Det är tidig morgon på Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68, en dryg vecka före EU-valet. Bredvid Jytte sitter utrikesminister Margot Wallström, som också tar blodprov inför pressen denna fredagsmorgon. När Wallström gjorde detsamma för 16 år sedan upptäckte hon 28 olika kemikalier i sitt blod, däribland det sedan 70-talet förbjudna insektsgiftet DDT.
– I EU finns 20 000 kemikalier registrerade, men det finns oändligt många fler. De finns i våra kläder, i barnens leksaker, i smink och i vanligt damm. De flesta av ämnena syftar till att göra produkten bättre, men det förekommer att ämnen tillåts fast vi vet att de har negativa effekter för miljön, säger Jytte Guteland.
Socialdemokraterna valspurtar på en rad fronter parallellt. En av dem handlar om att skärpa lagstiftningen för just kemikalier. Partiet kräver att EU ska ge mer pengar till Gröna klimatfonden, som är till för att stödja utvecklingsländer som är drabbade av klimatförändringarna. S vill också att EU ska trycka på för att skapa en internationell expertpanel för kemikalier, motsvarande IPCC.
Jytte Guteland har suttit fem år i Europaparlamentet och som ensam svensk ordinarie ledamot i miljöutskottet jobbat mycket med just kemikaliefrågor, bland annat med de uppmärksammade neonikotinoiderna, som utgör en risk för bin och humlor, och med ogräsmedlet glyfosat.
– Jag har lovat att vara barns och bins försvarare i EU, upprepar hon sitt mantra från valkampanjen 2014.
Hon kandiderar nu för en ny mandatperiod och som tredjenamn på S-listan talar mycket för att hon kan komma in. Då vill hon fortsätta arbetet i miljöutskottet, berättar hon när vi slår oss ner på ett fik efter pressträffen.
– Det är en självklarhet för mig. Det är det utskott som kan påverka de här frågorna mest och det är viktigt att ha en närvaro och en etablerad position i miljöutskottet. Det är väldigt tydligt att mycket av klimatpolitiken handlar om beslut på EU-nivån om vi ska göra skillnad.
”Mycket lobbyism”
Hon upplever ofta en frustration i att ständigt behöva kämpa mot krafter som inte vill lyssna på forskarna.
– Ja, det är frustrerande. Det har varit många gånger då man har slitit sitt hår över hur vetenskapen säger en sak och hur förhandlingarna ändå går i en annan riktning. Inte minst i den här jättestora lagstiftningen som handlar om utsläppshandeln.
Systemet med handel av utsläppsrätter är ett av EU:s viktigaste verktyg för att minska utsläppen av växthusgaser. Guteland satt med som rapportör i de långdragna förhandlingarna.
– Det var flera sena nätter, vi gick hem längs Bryssels gator vid fyratiden på morgonen. Där var det många intressen som ville minska takten och som ville ha mer fri tilldelning av utsläppsrätter. Det var ganska mycket lobbyism, och jag var jättebesviken över att vi inte fick en brantare kurva i reduktionstakten, så att man tar bort fler utsläppsrätter ur systemet för varje år.
Flera andra partiers ledamöter har berömt ditt arbete i de förhandlingarna, men du verkar inte helt nöjd med slutresultatet ändå?
– Jo, utifrån de utgångspunkter vi hade så är jag nöjd. Det är stora volymer som har försvunnit bort från systemet. Det är som att Sverige skulle haft nollutsläpp i 50 år. Det har pressat upp priset på utsläppsrätter och det är en signal som gör att det blir dyrare att släppa ut, vilket också pressar på för innovation. Och eftersom det här reglerar 40 procent av utsläppen i EU, så är det ju verkligen den stora pusselbiten, den enskilt viktigaste lagstiftningen. Så det är klart att jag känner en tillfredsställelse i det.
Öppnar för samarbete
Utsläppen i EU ska minska med 45 procent till 2030. Men Jytte Guteland vill ha högre ambitioner än så.
– Jag vill fortfarande mer såklart. Forskarna säger att vi måste få ner utsläppen mer och vi ser att ungdomarna lyssnar på detta. Det gäller att få politikerna att också lyssna på forskarna. Vi får inte sätta oss och vara nöjda nu.
Klimat- och miljöpolitiken är den viktigaste valfrågan, menar Jytte Guteland och har en majoritet av svenska folket bakom sig. Samtidigt ser hon valet som ett ödesval för demokratin, när de värdekonservativa krafterna växer sig starkare.
– Vi har sett i Europa hur universitet läggs ner i Ungern, hur journalister har blivit mördade för att de söker efter korruption. Vi har partier som går fram och uttalar hatiska budskap och ger sig på olika grupper. Vi har en tid när vi rullar tillbaks bandet ibland 50 år i tiden för kvinnors rättigheter. Så ja, vi som står upp för fria demokratiska samhällen måste ju samarbeta här och uppmana alla att gå och rösta.
Sannolikt kommer högerextremisten och högerpopulismen få stärkt inflytande efter valet. Hur påverkar det möjligheterna att få igenom er politik?
– Jag känner fortfarande att det är mobiliserande och tar inte ut några sorger i förskott.
Jag har fortfarande en känsla av att det är många som kommer gå till valurnan för en starkare klimatpolitik och för en vision framåt för Europa. Och vad som än händer efter valet så kommer vi ju söka allianser i breda grupper. Där tycker jag att Frans Timmermans (S-gruppens kandidat till ny ordförande för EU-kommissionen) gjorde ett fantastiskt bra inlägg i debatten. Han öppnade väldigt tydligt för ett brett ledarskap…
Han öppnade för en sorts europeisk januariöverenskommelse, med socialdemokrater, gröna och liberaler.
– Ja, men det skulle för EU innebära en mer progressiv politik. Vi har jobbat väldigt mycket med de liberala och gröna grupperna, och tagit det ledarskapet. Om vi då ser att kommissionen gör samma sak, att man skjuter ut de mörkblå och bruna grupperna men för fram med de rödgröna grupperna, då tror jag också att vi kommer svara på väldigt mycket av det som våra medborgare upplever frustrerande, både vad gäller klimatansvaret och den sociala oron som finns.
Hur ser möjligheterna ut att få igenom en sådan bred allians?
– Med en person som Frans Timmermans så ser möjligheterna bra ut. Och han är smart nog att göra detta innan valet. Han visar väldigt tydligt redan nu att han vill inkludera grupper som vill dra i samma riktning.
Hur ser på framtiden för EU den kommande mandatperioden?
– Jag tror att vi kommer gå framåt i klimatpolitiken och att vi kommer hitta majoriteter i Europaparlamentet. Däremot tror jag att det blir jättetufft att göra precis det forskarna säger, så det är där mycket av mitt fokus kommer vara.
Vem som blir kommissionens nya ordförande kan få en avgörande roll, tror hon.
– Väldigt mycket av de kommande fem åren beror på om vi får till den här progressiva alliansen. För att stoppa de här sociala spänningarna, och få en tilltro till politiken igen, då måste vi också prata om jämlikhet och bättre villkor. Det hänger ihop med klimatutmaningen. Det är som en matchboll, bollen kan rulla åt ena eller andra hållet beroende på om det blir Timmermans eller någon av de konservativa kandidaterna som vinner.
Jytte Guteland om…
…att hon hade med sig sin åttamånaders son på omröstningarna i EU-parlamentet:
– Jag levde bara mitt liv. Man vill vara en jämställd förälder och vara delaktig den här första viktiga tiden för barnet under uppväxten. Jag tror att jag delar det med både män och kvinnor. Jag är glad att det friskade upp debatten om att föräldrar också finns med i Europaparlamentet i dag. Det bestod tidigare av pensionärer, främst män. I dag har vi både en bättre åldersfördelning, och fler kvinnor. Fler föräldrar, som också kräver en bättre organisering av arbetet så att man kan ta ansvar hemma och leva som man lär. Man måste kunna vara föräldraledig och ha en ersättare som hoppar in. Jag tror att det kommer ändras.
…att hon nämnts i spekulationerna som framtida partiledare:
– Det är väldigt snällt sagt, men jag trivs där jag är. Jag har fullt upp där jag befinner mig och gör precis det som jag vill göra. Och jag är väldigt nöjd med vår nuvarande partiordförande.
…att hon blir mest rutinerad i S i Bryssel när alla partikamrater byts ut efter valet:
– Jag är lite nostalgiskt lagd och kommer sakna dem såklart. Det är mina vänner. Men flera hade suttit länge och det ska bli jättespännande med de nya. Det är en fantastisk mix av kompetens. Jag blir den gamla räven nu. Någon kallade mig ”Mamma Europa”. Det ska bli jättekul att få ha den rollen.