Klimataktivism blir ”ekoterrorism” med ny fransk lag
”Polisen attackerar killar i förorterna, demonstranter mot rasism och mot pensionsreformerna med samma slags våld”, säger Mathilde Caillard (till höger).
Bild: Foto: Basile Mesré-Barjon/Sebastian Nogier//Jeremias Gonsalez/AP/TT/Shutterstock Montage: Dagens ETC
Dagens ETC
I sommar förbjöds en fransk klimataktivistgrupp. Inrikesministern Gérard Darmanin kallade medlemmarna ”ekoterrorister” och likställde dem med de islamistiska och ultranationalistiska grupperingar som också förbjudits. Nu oroar sig aktivister som använder civilt motstånd för att också omfattas av landets terroristlagar.
– Det som skedde vid bassängerna i Sainte-Soline var en förvarning om vad som ska komma. Om vi som vill skydda naturen och planetens framtid klassas som terrorister, ja då kan vi se fram emot mer av sådana konflikter. Men det är inte vi som är terrorister i så fall, det är staten. Vi är alla Jordens uppror.
Det säger klimataktivisten Mathilde Caillard till Dagens ETC. Hon är sedan flera år aktiv i den fortfarande tillåtna klimataktivistgruppen Alterna- tiba, som dock anses riskera förbjudas även den. Alternatiba, liksom hundratals andra grupperingar med upp mot 140 000 aktivister, samlades under Jordens upprors paraply.
”Vi glömmer inte Rémi”
Mathilde Caillard blev viralt känd över hela världen för några månader sedan då en video där hon ”dansade för klimatet” spreds i sociala medier. Det var en demonstration mot den franska pensionsreformen och det skanderades: ”Klimatet, pensionerna – samma kamp! Inga pensionärer på en uppeldad planet”.
– De flesta sociala kamper går hand i hand, säger Mathilde Caillard och påpekar att polisen som dödade sjuttonåriga Nahel och de efterföljande upploppen är ännu en fråga som överlappar med klimataktivismen.
– Polisen attackerar killar i förorterna, demonstranter mot rasism och mot pensionsreformerna med samma slags våld. Vi glömmer inte Rémi Fraisse, säger Caillard.
Rémi Fraisse dödades av en polisprojektil under protesterna mot ett dammbygge 2014.
Förbjudit aktivister
”Bassängerna i Sainte-Soline” som hon talar om är de stora bassänger stora lantbrukare byggt för sin konstbevattning. Det mindre jordbruket och klimatorganisationerna menar att dessa bassänger kommer att utarma grundvattennivåerna och i mars i år hölls demonstrationer mot bassängerna, organiserade av just Jordens uppror – Soulèvement de la terre, som nu förbjudits och av inrikesministern kallas för ”ekoterrorister”.
Det som skedde ute på en åker vid konstvattenbassängerna under det som från början var en fredlig demonstration var spektakulärt. Polisen inledde med att avfyra projektiler och tårgasgranater. En mindre grupp aktivister bland de tusentals som samlats attackerade då polisen med stenar, brandbomber och andra tillhyggen. Runt 30 poliser och flera hundra aktivister skadades i ”sammandrabbningarna”.
Greta Thunberg stöttar
Det var det 40-tal aktivister som attackerade polisen som fick inrikesministern att tala om ”ekoterrorism”. De hundratals skadade aktivisterna, varav två skadades så allvarligt att deras liv var i fara, försvarades med att polisen hade rätt att ingripa och försvara sig: polisen hade tipsats om ett förestående sabotage av bassängbygget. Detta har inte förnekats från organisatörerna.
Beskedet om förbudet av organisationen väckte starka reaktioner. Bland annat en klimatdemonstration i Paris där den svenska aktivisten Greta Thunberg deltog.
– Det handlar om rätten att protestera och försvara livet. Jag hoppas att fler människor tar ställning mot det som sker nu, sa Greta Thunberg på en presskonferens.
Även kändisar som skådespelaren Marion Cotillard och Nobelpristagaren Annie Ernaux gick ut till rörelsens försvar med argumentet att civil olydnad måste tillåtas i en demokrati och rymmas inom demonstrationsfriheten.
Jordens uppror talar dock varken om ”sabotage” eller civil olydnad angående aktioner där ”klimatskadlig” infrastruktur förstörs. De talar om ”avväpning”.
– Det är regeringen som vägrar att se till att Frankrike tar klimatmålen på allvar som saboterar: de saboterar framtiden för våra sina egna och våra barn. Vi behöver inte ens se långt fram: torkan och extremvärmen är redan här, säger Mathilde Caillard som själv deltagit i aktioner som innebär civil olydnad: blockering av vägar och annat.
Cementerade golfbana
Civil olydnad har blivit en alltmer vanlig metod bland klimataktivister runt om i Europa. I Frankrike blockerade nyligen aktivister ingången till oljejätten Total i Paris, vilket polis svarade på med tårgas och genom att spruta vatten med högtryck. Förra året cementerade Extinction Rebellion igen alla hål på en fransk golfbana i protest mot att golfbanorna undantagits bevattningsförbudet.
Alla dessa aktivistgrupper riskerar att förbjudas. Den som idag agerar under Jordens upprors namn riskerar tre års fängelse och upp till 45 000 euro i böter, cirka 516 000 svenska kronor.
Lagen kan utökas
Den franska regeringen menar att lagen kommer att utökas och gälla fler grupperingar.
– Vi kan naturligtvis inte tillåta laglösa aktivister och ekoterrorister att sabotera vårt samhälle. Den franska regeringen tar den gröna omställningen på stort allvar men kräver också av våra medborgare att agera inom demokratins och lagens ramar, utvecklade inrikesminister Darmanin i en intervju med France Inter.
Han sa också att han såg attackerna mot polis som extra allvarliga.
– Det som är särskilt graverande är att fransk polis attackerar fredliga demonstranter med våld. Demonstranter som vill skydda ekosystemet eller är mot diskriminering och rasism. Fransk polis har allvarliga problem, säger Mathilde Caillard.