Från början utgick de flesta från att anledningen till utlandsresan var att han skulle slippa vara med om förnedringen att lämna över presidentskapet till sin rival Lula. Nu undrar många om den egentliga orsaken var att han ville fjärma sig från hans anhängares stormning av den brasilianska kongressen som skedde ett par dagar senare.
HD-utredning hotar
Men det visum som sällskapet använde sig av för att komma in i USA är bara avsett för statsöverhuvuden och diplomater så när Lula installerats som president så var inte Bolsonaro längre berättigad att visats i USA. Men visumet har en automatisk förlängning på 30 dagar som ger honom rätt att vara kvar till nu på måndag.
Situationen i hemlandet har blivit alltmer hotande för honom sedan högsta domstolen beslutat sig för att inleda en utredning om Bolsonaros eventuella ansvar för stormningen. Hans justitieminister Anderson Silva som dessutom var ansvarig för säkerheten i huvudstaden Brasilia när kongressen attackerades har gripits sedan han återvänt till Brasilien. Han misstänks för att ha underlättat attacken mot kongressen.
Riskerar att bli gripen
Bolsonaros vistelse i USA är inte garanterad. 21 amerikanska demokratiska kongressledamöter har krävt att president Joe Biden ska dra in Bolsonaros visum och skicka hem honom. Det är osäkert om han kommer att tilldelas ett turistvisum.
Det är domaren i Högsta domstolen Alexandre de Moraes som godkänt åklagarens krav att Bolsonaro ska utredas och ett gripande är inte omöjligt. Stormningen av den brasilianska kongressen betecknas som det största hotet mot demokratin i landet sedan militärkuppen 1964.
Under tiden i USA har Bolsonaro bott i Kissimmee, en turistort i Florida nära Disney World. Han har lånat ett hus ägt av den brasilianske MMA-profilen José Aldo da Silva Oliveira, tidigare mästare i sin viktklass. Bolsonaro har setts äta på Kentucky Fried Chicken och när han skrivit autografer eller tagits selfies tillsammans med brasilianska fans.
Farfars far emigrerade
Om han tvingas lämna USA är en av hans sannolika reservplaner att ansöka om italienskt medborgarskap. Bolsonaro har italienska rötter och hans söner Flavio och Eduardo uppges ha inlett en medborgarskapsprocess i Italien 2020.
Jair Bolsonaros farfars far, Vittorio Bolzonaro, flyttade från den lilla staden Anguillara Veneta i regionen Veneto i Italien till Brasilien i slutet av 1880-talet. Anguillara var mycket fattigt och cirka 1 000 invånare flyttade till Brasilien för att undkomma svält och umbäranden.
Formellt har Bolsonaro en chans att få italienskt medborgarskap då lagen är mycket öppen för att bli välkomnad i landet om det finns anor och släktskap, något som i Italien kallas jure sanguins, blodsrätt. Tidsrymden för att begära blodsrätt är mycket frikostig, det enda som krävs är att anfadern bodde i Italien efter den 17 mars 1861 då kungadömet Italien proklamerades, ett krav som Bolsonaro klarar.
I övrigt krävs bara att ingen italienare i släktleden formellt återkallat sitt italienska medborgarskap innan avkomlingar har fötts. Det är okänt men inte troligt att hans förfäder skulle avsagt sig sitt italienska medborgarskap.
Men det är en process som tar lång tid, även om Bolsonaro ansökte om medborgarskap omedelbart, och då måste han presentera födelse-, döds- och äktenskapsbevis för alla relevanta släktingar, så kan han bli italienare allra tidigast 2024.
Hyllades av Lega Nord
Bolsonaro hälsade på i sin stamort Anguillara Veneta för ett drygt år sedan då han hoppade över klimatmötet i Glasgow och åkte dit istället. Staden styrs av det högerextrema partiet Lega Nord och de hälsade den dåvarande brasilianske presidenten med öppna armar.
Kommunfullmäktige i staden förärade också Bolsonaro ett hedersmedborgarskap, något som dock inte har någon laglig grund. Borgmästaren Alessandro Buoso höll en galamiddag ”som tack för det välkomnande som migranterna från Anguillara Veneta fått när de kom till Brasilien”.
Brasiliens president höll sedan ett tacktal till 4 200 invånarna i staden där han slog fast att Gud gjort honom till president och att hans regering gör ett fantastiskt arbete för befolkningen – även om media inte inser detta.
Efter cermonin hyllades han och visades runt i regionen av Mario Salvini, idag Italiens vice statsminister och ledare för Lega Nord.
Både Salvini och Italiens statsminister Giorgia Meloni var starka tillskyndare av Bolsonaro, Salvini kallade honom ”Venetos stolthet”. Ingen av dem har dock kommenterat Bolsonaros möjligheter att bli italiensk medborgare.