lika illa. Jag har märkt att det har blivit mer rasistiskt i Köln och i Tyskland sedan nyårsnatten. Vi har ju vår historia med nazismen men nu märker jag hur fler och fler säger främlingsfientliga saker, fortsätter Jule Nagy.
Att just torsdagen blir särskilt viktig har även en historisk anledning. Dagen är känd som kvinnornas karnevaldag. Leoni Roos och Bibbi Eckert tycker att det passar utmärkt.
– Idag är det vår dag och vi kommer vara ute och visa det, säger Leoni Roos.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Karnevalen i Köln
Karnevalen i Köln startar den 11 november klockan 11.11 och håller på till påskfastan inleds, 40 dagar före påsk.
Viktiga datum i år är den 4 februari (Kvinnornas karnevaldag), den 8 februari (Rosenmåndagen) och den 10 februari (Askonsdagen).
Karnevalen är en katolsk högtid. 41 procent av befolkningen i Köln är katoliker.
Varje år utses tre personer till jungfru, prins och bonde. Jungfrun är av tradition alltid en man klädd som kvinna. Mellan 1936-1943 krävde dock nazisterna att hon skulle spelas av en kvinna.
Festivalen i Köln startade 1823.
Övergreppen i Köln
Över 500 polisanmälningar har lämnats in om trakasserier och rån vid Kölns centralstation under nyårsnatten.
Hela Europas blickar riktades mot staden när tysk polis gick ut och sa att upp mot 1 000 män från Nordafrika och Mellanöstern organiserat brotten.
Polisen har sedan ändrat sig och uppger nu att det handlar om män från Marocko och Tunisien. 31 personer har gripits och ytterligare 18 misstänkta har identifierats.
Den tyska justitieministern Heiko Maas menar att övergreppen var planerade. Kölns polischef Wolfgang Albers stängdes av och förtidspensionerades.