När det första planet med 163 syriska flyktingar som färdats i ett kanadensiskt militärflygplan landade i Toronto december 2015 tog han själv emot dem på flygplatsen, efter ett par knappa månader på premiärministerposten.
Och det tycks faktiskt inte som om han behövt föra en hård strid för den mer generösa flyktingpolitiken, tvärtom. Samtliga tio provinser var helt med på hans linje och även oppositionspartierna, inklusive de konservativa som regerat i drygt tio år när Justin Trudeau tog över makten, var med på den välkomstceremoni som hölls.
Fördubblat antal anhörigvisum
Kontrasten mot politiken som förs och debatteras i grannlandet USA kunde knappast vare större, där ett av Donald Trumps främsta mål i presidentkampanjen är att ”stoppa muslimer från att komma in i landet”.
Förutom att ge flyktingarna ett säkert färdsätt in i landet vill Justin Trudeau genomföra ett flertal andra reformer. Bland förslagen finns ett fördubblat antal anhörigvisum från nuvarande 5 000 till 10 000 per år, att ge flyktingar och asylsökande fri sjukvård samt att göra det lättare för utländska studenter att bli kanadensiska medborgare.
Det är inte bara inom flyktingpolitiken som Kanadas premiärminister går mot strömmen. Det första han gjorde när han tillträdde var att tillsätta en regering som faktiskt speglade befolkningen. Med motiveringen ”för att det är 2015” valde han 15 kvinnor och 15 män, varav två regeringsmedlemmar tillhör ursprungsbefolkningen, tre är sikher, däribland försvarsminister Harjit Sajjan. De flesta är under 50 år gamla.
Vill sänka pensionsåldern
Något som också sticker ut i den nya regeringens politik är frågan om pensionsåldern. Den tidigare konservative premiärministern Stephen Harper höjde pensionsåldern till 67, något som skulle börja gälla 2023. Men när andra länder i likhet med Kanada siktar på att öka pensionsåldern vill Justin Trudeau nu istället sänka den igen och återgå till 65 år.
”Det är en alltför förenklad lösning på ett komplext problem som inte kommer att fungera”, kommenterade han Stephen Harpers beslut i en intervju med Bloomberg TV.
Justin Trudeau är inte bara politiker utan även en stolt feminist, något han är väldigt öppen med, trots den upprördhet han möter från många, bland annat på Twitter. När han i förra veckan talade inför FN i samband med ett möte om kvinnors rättigheter var budskapet tydligt.
– Jag kommer fortsätta att säga att jag är feminist högt och tydligt tills det möts av en axelryckning.
Bonusvideo: Feminist eller inte? Så svarar Kanadas respektive Storbritanniens premiärministrar:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s); if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
This is what happens if you ask the Prime Minister if they're a feminist in Britain and Canada.
Publicerat av
Channel 4 News den 19 mars 2016