– Det är uttryck för att det finns en väldig misstro mot politiker och partier. Man längtar efter någon som överraskar positivt och ger tilltron tillbaka till politiken och demokratin. Islänningarna är stolta över sin demokrati och över alltinget som är världen äldsta existerande parlament. Men man tycker att politikerna förstört mycket av demokratin. Finanskrisen och Panamaskandalen har ändrat islänningarnas syn på politik, säger Håkan Julholt, före detta S-ledare och Sveriges ambassadör på Island.
Utlystes för ett år sedan
Nyvalet utlystes i september efter att koalitionsregeringen ledd av konservativa Självständighetspartiet spruckit. Orsaken var en skandal där en minister försökt dölja att statsminister Bjarni Benediktssons far stod bakom ett brev ägnat att rentvå en dömd pedofil.
I början av oktober avslöjade dessutom The Guardian att Benediktsson sålde fonder för miljonbelopp i storbanken Glitnir dagarna före att banken togs över av staten i oktober 2008.
Självständighetspartiet som traditionellt är ett 40-procentsparti ligger nu på runt 25 procent i opinionsmätningarna. De vänstergröna leder i valrörelsen som handlat mycket om sjukvård.
– Det handlar om ett nytt stort sjukhus men också om vårdcentraler i glesbygden. Under de senaste veckorna har också psykvården kommit in i valrörelsen, att den inte är tillräckligt bra. Det är dåliga lokaler och dåliga resurser. Vården av de psykiskt sjuka har varit het i slutet av valrörelsen vilket ingen kunnat förutse, säger Håkan Juholt.
Inte höger-vänsterkonflikt
Han berättar också att huvudkonflikten inte är mellan vänster och höger utan handlar om makt.
– Det är inte en traditionell höger-vänsterskala som i Sverige. Det handlar om att distansera sig från makten eller vara makten. Självständighetspartiet går till val på att de är makten, ett parti som står för stabilitet. Flera andra partier gör allt för att säga att de inte är makten utan nya och fräscha.
Håkan Juholt ser det som mest troligt att de Vänstergröna blir störst men för att få till en majoritet kommer de att behöva gå i koalition med ett eller flera partier. Han vill heller inte räkna ut Självständighetspartiet, trots att de har det motigt i opinionen.
– Det är maktparti med stor medlemsbas. Man har 40 000 medlemmar i en befolkning på 350 000. De är mycket, mycket duktiga i slutspurten.