Ett av de länder som valt att inte skriva under är Sverige.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Inte på onsdag. Vi tänker ta tid för att analysera innehållet ordentligt, hur det går ihop med övriga fördrag, som icke-spridningsavtalet och provstoppsavtalet men även våra samarbeten och vår svenska lagstiftning, säger utrikesminister Margot Wallström till Dagens ETC.
”Efter hot från USA”
Beatrice Fihn, chef för den internationella kampanjen mot kärnvapen, Ican, säger sig förstå ländernas avvaktan, även Sveriges, men är ändå besviken över beskedet.
– Jag hade velat att Sverige skulle vara där tillsammans med de andra länderna. Nu blir det tyvärr inte så. Regeringen känner väl att man måste utreda mer efter hot från USA om att samarbete mellan länderna skulle påverkas, säger hon till Svenska Dagbladet.
Det Beatrice Fihn syftar på är avslöjandet i augusti om att USA:s försvarsminister James Mattis skickat ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist och varnat för konsekvenserna om Sverige skriver under.
Det är dock inte alla som är lika förstående inför regeringens försiktighet. I en debattartikel i Dagens Nyheter från förra veckan vädjar en rad fysikprofessorer – nio av dem Nobelpristagare – till regeringen om att underteckna avtalet. Bland annat slår de hål på oron för att en signatur skulle äventyra militära samarbeten. Detta genom att peka på exemplet Nya Zeeland, som både förbjuder kärnvapen på sitt territorium och har ett samarbete med Nato.
Förutom de 35 länder som väntas skriva under avtalet i idag har ytterligare fyra sagt sig vara beredda att underteckna. 39 signaturer är dock inte nog. Ytterligare 11 måste underteckna avtalet för att det ska ha en chans att träda i kraft, vilket dessutom kräver att de undertecknande ländernas parlament ratificerar avtalet.
Exakt när dessa sista nödvändiga underskrifter kommer in är i dagsläget ovisst. Flera länder har meddelat att de kommer att agera som Sverige.
”Behöver ta tid”
Oavsett vad regeringens utredning kommer fram till lär anhängarna av FN-konventionen få bita på naglarna ett tag till. Efter ett ja från regeringen måste avtalet fortfarande passera riksdagens nålsöga. Där har inget av oppositionspartierna uttalat stöd för en ratificering.
– Jag tror att alla behöver tid för att analysera vad det här betyder och vi kommer ju att samarbeta med andra länder som också har samma intresse av att driva frågan om kärnvapennedrustning så det här kommer att behöva lite tid, säger Margot Wallström.