Sedan regionalvalet i september har Katalonien styrts av en interimsregering. Efter månader av förhandlingar, hot och kohandel misslyckades Kataloniens sittande president Artur Mas i söndags att få med sig vänsterpartiet CUP. CUP godtar inte att Artur Mas, som tillhör högerpartiet Convergència i Unió (CDC), fortsätter på sin post. Han är självständighetsförespråkarnas ledarfigur, men CUP håller honom ansvarig för den tuffa nedskärningspolitiken under krisåren. Om inte Mas valallians Junts pel Sí (Tillsammans för ett ja) får fram en ny presidentkandidat före 10 januari tvingas Artur Mas utlysa nyval, sannolikt i mars.
Frågan – ja till Artur Mas eller nyval – har splittrat det radikalt separatistiska CUP djupt. För en tid sedan sedan slutade en medlemsomröstning med röstsiffrorna 1 515–1 515. Men i söndags sade partiet alltså nej till Mas som därmed inte når erforderlig majoritet.
– Det betyder troligen att det blir nyval. Vad som händer då med självständighetsprocessen återstår att se, den kan ebba ut, säger Niklas Bremberg, Spanienexpert på Utrikespolitiska institutet.
Symbolisk folkomröstning
Valet till delstatsparlamentet i september var i praktiken en symbolisk folkomröstning om självständighet för Katalonien. Koalitionen Junts pel Sí fick tillsammans med CUP en solid majoritet i parlamentet men färre än hälften av rösterna. De är inte överens om hur försöken att bli självständigt från Spanien ska fortsätta.
– Koalitionen består av både vänster- och högerpartier som lyckats lägga meningsskiljaktigheterna åt sidan under självständighetsfanan, men de ideologiska problemen kvarstår i praktiken. Hade det ekonomiska läget varit svårare hade de troligen haft det lättare att få med sig högerväljarna, säger Niklas Bremberg.
Artur Mas har sagt att han kommer att vänta till sista stund innan han utlyser nyval i den spanska regionen. Så sent som i tisdags hoppades han fortfarande på stöd från CUP.
– Jag tänker inte skriva under valpåbudet förrän (måndag) 11 januari, sade Mas i ett tal i Barcelona, enligt TT.
”Kommer att forsätta”
Inte heller i Madrid har partierna lyckats forma en regering. Hade CUP stött Mas hade rikspartierna känt större press på sig att få till en fungerande koalition för att kunna möta utmaningen, tror Niklas Bremberg.
– Självständighetsprocessen kommer att fortsätta även utan Mas. Han har sagt att han inte kommer att stå i vägen, sade Gabriella Serra från CUP vid en presskonferens förra veckan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kataloniens självständighetsprocess
• Katalonien är Spaniens rikaste region och svarar för nära en femtedel av landets ekonomi.
• Det enda av de fyra stora spanska rikspartierna som stöder en folkomröstning om självständighet i Katalonien är vänsterpartiet Podemos.
• Valalliansen Junts pel sì, som bland annat består av Artur Mas parti CDC och det nationalistiska vänsterpartiet ERC fick tillsammans med CUP 72 av 135 platser i parlamentet i valet i september, men inte en majoritet av rösterna.
• Historiskt sett har omkring 30 procent av katalanerna stött självständighetsambitionerna. Utan en majoritet av väljarna bakom förslaget och utan en förhandlingsvillig regering kan det i praktiken vara svårt att nå självständighet, enligt Spanienexperten Niklas Bremberg.