I egenskap av utrikesminister och säkerhetsrådgivare i Richard Nixons och sedermera Gerald Fords administration bidrog han till en avkylning mellan USA och Kina och 1973 tilldelades han Nobels fredspris för sin roll i fredsprocessen mellan USA och Vietnam.
Stödde diktatorer
Henry Kissinger, som innan han tillträdde som nationell säkerhetsrådgivare var verksam som professor i statsvetenskap vid Harvard University, låg också bakom en hemlig, fyra år lång bombkampanj mot Kambodja, något som banade väg för de röda khmerernas väg till makten i landet.
Han gav också sitt stöd till den av Augusto Pinochet ledda militärkuppen i Chile då landets president Salvador Allende störtades, understödde den argentinska militärdiktaturens krig mot inhemska dissenter under 1970-talet och gav Indonesien grönt ljus att invadera Östtimor 1975.
De diplomatiska relationerna mellan USA och Sverige lades på is efter att Olof Palme i sitt jultal 1972 jämfört Nixonadministrationens bombningar av Nordvietnam med de nazistiska koncentrationslägren.
Ända fram till sin död har Henry Kissinger spelat en viktig opinionsbildande roll i amerikansk politik och efter 9/11-attackerna utsågs han bland annat till ordförande för en kommission vars uppdrag var att undersöka de omständigheter som lett fram till terrorattentatet.
Hyllad världen över …
USA:s dåvarande president George W. Bush skriver nu i ett uttalande att Henry Kissinger kommer att bli ihågkommen för ”sin visdom, sin charm och sin humor”.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skriver på X, tidigare Twitter, att han sörjer ”en stor statsman, vetenskapsman och väns frånfälle” och han beskriver honom som en mänsklig jätte med tilltro till idéernas kraft som nya generationer av diplomater och politiska ledare kommer att finna vägledning hos.
Kinas ambassadör i USA, Xie Feng, skriver i ett uttalande han är ”djupt chockad och bedrövad” över nyheten om Henry Kissingers död och att han alltid kommer att leva vidare i hjärtat på det kinesiska folket.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz skriver å sin sida på X att Kissingers engagemang för den transatlantiska vänskapen mellan USA och Tyskland var betydelsefullt, och att han ”alltid stod nära sitt tyska hemland”.
… liksom hårt kritiserad
Som kontrast skriver den brittiska vänsterdebattören Owen Jones på X att Kissinger var ”en av vår tids stora monster” och att han ”borde tillbringat sina sista dagar i en fängelsecell”. Ett sentiment som delas av den amerikanska tidningen Rolling Stone i vilken Kissinger beskrivs som en krigsförbrytare med miljoner döda på sitt samvete.
Vidare skriver vänstertidningen Jacobin om den tidigare utrikesministern att han var en ”slaktare” som alltid älskats av ”de rika och mäktiga — oberoende av deras partitillhörighet”.
I New York Times runa över Kissinger kan man läsa att den döde statsmannen använde sig av ”list, ambition och intellekt för att förändra USA:s relation till Sovjetunionen under kalla kriget, och att han ibland trampade på demokratiska värderingar för att åstadkomma detta”.