– Miljöskydd, de borde skämmas. Varje vecka kommer det nya regler, sa Donald Trump några dagar innan valet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Donald Trump har sagt att han vill förändra EPA i grunden och göra byrån till en framför allt rådgivande instans. Hans tilltänkta chef – uppgifterna släpptes av webbsidan Climatewire och kommer från två källor nära kampanjen – Myron Ebell betraktar varningar för klimatförändringarna som "alarmism" och han har funnits med på Greenpeace lista "Field guide to climate criminals". En lista på namn för inrikes- och energidepartementen ska också redan vara klar.
Från näringslivet hördes snabbt positiva kommentarer.
– Under åtta år har vi varit fast i en hemsk, överreglerad ekonomi, sa General Electrics vd till tv-bolaget CNBC i onsdags.
Lovat stoppa "kriget mot kol"
Donald Trump har kallat klimatförändringarna ett bluffkoncept skapad av Kina skapad för att hindra den amerikanska tillverkningsindustrin från att konkurrera. Han har vid sina kampanjmöten ofta talat om "kriget mot kol" vilket han lovat att stoppa. Han har främst tryckt på om detta i regioner där kolindustrin är en stark arbetsgivare. I september var Donald Trump talare på en konferens för fossila energikällor i Pittsburgh. Pittsburgh – största stad i delstaten Pennsylvania som var en av de mest jämna och viktiga när valet avgjordes – är en stad som drabbats hårt av avindustrialiseringen vilket gjort energisektorn till en allt viktigare arbetsgivare. Marcellus Shale, USA:s största naturgasådra, löper genom området. Donald Trump är positivt inställd till frackning.
Under sina åtta år vid makten har Barack Obama drivit igenom en hel del åtgärder inriktade på klimat och miljö. Hans Clean power plan sätter ett tak för hur mycket växthusgaser fossila kraftproducenter i varje delstat får släppa ut. Regleringarna anses ha eldat på utvecklingen av nya produkter och teknik och det finns en rädsla att de bolag som satsat på detta kan hotas av en avreglering.
– Clean power plan kommer att dö en långsam död, kommenterade Stephen Brown på oljeraffinaderiet Tesoro Donald Trumps valvinst.
"Sätta skräck i varje förälder"
Den amerikanska miljörörelsen konstaterade förvånat att det istället för en president Clinton – som de genast tänkt sätta press på för att se till att hon höll sina löften – blev en president Trump.
– Donald Trump kommer snart, som tillträdande president, att vara det enda statsöverhuvudet på planeten som inte tror att klimatförändringar existerar eller att vi bör göra något åt dem. Det borde sätta skräck i varenda förälder i det här landet, sa Michael Brune, chef för miljöorganisationen Sierra Club, i en kommentar till Washington Post.
Många verkar tagna på sängen och osäkra på hur de närmaste fyra åren kommer att se ut. Erich Pica, chef för Friends of the Earth, påminner i Washington Post om tiden efter att George Bush valdes till president för 16 år sedan. Då använde miljörörelsen bland annat domstolarna, filibustrar i senaten och engagerade människor utanför politiken för att sätta press på regeringen.
– Vi måsta använda samma metoder mot president Donald Trump för att skydda de framsteg som det amerikanska folket vill se vad gäller ren luft och rent vatten. Efter kampen för att döda Keystone XL-pipelinen, kampen mot frackning, och de framgångsrika insatserna för att stänga kolkraftverk, så är miljörörelsen starkare än vi någonsin varit.
Isabella Lövin (MP), klimatminister
– Ja det finns hopp men självklart är USA viktigt för klimatarbetet. Det var till exempel oerhört positivt när USA och Kina tidigt ratificerade Parisavtalet. Det viktigaste blir att nationella och internationella aktörer håller uppe ett högt tryck i omställningen. USA har en del väldigt progressiva delstater och företag som kommer att trycka på och tekniken som finns tillgänglig blir bara bättre hela tiden. Att säga upp Parisavtalet, som Donald Trump har flaggat för, blir svårt rent juridiskt men det är ju möjligt att låta bli att agera på de mål som satts upp vilket är oroande nog i sig.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Johan Rockström, professor i miljövetenskap
– Donald Trump är något så ovanligt som en klimatförnekande statschef. Vi befinner oss i dag i ett konstruktivt och vetenskapligt grundat skede i det globala klimatarbetet. Parisavtalet har satts i verket på rekordtid, och världens länder möts just nu i Marrakech för att sätta avtalet i verket. Donald Trump må vara förnekare, men det behöver inte betyda att en Trump-administration orsakar alltför stor katastrof. Men det finns skäl till djup oro. Vi vet att signalerna från USA är viktiga för motivationskraften inom global finans, handel och hos utvecklingsländer.
Bill McKibben, grundare av miljöorganisationen 350.org
– Det här är inte alls bra, och jag är rädd för att den snabba utvecklingen som lett till framgångar inom ren och förnybar energi nu abrupt kommer att tappa fart. Hoppet ligger i människor som går ihop i rörelser och organisationer som kräver handling – det är det enda hoppet.
Jennifer Morgan, internationell generalsekreterare, Greenpeace
– Donald Trump må vara världens mest ökända och mäktiga hot mot klimatet, men vi tänker inte ge upp. Vi kommer inte tillåta att Donald Trumps regering sätter käppar i hjulen för den starka utvecklingen för en ren energirevolution och alla de fördelar som detta innebär för klimatet, människors hälsa, jobb och global säkerhet. Övergången till förnybar energi går inte att stoppa. Kina, Indien och andra länder tävlar om att bli globala supermakter inom förnybar energi. USA vill inte halka efter, vilket kommer att bli tydligt för Donald Trump. Människor runtom i världen kommer att intensifiera arbetet med de många klimatkämpar som finns i USA: senatorer, kongressledamöter, guvernörer, borgmästare, företagsledare, medborgare, och även inom det republikanska partiet.
Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande
– Visst är det illa. Donald Trump är en klimatförnekare som vill slopa klimat- och miljöregleringar, skrota satsningarna på förnybar energi och dra ut USA ur Parisavtalet. Att det republikanska partiet behåller makten över kongressen talar dessutom för att Donald Trump kan få konstitutionell kraft att genomföra sina hot.
– Men eftersom mer än hälften av världens länder hittills har ratificerat Parisavtalet kommer det att utvecklas oavsett vem som är president i USA. Nu måste EU vara starkare på den globala arenan, höja de egna klimatambitionerna och samverka med Kina, och jag tror starkt på kraften i det civila samhället och de amerikanska miljöorganisationerna. Jag är dessutom övertygad om att den explosiva globala marknaden för förnybara energikällor som ger människor och företag smartare, billigare och mer effektiva lösningar är ostoppbar. Vem tror på allvar på kolkraft om 20 år?
Håkan Wirtén, generalsekreterare, WWF
– Utifrån vad Trump har sagt under kampanjen så känns det i ärlighetens namn just nu väldigt osäkert. Jag vill ändå tro på att amerikanerna ser de problem som klimatavtalet ringar in och att även Trump kommer att bli tvungen att förhålla sig till det. Klimatavtalet är redan underskrivet och det kommer inte Trump ha möjlighet att dra sig ur under en mandatperiod. Och när det kommer till jobben i energisektorn så är det i det förnybara som möjligheten till utveckling finns. Att återigen satsa på kolenergi kan bara ses som konstgjord andning när världen i övrigt ställer om.