– Världen och Sverige måste reagera nu med all styrka. De länder som säljer vapen till koalitionen måste se över sin export. Däribland också Sverige.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Bakom situationen ligger konsekvenserna av det krig som drabbat Jemen de senaste tre åren. I Jemen, som redan tidigare var ett av världens fattigaste länder, har samhället brutits sönder.
Landet har drabbats av världshistoriens värsta koleraepidemi, livsmedelsproduktionen har fallit samman, sjukvården fungerar inte – idag beräknas 80 procent av befolkningen på cirka 25 miljoner vara beroende av hjälp utifrån för sin överlevnad. Rädda barnen räknar med att nära en halv miljon barn under fem år kommer att behöva behandling mot akut undernäring i år.
Och under tiden pågår kriget, något som inte bara förvärrar situationen utan gör det omöjligt att sätta in massiva hjälpinsatser.
Allan Frisk:
– Jemen är världens svåraste krisområde nu. Vi måste få ett stopp på konflikten och den nya FN-rapporten visar att bombningarna som utförs av koalitionen syftar till att slå ut den civila infrastrukturen. Därför kräver vi ett omedelbart eld upphör. De som begått krigsbrott ska också ställas inför rätta.
– Vi har talat med UD och också uppmanat dem att använda Sveriges ställning i FNs säkerhetsråd för att få ett stopp på konflikten, men det har inte fungerat.
Vapenexport från Sverige
Det handlar framför allt om den omfattande vapenexporten till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som leder koalitionen. Framför allt USA och Storbritannien som under senare tid exporterat vapen för över 100 miljarder dollar, när en billion kronor, enbart till Saudiarabien.
Men även Sverige exporterar vapen till både Saudiarabien och Förenade Arabrepubliken. Det rör sig framför allt om radarvarningssystemet Eirieye och pansarvärnsroboten Bill 2. Även om huvuddelen av exporten redan är genomförd pågår ny export i form av underhåll och uppdateringar.
Det finns också en rad hemliga delar av avtalen kring Erieye. Systemet bygger bland annat amerikansk AWACS-teknik som är belagd med exportförbud, varje enskild export från USA ska godkännas av kongressen. Vissa källor uppger att det amerikanska försvaret använder Sverige och Saab som exportbrygga, tror de att det kan bli problem i kongressen med export till vissa länder låter man Saab och Sverige sköta den känsliga exporten.
”Ytterst handlar det om politik”
Rykten säger att det var fallet med exporten av systemen till Pakistan, där kongressen kunde han synpunkter på det höga spänningsläget mellan Indien och Pakistan samt att bägge staterna är kärnvapenmakter. Saab har oavsett bakgrunden sålt Eirieye till Pakistan.
Valter Mutt är utrikespolitisk talesman för Miljöpartiet:
– Det som händer i Jemen är fruktansvärt och jag vill absolut försöka hitta sätt att stoppa den pågående vapenexporten till Saudi och Förenade Arabrepubliken. Jag är inte jurist så jag vet inte i detalj hur avtalen är skrivna men ytterst handlar det här om politik, säger han och fortsätter:
– Jag har svårt att se att vi inte skulle kunna bryta den här exporten, även om det skulle kunna kosta pengar i form av skadestånd för brutna avtal.
Beslut i andra länder
Nato-länderna Norge och Tyskland har fattat beslut om att inte tillåta export av vapen till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, beslut som även gäller pågående export.
Yasmine Posyo Nilsson, Vänsterpartiet, skriver i en debattartikel att de vill stoppa den svenska vapenexporten till Saudi och Förenade Arabemiraten:
– Vi förväntar oss att Sverige tar samma beslut som Norge. Vi kräver ett absolut förbud för export av vapen till odemokratiska stater och länder som bryter mot de mänskliga fri- och rättigheterna.
Även andra partier har varit mycket kritiska mot svensk vapenexport till diktaturer. Allan Widman, partiets försvarspolitiska talesman:
– Jag kan inte se att vi ska exportera vapen till diktaturer som Saudiarabien, länder som dessutom är krigförande.
Under tiden dör barnen
Enligt hemligstämplade uppgifter har Sverige i FN:s säkerhetsråd försökt påverka Storbritannien att upphöra med sin stora export till framför allt Saudiarabien, utan resultat.
En stark opinion i England har dessutom försökt få ett stoppa på vapenhandeln, men inte lyckats. Den saudiarabiska militärledningen har lovat den brittiska regeringen att vapen från England inte används i Jemen.
Under tiden dör barnen i Jemen.
Fotnot: Utrikesdepartementet har beretts möjligheter att kommentera situationen men inte kommit tillbaka med något uttalanden. Margot Wallström har dock tidigare sagt att hon utgår ifrån att den svenska vapenexporten till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten behandlats på ett korrekt och lagligt sätt.