Missilen föll ned på medietältet tidigt på morgonen den 7 april. Hilmi Al Faqawi dog omedelbart, medan Ahmed Mansour brändes levande och omkom av sina skador dagen därpå. Ytterligare åtta journalister och pressfotografer skadades.
Internationella Journalistfederationen (IFJ) och det palestinska journalistförbundet PJS har fördömt attackerna samt kräver en oberoende utredning. Svenska journalistförbundet är medlem i IFJ och stödjer kravet på utredning.
”Våldet och dödandet av journalister och andra civila måste upphöra”, skriver förbundet på sin hemsida.
Enligt PJS har Israel sedan den 7 oktober 2023 dödat 208 palestinska journalister i Gaza, och ytterligare en på Västbanken.
– Israel visste att det är journalister som sover i tältet. Ingenting kan rättfärdiga massakern på på våra kollegor som jobbar med knappt någon mat, internet eller elektricitet, som förlorat sina hem och sina nära och kära och nu antingen dog eller såg sina kollegor brännas levande.
Det säger Shuruq As’ad, palestinsk journalist och presskontakt för PJS, till Dagens ETC. Förutom alla döda har hundratals andra journalister och medarbetare lemlästats, säger hon.
– Vi är också alla traumatiserade. Israel riktar in sig på att journalister för att tysta dem. Samtidigt ser omvärlden på det pågående folkmordet i Gaza utan att agera.
En puss av Hamas
Israels försvarsmakt hävdar å sin sida att attacken mot medietältet hade som mål att döda Hassan Eslayeh, en frilansfotograf som tidigare jobbat för bland annat CNN och AP. Enligt Jerusalem Post följde han Hamas till södra Israel den 7 oktober 2023, och lade senare upp klipp från terrorattackerna mot israeliska medborgare på sina sociala medier. Israel anklagar även Hassan Eslayeh för att vara terrorist. Honest Reporting, en israelisk medieorganisation, har spridit ett foto där Hassan Eslayeh får en puss av Hamas tidigare ledare, Yahya Sinwar, som Israel dödade i oktober.
Israel säger att attacken på medietältet syftade till att döda en terrorist, en fotograf som deltog i terrorattackerna den 7 oktober. Vad säger du om de anklagelserna?
– Vi har lyssnat på de lögnerna sedan den 7 oktober. Men redan tidigare siktade Israel in sig på oss journalister. Jag har varit verksam i det här yrket i 30 år. Jag har aldrig haft något samröre med Hamas. Ändå har jag blivit attackerad, fått verksamhetsförbud och satt i fängelse.
Du hade själv skyndat dit för att bevaka dem, om du hade befunnit dig i närheten.
Hon säger också att det inte är förvånande att Hassan Eslayeh dokumenterade attackerna den 7 oktober.
– Du hade själv skyndat dit för att bevaka dem, om du hade befunnit dig i närheten. Det betyder inte att Israel har rätt att döda dig, att bränna dig levande med dina kollegor och andra människor i tältet, säger hon till Dagens ETC.
Pratar om besvikelsen
Shuruq As'ad uppskattar att ungefär 1 500 journalister finns kvar i Gaza. Eftersom utländska journalister inte får komma in i Gaza är de avgörande för att skildra det pågående folkmordet, säger hon.
Själv bor hon mellan Jerusalem och Ramallah, på Västbanken. När Dagens ETC når henne befinner hon sig på en internationell festival för journalister i Perugia, Italien. Där ska hon tala om västerländska mediers rapportering om Israels krig mot Gaza.
– Jag kommer att prata om besvikelsen som jag och mina palestinska kollegor känner. Vi har alltid vetat att det finns en orättvisa i internationella journalisters bevakning av Palestina. Men jag trodde aldrig att ett folkmord skulle kunna ske med de internationella mediernas samtycke.
Jag säger inte att internationella medier ska stå upp för Palestina. Det jag kräver av dem är att de är rättvisa.
Shuruq As'ad liknar rapporteringen vid kulor, som gör det möjligt för Israel att fortsätta döda. Hon anser också att journalisterna sviker sin egen standard.
– Jag säger inte att internationella medier ska stå upp för Palestina. Det jag kräver av dem är att de är rättvisa. Att de ger samma utrymme åt palestinier. Att de ser till att deras rapportering stämmer.
Agera inte talespersoner åt den israeliska försvarsmakten, uppmanar hon.
– Avhumanisera inte palestinier. Rapportera om Gaza på samma sätt som din media rapporterar om Ukraina: kriget började inte den 7 oktober, fortsätter Shuruq As'ad och erkänner att hon inte längre följer rapporteringen i stora västerländska medier.
– Det gör mig så trött att internationell journalistik på sätt och vis är delaktig i detta folkmord