BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Jämfört med förra året har antalet kärnvapen i världen minskar något, enligt en ny rapport från Sipri, Stockholm international peace research institute. Men Sipri ser ändå med oro på utvecklingen. Vid sidan om minskningen syns nämligen en motsatt utveckling, där det är tydligt att dagens kärnvapenstater planerar att behålla sina kärnvapen för en lång tid framöver.
Bara USA planerar exempelvis att lägga 348 miljarder dollar under perioden 2015-2024 på att göra stora moderniseringar av sina kärnvapen. Även Ryssland har lanserat ett stort moderniseringsprogram.
Att siffrorna minskar ska alltså långt ifrån tolkas som att världen har blivit en säkrare plats.
– Inte alls. Antalet kärnvapen må ha minskat, men kärnvapenstaterna fortsätter att modernisera sina arsenaler och man har stridsspetsar utplacerade med beredskap för att attackera inom ett par minuter. Dagens situation är väldigt oroväckande. Vi ser också andra stater som jobbar för fullt med att placera ut nya missilsystem med förmåga att bära kärnvapen. Ironiskt nog är världen ännu väldigt farlig, säger Hans M. Kristensen, chef för informationsprogrammet om kärnvapen hos FAS, Federation of American Scientists, i USA och en av rapportens författare.
Fortsatt långsam minskning
Enligt Sipri sammanställning har USA 1 930 stridsspetsar utplacerade på missiler eller på baser med operativa enheter. Motsvarande siffra för Ryssland är 1 790 stridsspetsar. Även Storbritannien och Frankrike har kärnvapen utplacerade och redo att användas med några minuters varsel.
Att en minskning av världens totala kärnvapen skett beror till stor del på att USA och Ryssland har minskat sitt innehav av strategiska kärnvapen. Men minskningen går fortsatt långsamt.
USA:s president Barack Obama har gjort en stor sak av att han vill minska antalet kärnvapen i både USA och övriga världen. När han i slutet av maj besökte Hiroshima, där USA 1945 fällde en atombomb som dödade mellan 90 000 och 120 000 människor, höll han att känslosamt tal där han sa att han vill se en värld utan kärnvapen.
Men någon reell politik för att komma dit har Barack Obama inte levererat, enligt Hans M. Kristensen.
– Visst har Obama minskat antalet kärnvapen. Men minskningarna han har gjort är mindre än vad någon annan efterkrigsadministration gjort, och Obama har det största moderniseringsprogrammet för kärnvapen sedan Kalla kriget. Alla amerikanska presidenter har sagt att de vill göra sig av med sina kärnvapen, men när det gäller Obama fanns det ett hopp om att han skulle få till ett avtal med Ryssland och snabbt göra sig av vapnen. Men så har det inte blivit och det är en stor besvikelse, säger Hans M. Kristensen.