I USA står Wikileaks-grundaren åtalad för flera fall av spionage. Detta sedan Assange via plattformen och i samarbete med internationella medier publicerat tusentals läcka dokument kring övergrepp och krigsförbrytelse från USA:s militär under insatser i Afghanistan och Irak.
Gömde sig på ambassad
USA:s begäran att få Assange utlämnad har väckt stor internationell uppmärksamhet och fördömts av organisationer för mänskliga rättigheter och skydd för journalister.
Assange har också för sin kontroversiella personlighet dragit till sig stor medial bevakning för att han i flera år lyckades undvika det brittiska rättsväsendet tack vare att Ecuador gav honom politisk asyl och en möjlighet att bo på landets ambassad i London. Assange var länge internationellt efterlyst av svensk polis och misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor under ett besök i Sverige 2010. Han har förnekat brott och utredningarna är nu nedlagda.
Press på visselblåsare
Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, befarar att ett brittiskt utlämnade till USA kan bli vägledande för andra fall som rör publiceringar av hemlighetsstämplad, militär underrättelseinformation.
Det kan sätta ännu större press på visselblåsare och journalister som har fått tillgång till och vill sprida hemlighetsstämplat material, säger han.
Om Assange lämnas ut kan det även påverka svenska journalister som hamnar i liknande situationer, menar Halkjaer.
– En granskning av krigsmateriel med svenska inslag som USA anser är så pass viktigt, kan leda till att journalister riskerar att utlämnas för att ha brutit mot lagen i USA, säger han.
Garantier från USA?
Geoff Gilbert, professor i folkrätt och mänskliga rättigheter vid universitetet i brittiska Essex, tror att Assange till slut kommer att bli utlämnad till USA men under kraftiga förmildrande omständigheter.
– Han kan bli utlämnad eftersom USA kommer att ge Storbritannien garantier om hur han ska bli behandlad i USA, som bland annat omfattar inget dödsstraff, ett tidsbestämt straff och så vidare. Och det här är typiskt för utlämningsärenden.
För att domstolsväsendet i Storbritannien ska vara villigt att lämna ut Assange krävs det, enligt Gilbert, att de brott han åtalas för i USA även klassas som brott i Storbritannien – vilket högsta domstolen sannolikt kommer att bedöma, menar professorn.
Assange har därefter också en möjlighet att ta sitt ärende till Europadomstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) i Strasbourg.
– Det kommer ge honom alla skyddsgarantier för mänskliga rättigheter. Och Strasbourg kommer att uppskatta om åtalet i USA är förenligt med den europeiska konventionen. Om inte, så kommer USA ge Storbritannien fler garantier tills ECHR till sist säger okej, han kan utlämnas, säger Gilbert.
Kan bli lång handläggning
Gilbert tror till och med att Assange vill bli utlämnad så länge Joe Biden sitter i Vita huset i stället för Donald Trump. Detta eftersom Bidens presidentskap förmodligen ger Assange en större tro på en rättvis behandling av USA:s rättssystem. Men först måste han gå via Europadomstolen för att undvika att dömas till ett hårt straff i USA.
Handläggningstiden för ett utlämningsärende i ECHR tar normalt sju år, men Gilbert tror att den internationella uppmärksamheten kan bidra till att processen endast tar ett år.
Tror du att Julian Assange någonsin kommer att bli en fri man?
– Jag vet inte säkert, men jag tror det. Ett åtal i amerikansk domstol med en gedigen styrka försvarsadvokater kommer ge honom större möjligheter än vad han får i den brittiska utlämningsprocessen. Han kan där hävda oskyldighet enligt första författningstillägget om pressfrihet och yttrandefrihet, vilket inte går att göra på samma sätt i Storbritannien. Han kan till och med släppas fri mot borgen under en rättegångsprocess, säger han.