– Vi kan se att militären försvagats kraftigt under senare tid, det är omöjligt för dem att bekämpa uppror runt hela landet samtidigt. Samtidigt är de utsända soldaternas moral på mycket låg nivå, vilket gör att man tappar kontrollen i många provinser och städer.
De många upproren har gjort att Myamars krigsmakt ändrat strategi i sina försök att behålla kontrollen. Tidigare skickade man trupp till byar och städer som var på väg att frigöra sig från juntans kontroll.
– Nu har man en annan och mycket mer dödlig strategi, säger Aye Chan Naing.
Terrorbombar befolkningen
Numera lämnar militären byn eller staden men skickar stridsflyg dagen efter. På detta sätta sätt förstör man istället hela området genom terrorbombningar och ser till att motståndet fysiskt dör ut. Det som är nytt och hotar militären är att det etniskt grundade motståndet nu är koordinerat, vilket det inte varit tidigare. I slutet på oktober förra året bildades till exempel Brödraskapet, Three Brotherhood Alliance, som är en koalition mellan tre etniska miliser.
Tillsammans har de, i samförstånd med Kinas säkerhetstjänst, gjort stora framryckningar i regionerna Mandalay, Chin, Rakhine och Shanstaterna. Milisen har tagit flera viktiga städer från militären i Shanstaterna och behärskar också en rad gränsposteringar vid den kinesiska gränsen.
Men dess framgångar väcker också farhågor när det gäller samarbetet med Kina, som aldrig gjort sig känt för att stödja demokratiska rörelser.
Dessutom innehåller Brödraskapet den buddistiska Arakan Army från provinsen Rakhine – en grupp som beskylls för allvarliga brott och deltagande i folkmordet på den muslimska folkgruppen Rohyngyas.
Armén tog flykthjälp av Thailand
Brödraskapets framgångar har inspirerat andra motståndsgrupper till att samarbeta och flerdubbla sina attacker mot juntapositioner. För några månader sedan intog milis också staden Myawaddy vid gränsen till Thailand.
Hundratals soldater från armén överlämnade sig till milisen och juntan tvingades på ett förödmjukande sätt att be thailändska myndigheter om tillstånd att flyga in på thailändsk mark för att evakuera sina soldater och administrativ personal.
Thailand gav tillstånd, men den thailändska premiärministern Srettha Thavisin sa till nyhetsbyrån Reuter att ”den nuvarande regimen (i Myanmar) börjar förlora styrka”.
Oviss framtid
Förlusten av Myawaddy var ett hårt slag för juntan. Staden är en av de viktigaste gränsövergångarna för Myanmar och är avgörande för strömmen av varor mellan Thailand och landet.
Men det finns också en rädsla över vad som kommer att hända om militärjuntan plötsligt faller ihop. Kommer Myanmar att splittras upp i en rad områden som kräver självständighet? Blir konsekvenserna ett blodbad på minoritetsgrupper i de olika provinserna?
Aye Chan Naing är förtröstansfull inför framtiden.
– Vi har ett annat läge nu än tidigare. En demokratisk regim under Aun San Suu Kyi styrde landet under fyra år före militärkuppen. Den tiden var bra, om än inte oproblematisk för de flesta av de olika folkgrupperna i landet, Nu skulle nya förhandlingar inledas där dessutom de etniska grupperna skulle ha en helt annan tyngd i överläggningarna.
Den 79-åriga tidigare kanslern Aun San Suu Kyi sitter idag i husarrest och hennes son har varnat för att hennes hälsa försämrats, men hon är fortfarande en symbol för frihet för många i Myanmar.
Den demokratiska oppositionen är samlad i organisationen NUG. Den troliga lösningen för Myanmar efter militärstyret är att man försöker bilda en union eller en federation med större självbestämmande för de olika etniska grupperna.
Opiumboom
Ett problem är att laglösheten i Mynmar kraftigt har ökat smugglingen av oipum, heroin och methamfetaminer från landet. I december 2023 blev Myanmar enligt FN världens största producent av heroin – produktionen av opium ökade till klart över 1 000 ton.
Militären som tidigare kontrollerade stora delar av droghandeln, som beräknas ha ett värde på 2 miljarder dollar, har nu försvagats och nya grupper har kommit in. Sannolikt finansieras en del av miliserna av knarkpengar.
– Det är viktigt att vi snabbt kan ta itu med de här problemen, innan nya grupper blir beroende av inkomsterna från droghandeln, säger Aye Chan Naing.
Men det förutsätter att militärjuntan störtas.