”Om du läser högertidningarna idag så säger de i princip att klimatförändringarna inte finns,” säger italienske klimatjournalisten och författaren Ferdinando Cotugno.
Bild: TT/Faksimiler från italiensk press
Dagens ETC
Rekordtemperaturer, översvämningar och torka. Italien drabbas hårt av den globala upphettningen. Men i italienska högermedier målas klimatförändringarna upp som en konspiration.
– Klimatfrågan behandlas som att den är öppen för debatt, säger journalisten Ferdinando Cotugno.
”Klimatterroristerna – vänstern använder påhittad data för att överdriva värmen”, ”Den gröna indoktrineringen börjar i skolan”, ”Värmeterroristernas otroliga lögner”.
Det är några av den gångna veckans rubriker i de italienska högertidningarna Libero och La Verità. I den italienska pressen i stort har bevakningen framförallt kretsat kring att Matteo Salvini, partiledare för Lega och vice premiärminister, kräver amnesti för skattesmitare.
Under tiden har de två på varandra följande värmeböljorna Kerberos och Karon lagt sig som ett täcke över Italien och hela Sydeuropa, med temperaturer som är dödligt höga.
I Italien, Grekland och Spanien har de nått nära eller en bra bit över 40 grader. I tisdags uppmättes den högsta temperaturen någonsin i den italienska huvudstaden Rom – bara ett år efter det senaste rekordet – och på ön Sardinien noterades i förra veckan värmetoppar på över 47 grader.
Men i Italiens högervridna och politiserade medielandskap målas klimatförändringarna upp som en stor konspiration. Det säger den italienske klimatjournalisten och författaren Ferdinando Cotugno.
– Om du läser högertidningarna idag så säger de i princip att klimatförändringarna inte finns. Det är varmt för att det är sommar och klimatförändringarna är en konspiration av den internationella och globala vänstern, säger han.
”Deprimerande att gå ut”
Ferdinando Cotugno har skrivit böcker om klimataktivism och italienskt skogsbruk, och bevakar till vardags klimat och klimatpolitik för dagstidningen Domani. För dagen befinner han sig i Milano där termometern visar några grader över 30. Den värsta värmen rörde sig i början av förra veckan vidare till andra delar av landet.
– Det är fortfarande ganska deprimerande att gå ut. Förra veckan var jag uppe i bergen med några vänner. Det var ju trevligt att komma iväg, men det var tufft att komma tillbaka till den tryckande värmen i Milano. Det blev så tydligt hur jobbig den här värmen är. Och då har det ändå varit mycket värre i andra städer, säger han.
Trots att Italien de senaste åren har drabbats hårt av flera extrema väderhändelser så har landets klimatskeptiker om inte blivit fler, så åtminstone allt mer högljudda.
Längst fram i ledet står de populistiska, invandringskritiska och konservativa tidningarna Libero, La Verità och Il Giornale. Den sistnämnda ägs av Berlusconi-familjen och alla tre är populära bland företrädare för Giorgia Melonis högernationalistiska regering.
– Så sent som i morse skrev La Verità, på sin förstasida, att det italienska folket har lurats av färgerna på väderkartorna. Libero har i sin tur den stora rubriken ”Klimatterroristerna” på sin hemsida, säger Ferdinando Cotugno.
De tre tidningarna har en sammanlagt tryckt upplaga på drygt 80 000. En inte helt oansenlig siffra i ett land där den mest lästa dagstidningen har en upplaga på 246 000.
– Vi pratar inte om några tidningar i periferin, som står utanför etablissemanget. Det här är etablerade tidningar. Det här är tidningar som de italienska politikerna läser och det är de här tidningarna som lägger grunden för de idéer som sedan sänds ut i TV, säger Ferdinando Cotugno.
Misslyckats i åratal
Det är inte bara tidningarna på den yttersta högerkanten som brister i sin klimatbevakning, menar Ferdinando Cotugno. Italiensk press har i åratal misslyckats med att koppla extrema väderhändelser till den globala upphettningen.
”Ett väldigt vanligt inslag är talkshows där man i klimatsammanhang ofta ställer en forskare eller vetenskapsman mot en klimatförnekare.”
– Bland tidningarna finns ett relativt brett spektrum av bevakning, från såväl det vetenskapsbaserade till det inte alls vetenskapsbaserade. I TV och sociala medier är bevakningen sämre och det är där man skapar åsikter i Italien. Det italienska TV-landskapet består dessutom till stor del fortfarande av det imperium som Berlusconi lämnade bakom sig. Det är ett högerlutande medieimperium, säger han och lägger till:
– Ett väldigt vanligt inslag är talkshows där man i klimatsammanhang ofta ställer en forskare eller vetenskapsman mot en klimatförnekare. Och så behandlas frågan som att den är öppen för debatt.
Fler klimatskeptiker än i Spanien
Enligt den senaste Eurobarometern – EU:s officiella opinionsverktyg – ansåg inte ens var tionde italienare, sju procent av befolkningen, att klimatförändringarna är det enskilt allvarligaste problemet som världen står inför. Det är långt färre EU-snittet på 18 procent.
Undersökningen genomfördes visserligen under brinnande corona-kris som påverkade Italien särskilt hårt. Men i Spanien, som också drabbades hårt av pandemin, låg samma siffra på 16 procent.
Så sent som i våras genomförde den spanska tankesmedjan Oikos en opinionsundersökning i Spanien, som likt Italien, har drabbats hårt av extremväder de senaste åren. Resultatet av undersökningen visade att det knappt finns några klimatskeptiker kvar i Spanien.
Antalet klimatförnekare har blivit färre och färre för varje rekordvarmt år. 92 procent av spanjorerna tror att klimatförändringarna är ett pågående problem och ännu fler anser att det är mänskliga aktiviteter som orsakar de snabba förändringarna.
– Jag är övertygad om att om en liknande studie gjordes i Italien idag så skulle resultatet vara ett helt annat, tror Ferdinando Cotugno.
– Vi befinner oss mitt i en historisk värmebölja, vi hade översvämningar i Emilia-Romagna i maj och vi har nyligen haft flera stora stormar i rad. Italien befinner sig mitt i krisen och det går ju inte folk förbi. Men det blåser samtidigt väldigt starka högervindar. Ur min synvinkel är det så klart både galet och kortsynt att politiker kan vinna röster på klimatförnekelse. Men det är så det ser ut i Italien, säger han.