Men det finns en risk att världsledarna får diskutera frågorna alltför ostört. Polens president signerade nämligen tidigare i år en lag som hittills bara fått begränsad medieuppmärksamhet utanför landet och som förbjuder spontana demonstrationer under mötet.
Samtidigt har miljö- och frivillighetsorganisationer över hela världen rasat mot lagen. Human Rights Watch (HWR) har i ett flertal artiklar anklagat Polens regering för att bryta mot Europakonventionen och mänskliga rättigheter. Greenpeace anser att lagen är ytterligare ett steg på den väg som den Polens högerregering tar och som leder till kraftigt begränsade medborgerliga rättigheter i landet. Lagen har dessutom kommit att kallas för ”anti Greenpeace-lagen” i folkmun.
– De föreslagna ändringarna i lagen är ytterligare ett steg i processen att begränsa möjligheterna för allmänheten att manifestera sin åsikt. Det här är bara en del i en större förändring som nu pågår i Polen och som syftar till att göra livet för frivillighetsorganisationer och medborgare svårare när det kommer till demonstrationsfriheten och rätten att ha en annan åsikt än regeringen, säger Pawel Szypulski, chef för klimat- och energiavdelningen vid polska Greenpeace.
”Rätt att kommentera”
Problemet med lagen, som både HRW och Greenpeace tar upp, är att det vid ett klimatmöte fattas många beslut och dagordningar ändras med kort varsel. Då är det också viktigt att allmänheten har möjlighet att kunna arrangera spontana demonstrationer mot frågor som blir aktuella.
Den polska regeringen har försvarat lagen genom att hävda att tillståndsgivna demonstrationer är tillåtna och menar att lagen av den anledningen inte innebär brott mot Europakonventionen. Ett argument som faller platt, enligt Pawel Szypulski.
– Vi är emot förbudet mot spontana demonstrationer eftersom omöjliggör för folket att reagera på händelserna under klimatförhandlingen, som vi vet sedan tidigare är en väldigt dynamisk process. Medborgarna har rätt att kommentera de beslut som fattas.
Hålls i koldistrikt
Och Greenpeace tänker inte ge sig så lätt. Just nu pågår arbetet för fullt där Juan Pablo, chef för Greenpeace arbetsgrupp men politisk inriktning, träffar andra Greenpeace-aktivister och ledare för nationella avdelningar. I veckan hade han ett möte med koordinatorn för Greenpeaces aktioner i samband med COP-möten.
Han berättar att det är för tidigt att säga något om hur Greenpeace kommer agera under COP24 och att det i vissa fall vore kontraproduktivt att redan nu berätta om aktioner som planeras.
– Men vi har alltid juridiska team som tittar på hur aktioner kommer tas emot och hur man ska hantera detta. Vi har vetat att den här lagen skulle införas sedan länge så det är inget som förvånar oss just nu. Vi kommer att komma på en motstrategi, det finns alltid vägar runt, säger Juan Pablo.
COP24 kommer hållas i Katowice, som ligger i hjärtat av Polens kolverksamhet. Frågan om det polska kolet är infekterad och enligt en undersökning som Greenpeace har låtit göra tycker nästan 80 procent av polackerna att regeringen måste ta ett större ansvar för den globala uppvärmningens negativa konsekvenser och att landet borde gå över till förnybara energikällor.
– Den polska regeringen vill tysta de som vågar stå upp mot den rådande kolpolitiken och de som kräver en övergång till hållbara energikällor, säger Pawel Szypulski.
Uppmaning: bryt mot lagen
Även i Sverige har den polska regeringens lag väckt ilska. I februari i år ställde Vänsterpartisten Jens Holm en fråga till den svenska regeringen om hur Sverige tänker agera mot Polen för att säkerställa att mötesfriheten värnas.
Svaret han fick från utrikesminister Margot Wallström (S) gick i stort ut på att den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen litar på att Polens regering tar hand om den saken.
– Jag är fortfarande upprörd över det där. Det var ett nedslående icke-svar där hon uppenbarligen har en väldigt stor tilltro till den polska ultrakonservativa regeringen. Det går dessutom helt stick i stäv med hur Sverige har agerat tidigare där man protesterat när man tycker att Polen gör saker som inskränker de mänskliga rättigheterna. Jag tycker att Margot Wallström är naiv. Om man inte protesterar nu kommer Polen bara fortsätta, säger han.
Jens Holm hoppas att han själv kunna vara på plats i Polen den 3 december och han uppmanar demonstranterna som ska dit att bryta mot lagen.
– Jag tycker att man ska trotsa dessa inskränkningar. Det här är en lagstiftning som strider mot grundläggande demokratiska rättigheter och de senare är överordnade vad en ultrakonservativ regering beslutar. Jag uppmanar alla aktivister som vill göra sina röster hörda för klimatet att också göra det. Låt inte den här regeringen stoppa er.