Ansvaret för att behandla de nyanländas asylsökningar faller på de lokala grekiska myndigheterna. Dessa saknar kapacitet för att jobba tillräckligt fort, vilket innebär att flyktingarna fastnar på ön. Lesbos har fått en konstant flyktinglägersituation. Moria konstruerades för att hysa 3 000 asylsökande men innehöll när branden utbröt hela 13 000 människor, varav många varit där i flera år.
FN:s flyktingorgan UNHCR har bistått de grekiska myndigheterna vid etableringen av det ännu namnlösa läger på Lesbos som blir det nya, största flyktinglägret i EU. Stella Nanou som ansvarar för FN-organets insatser på ön säger till Dagens ETC, att hon förstår flyktingarnas frustration och till och med ovilja att flytta in.
– Flyktingarnas misstro är högst förståelig. Situationen i Moria var mycket svår innan branden och många, som redan varit traumatiserade av saker de upplevt på flykt, har nu fått ännu ett nytt trauma, säger hon.
Skrota Dublinförordningen
Det nya flyktinglägret har en kapacitet för 8000 personer. Det räcker inte för alla hemlösa, men de grekiska myndigheterna har redan fört vissa människor tillhörande riskgrupper till fastlandet. Dussintals kvinnor som fallit offer för sexuellt våld har placerats i ett separat UNHCR-boende på Lesbos.
– Det finns också möjligheter att expandera det nya lägret ytterligare. Och det stämmer att det inte kommer gå att lämna lägret, men det är en säkerhetsåtgärd för att förhindra spridningen av covid-19, säger Stella Nanou.
Efter branden har det ställts nya krav på att EU måste finna en annan lösning för de asylsökande på Lesbos, men också för att unionen överlag måste etablera en hållbar och gemensam asylpolitik så att inte ett land som Grekland tvingas bär ett oproportionerligt stort ansvar. I onsdags sa också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i EU-parlamentet, att Dublinförordningen – som innebär att det land där asylsökande först sätter sin fot måste ansvara för asylprocessen – bör skrotas.
”Svart sida i historieboken”
Stephan Oberreit som är chef för Läkare utan gränsers insatser på Lesbos skräder inte orden, när han kommenterar EU:s hantering av flyktingar och vad som har tillåtits ske i Moria.
– Moria är en svart sida i Europas historiebok. Vanvården av människorna där har varit fruktansvärd. Som mest har där funnits 20 000 människor. Det har gått 50 personer per varje toalett, 60 personer per dusch. Vi har haft stora problem med skabb och hudinfektioner, och sedan kom Covid-19.
Enligt Stephan Oberreit måste EU betrakta Moria som en läxa och se över både till sin policy och sitt system, för hur man behandlar asylsökande som kommer till Europa.
– Folk kan inte behandlas som djur bara för att man ska ha en slags avskräckande effekt. Det är oacceptabelt och det här känns inte som Europa. Jag hoppas att våra politiska ledare kommer lära sig av den här läxan och se till att de inte skapar ett nytt Moria. Det nya lägret måste bli ett transitläger, men bara för att skicka människor vidare till fastlandet.