Skyfallen startade för snart tre veckor sedan. Det beskrivs som ett onormalt regn som började falla över Atacamaregionen i norra delen av landet, ett ökenområde som är ett av de torraste på jorden. Den torra marken sög inte upp vattenmassorna och resultatet blev floder som svepte med sig hus och människor.
Enligt den senaste rapporten från myndigheter i Chile har 26 personer påträffats döda och 150 saknas fortfarande. Nästan 30 000 människor har drabbats. 2 500 har flyttat till nödboenden. Runt 2 000 hus har förstörts, över 6 000 bostäder har skadats. Undantagstillstånd har införts och landets armé har satts in för att hjälpa de nödställda.
”Som en tsunami”
Tusentals människor saknar tillgång till el och dricksvatten. Värst drabbad ska den lilla kuststaden Chanaral vara. I staden bor runt 13 000 människor och en flod av lera ska ha svept in i staden efter skyfallen i öknen.
– Det var som en tsunami, det ser ut som i Japan. Hus, bilar, lastbilar och skräp har svepts ut i havet, säger Cristina Moya, anställd på Chiles ambassad i Stockholm.
Sökandet efter omkomna pågår för fullt.
– Det befaras finnas många människor under leran, de tror att man kommer att hitta många fler döda.
Akuta vaccinationer införs
22-åriga Lidia Dominguez från Alby i Stockholm studerar till psykolog i staden Antofagasta i norra Chile. Hon berättar att staden klarat sig bra, trots att den ligger i katastrofområdet. I städerna Copiapo och tidigare nämnda Chanaral däremot är situationen utom kontroll, säger hon:
– Chanaral delades i två och blev nästan täckt av lera och vatten.
Katastrofförloppet gick mycket snabbt, berättar Lidia Dominguez.
– Människorna var inte förberedda och därför lyckades många inte fly utan dog i flodvågen.
Lidia Dominguez har hjälpt till att samla in mat, vatten och blöjor till de nödställda. Ett stort problem just nu är dåliga sanitära förhållanden:
– De har infört akuta vaccinationer mot hepatit, stelkramp och influensa. Det sägs också att det finns skadliga mineraler från gruvorna och de har uppmanat människor, framförallt barnfamiljer, att lämna området på grund av det.