Den tragiska gruvolyckan i Turkiet som kostat hundratals gruvarbetare livet kan vara den värsta i landets historia, men sett ur ett internationellt perspektiv är det inte ovanligt med stora gruvolyckor med många dödsoffer. Gruvarbetare, framför allt i världens kolgruvor, är oerhört utsatta.
– Vid produktionen av kol bildas metangas som kan självantända och orsaka bränder. Det krävs bra ventilationssystem för att späda ut gasen, men det är vanligt att säkerheten brister, berättar Erland Lindkvist på IF Metall som arbetat med säkerhetsfrågor inom gruvnäringen i flera decennier, både i Sverige och internationellt.
Han berättar att gruvföretagen växer, att produktionen kan fördubblas utan att de livsnödvändiga ventilationssystemen uppgraderas.
– Då sker det olyckor, säger han.
Stor informell sektor
Ingen vet hur många gruvarbetare som dör varje år eftersom den informella sektorn är så stor. Så många som 40 miljoner tros arbeta med gruvverksamhet runt om i världen och av dem finns cirka tio miljoner i den informella sektorn. Det handlar om arbetare i framför-allt Afrika och Latinamerika som söker sig till gruvor för att utvinna mineraler.
Dödsfallen är allra flest i Kinas kolgruvor. Enligt officiella siffror dör mellan 3 000 och 5 000 gruvarbetare årligen.
– Men den riktiga siffran ligger på mellan 10 000 och 15 000 och min bedömning är att det dör uppemot 25 000 gruvarbetare runt om i hela världen varje år, säger Erland Lindkvist.
Premiärminister sökte skydd
Sedan 1995 finns en särskild konvention om hälso- och säkerhetsföreskrifter i gruvor, antagen av Internationella arbetsorganisationen, ILO. Konventionen ålägger medlemsstaterna att etablera fungerande föreskrifter för arbetsmiljön, men bland annat Turkiet har vägrat skriva under. I Turkiet har folkets ilska efter olyckan i förra veckan i stor utsträckning riktats mot landets politiker. När premiärminister Tayyip Erdogan besökte katastrofplatsen gick demonstranter till attack och premiärministern tvingades söka skydd inne på en stormarknad. Demonstranterna uppmanade honom att avgå och skrek ”mördare” och ”tjuv”.
Erdogan anklagas för att ha ignorerat varningar om säkerheten vid landets kolgruvor. Vid en presskonferens efter olyckan sade han:
– Sådana här gruvolyckor sker inte bara i Turkiet. Det förekommer också i många länder som USA, Kina, Frankrike, Indien och Belgien och vårt land har en mycket bättre position.
På torsdagen utlyste Turkiets fackförbund en 24-timmarsstrejk i protest mot den bristande säkerheten. De är bland annat kritiska till att landets gruvor privatiserats, vilket ska ha försämrat villkoren. Den olycksdrabbade gruvan i Soma privatiserades 2005.