– Juridik är inget objektivt och neutralt utan en politisk produkt. Fastna inte i idén att ”det här är lagen så det måste vara rätt”. Om du ser på hur lagen har använts historiskt så har det alltid varit ett verktyg för de mäktiga och rika, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Verktyg för de utsatta
Målet, säger den i dag 35-åriga advokaten, är att få lagen att bli ett verktyg för samhällets mesta utsatta människor i stället. I veckan besökte han Stockholm för att inspirera svenska jurister att verka för just det. Samtidigt passade han på att göra ett besök hos de afghanska ungdomarna som sittstrejkar på Medborgarplatsen mot utvisningarna till Afghanistan.
Han ser stora likheter mellan ”sin” rörelse Black lives matter, som protesterar mot polisvåldet mot svarta i USA, och rörelsen för flyktingars rättigheter i Sverige.
– Jag ser det som samma rörelse, för i botten av den så kallade immigrationsfrågan ligger rasfrågan. När folk säger att de har problem med immigranter här så menar de ju inte britter, de menar araber och svarta, säger Justin Hansford.
Han vill se ett ökat samarbete mellan de progressiva rörelserna globalt, på samma sätt som den högerextrema rörelsen samarbetar.
– Splittrade motståndsrörelser kan omöjligt möta en enad och global grupp av förtryckare.
Radikaliserades i Ferguson
Demonstrationerna i Ferguson, Missouri, som blossade upp efter mordet på 18-åriga Michael Brown den 9 augusti 2014, kom att stärka honom i övertygelsen att jurister behövs i den politiska kampen.
Det blev en vändpunkt för den afroamerikanska rörelsen i USA, då människor för första gången på flera decennier slöt upp för att demonstrera mot polisens våld mot afro-amerikaner. Protesterna pågick varje dag i hundra dagar och fick stor internationell uppmärksamhet.
Justin Hansford, som bor bara ett stenkast från platsen där protesterna ägde rum, var på plats som juridisk observatör för att skydda aktivister från polisen och upplysa dem om deras rättigheter. Men i stället var det han, den enda svarta observatören på plats, som själv plötsligt blev arresterad.
– Polisen gick förbi alla andra observatörer och siktade in sig på just mig. Jag blev chockad, säger Justin Hansford.
– Folk har sagt att händelsen gjorde mig mer radikal och det är nog sant. Det blir du när de arresterar dig för att du protesterar.
Tog fallet till Geneve
Justin Hansford har tillsammans Michael Browns familj tagit fallet ända till FN i Genève.
– Vi lyfte fallet om hur polisen mördade Mike men också hur våldsamt polisen behandlade alla demonstranter, hur de använde tårgas, sköt med gummikulor och arresterade oss. Vi berättade de historierna för FN. Som Malcolm X sa så måste vi lyfta det här till en fråga som inte bara handlar om våra medborgerliga rättigheter i USA, utan till en fråga som handlar om mänskliga rättigheter, säger han.
Vittnesmålet i FN har redan fått en rad effekter, som att guvernören i Ferguson lovat att polisen måste sätta människors säkerhet främst. Samtidigt som Black lives matter-rörelsen haft flera liknande politiska framgångar lokalt på olika håll i USA, är det betydligt svårare för dem att få gehör på det nationella planet.
– Att åberopa talet om mänskliga rättigheter funkar inte på Donald Trump, säger Justin Hansford.
”Folk börjar ifrågasätta”
Den våldsamma vit-makt-demonstrationen i Charlottesville för ett par veckor sedan, där en ung kvinna kördes över brutalt med bil och dog, gjorde detta än mer tydligt då president Trump tog de högerextremas parti.
– Man skulle tro att det vore lätt att fördöma en nynazistisk terroristattack, men tydligen inte. Hans uttalande klargjorde tydligt var han står, konstaterar Justin Hansford.
Det positiva, tillägger han, är den diskussion som nu startat om de gamla sydstatssymbolerna och vad de faktiskt står för.
– Folk går förbi de här statyerna och minnesmärkena varenda dag och har kanske för första gången i sina liv börjat fundera över dem och ifrågasätta dem. Det är första gången på 50 år som vi faktiskt pratar om det här.