Kina anklagar religiösa extremister, och främst då islamister, för flera blodiga terrordåd som har dödat hundratals människor de senaste åren. Därför har det kommunistiska partiet bestämt sig för att införa en politik som kommer göra livet betydligt svårare för de 23 miljoner muslimer som finns i landet.
Enligt Radio Free Asia och flera internationella medier har en lista med ”förbjudna namn” satts samman som säger att de barn som döps till Muhammed, Saddam, Islam, Quran och Mekka inte kommer registreras. Det innebär i förlängningen att de inte har rätt till skolgång, sjukvård och det sociala skyddsnätet. Kinesiska muslimer, varav hälften bor i just Xinjiang, har rasat mot de nya lagarna. Likaså Human right watch.
– Det här är bara det senaste i en rad nya regler som begränsar religionsfriheten i syfte att stoppa ”religiös extremism”. Dessa policys är kränkningar av den inhemska och internationella rätten att tro på vad man vill, säger Sophie Richardson, chef för Human right watchs verksamhet i Kina, i ett pressmeddelande.
Förbjuder ”onormala skägg”
Flera städer i Xinjiang-provinsen har tidigare haft lagar som förbjuder män att ha långt skägg och kvinnor att bära slöja, men nu ska dessa restriktioner gälla över hela regionen. Den nya lagen stiftades för en månad sedan och förbjuder ”onormala skägg” och ”namngivning av barn för att överdriva religiös tillhörighet”. Namnet Muhammed, och variationer på det, är ett av världens vanligaste namn och det i särklass vanligaste namnet bland muslimer.
– Våldsamma incidenter och de etniska spänningarna i Xinjiang har blivit värre de senaste åren, men regeringens repressiva politik är knappast lösningen, i stället kommer den bara att fördjupa aggressionerna mot uigurerna, säger Sofie Richardson.
Dödade 50
Uigurerna är den muslimska folkgrupp som dominerar i Xinjiang-provinsen. Provinsens huvudstad Urumqi har de senaste åren drabbats av flera terrordåd.
Under 2014 körde två islamister varsin jeep in på en marknad och dödade 39 personer och skadade 90 och i september 2015 dödades 50 kolgruvearbetare i en liknande attack. Sofie Richardson menar dock att den hårda politiken från kinas regering är fel väg att gå.
– Om regeringen är seriös med att stabilisera regionen skulle de dra tillbaka och inte öka den repressiva politiken, säger hon.