Flera hundra människor samlades utanför nattklubben Bassiani, i Tbilisi, för att demonstrera mot regeringen. Runt midnatt slog klubben upp sina dörrar och bjöd på fest.
Bild: Aleksandra Pogorzelska
Dagens ETC
Technotemplet Bassiani, som har kallats världens bästa nattklubb, kämpar för sin överlevnad i Tbilisi. Ägarna anklagar politiker för att med pandemin som förevändning försöka stänga ned en frisinnad oas som erbjuder hbtq-personer en säker plats och strider för en mänskligare drogpolitik.
– Det här handlar inte om ett party. Jag är här för att försvara våra rättigheter, säger Lenka Tsitsisjvili, 38, som deltar i en olaglig protestfest.
För 22 månader sedan stängde nattklubbarna i Georgien ned – nu tänker de öppna, med statens tillstånd eller inte. I det konservativa Kaukasien står klubbarna nämligen för betydligt mer än en rolig kväll ute. Den mest kända av dem, Bassiani, har sitt dansgolv i en underjordisk bassäng nedanför Tbilisis Dynamo-arena. Här finns även darkrooms för hbtq-personer, som annars har svårt att hitta säkra platser för sex i ett land där många unga bor med sina föräldrar. Bassiani har också spelat en viktig roll i liberaliseringen av marijuana i landet, som för övrigt har en narkotikapolitik som brukar jämföras med Filippinernas. Klubben, och dess förmåga att bygga stöd för frisinnad politik, har gjort den till en nagel i ögat för de styrande partierna.
Säkerhetsstyrkor stormade
Redan 2018 fick myndigheterna i uppdrag att stänga ned Bassiani. Kravallklädda säkerhetsstyrkor med dragna vapen stormade klubben, började gripa anställda och visitera besökare på jakt efter fentanyl, en stark opioid som kopplats till flera dödsfall i Tbilisi. Efter att polisen misslyckats med att hitta några grunder för åtal – och efter att Bassiani organiserat en ”revolution”, ett gigantiskt rejv utanför parlamentsbyggnaden, med tiotusentals deltagare – gav myndigheterna upp, i alla fall för stunden.
Men nu menar ägarna att regeringen använder pandemin som en förevändning för att tvinga klubben till konkurs.
Den 24 december (som inte är julafton i Georgien – här börjar den ortodoxa julen först 7 januari) kom företrädare för inrikesdepartementet och arbetsmarknadsinspektion till Bassiani. De förklarade att de skulle spärra av klubben och uppmanade ägarna att hämta upp de tre katter som gjort Bassiani till sitt hem. Som svar började Georgiens nattklubbar anmoda sina anhängare att samlas utanför Bassiani. Demonstranter ställde sig i vägen för myndigheterna – som valde att vända på klacken.
Fest med vaccinationskrav
Läkarstudenten Giorgi Gilihasjvili, 23, var en av dem som hörsammade kallelsen.
– Regeringen försöker att stänga ned alla klubbar och förtrycka dem som brukar gå hit och våra fri- och rättigheter. Jag tycker inte att det är rättvist, åt helvete med de här idioterna!
Att det skulle handla om att kontrollera smittspridningen tror den här läkarstudenten inte alls på.
– Varför ordnar de i så fall konserter med antivaxxare som dragplåster!
Det är en referens till popstjärnan Irakli, huvudnummer i den skattefinansierade nyårskonsert som regeringen organiserar i landets andra största stad, Batumi. Samma Irakli leder regelbundet antivaccindemonstrationer och deltog i den homofoba terror som drabbade Tbilisi Pride den 5 juli 2021. Mobben anföll såväl deltagare i paraden som över femtio journalister, varav en dog dog några dagar senare.
– Här på Bassiani är alla vaccinerade, för att komma in på klubben behöver de visa upp sina intyg, fortsätter Giorgi Gilihasjvili.
Hur ser du på att antalet covidrelaterade dödsfall i Georigen är bland de högsta i världen? – Regeringen har varit väldigt dålig på att hantera situationen. I princip avråder de människor från att vaccinera sig. Jag och andra som inte tror på deras skitsnack har tagit sprutan för att skydda oss och folk runtomkring oss, sa den blivande läkaren.
Kan straffas med böter
Tato Gedia är en av Bassianis ägare.
– Jag saknar ord för att beskriva regeringens beteende, sa han till Dagens ETC.
– Vi kommer inte att backa, för det betyder att vi går med på att regeringen likviderar oss och andra klubbar. Vi är rädda att de kommer att straffa oss med stora böter men vi tänker öppna enligt den plan som myndigheterna och nattklubbarna har förhandlat om under de senaste sex månaderna, som de drog sig ut i sista stund, sa han innan han bad om ursäkt och skyndade iväg. Under kvällen skulle han och de andra klubbarrangörerna behöva ta många beslut, vilket gjorde att han hade svårt att hålla känslorna i styr.
Vännen och arkitekten Lenka Tsitsisjvili, 38, var däremot på gott humör.
– Jag känner dem som äger klubben och det här är en av mina favoritplatser i världen. Jag kom ofta hit innan de tvingades stänga och jag är glad över att vara här igen, även om det än så länge är oklart om vi ens får komma in i byggnaden.
– Men idag är jag inte här för att festa. Jag är här för att försvara våra rättigheter och stå upp mot vår regering.
Regeringen: ”Omikron sprider sig”
Efter några timmar i kylan slog Bassiani upp sina dörrar, kanske för sista gången. Demonstranterna radade lydigt upp sig och efter att ha visat upp sina vaccinationsintyg försvann de ned i källargångarna. Myndigheterna kom inte tillbaka, i alla fall inte den kvällen. Huruvida de lyckas stoppa nästa fest, som är planerad till nyårsafton, återstår att se.
I slutet av förra veckan lät regeringen meddela vad den tycker om olydnadsaktionen.
– Den nya typen av corona-viruset (omikron) sprider sig snabbt, och öppnandet av nattklubbar riskerar att göra situationen värre. Det är anledningen till att hälsoministeriet inte kan stödja deras öppnande, sa Tamar Gabunija, ställföreträdande hälsominister.